van der Horst

Officieel: Mercedes verlaat Formule E na volgend seizoen

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Het vermoeden dat afgelopen weekend in de media werd geuit, werd nu officieel bevestigd. Mercedes trekt na volgend seizoen letterlijk de stekker uit het Formule E-programma. Volgens het officiële persbericht zou het merk al zijn middelen in de EV-afdeling willen steken, aangezien Mercedes tegen het einde van dit decennium een volledig elektrisch gamma willen aanbieden. Daarnaast zal het sportieve aspect meer op de Formule 1 gefocust worden. Het is, na BMW en Audi, al de derde constructeur die het kampioenschap verlaat.
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Mercedes maakte zijn intrede in seizoen 5, al was dat toen nog onder de naam van HWA Racelab. Sinds vorig jaar kwam Mercedes-EQ in de plaats, met de nodige successen. Hoewel Mercedes afgelopen weekend nog zowel bij de rijders als de teams de titel binnenhaalde, luidt het in de wandelgangen van Daimler dat Formula E niet langer kan gecombineerd worden met Formule 1, waar het merk eveneens bijzonder succesvol is. Mercedes heeft natuurlijk wel gebruikgemaakt van zijn elektrische programma om het EQ-merk een boost te geven en kennis te vergaren die ook nu in de Formule 1 zal gebruikt worden. 

Nu is dus de vraag: wat gebeurt er met hun plaats op de grid? Wat al zeker is, is dat ze niet zomaar zullen vertrekken - zoals Audi overigens deed - zonder dat iemand anders hun slot overneemt. Dat wordt ook gemeld in het persbericht van Mercedes. Er wordt trouwens naar twee mogelijkheden gekeken: ofwel als onafhankelijk team verder werken, ofwel een nieuwe koper zoeken voor hun slot. Dat liet Toto Wolff afgelopen weekend ook al verstaan: het Audi-scenario moest vermeden worden. Op dit moment wordt er zelfs gespeculeerd dat de Oostenrijker eventueel zelf zou investeren in het programma, weliswaar onafhankelijk en dus zonder steun van Mercedes of Daimler.

Wat ook wordt vermoed, is dat Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne ook volgend jaar nog deel zullen uitmaken van het team indien dit verder gaat onde een andere naam.

Foto's: Kurt Vanhoenacker - HWA AG



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op woensdag 18 augustus 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons