van der Horst

Officieel: Peugeot keert terug naar Dakar (+ Video)

Peugeot 205 Turbo 16 - Ari Vatanen/Cyril Neveu
Peugeot 205 Turbo 16 - Ari Vatanen/Cyril Neveu
Peugeot kondigt vandaag aan dat het zal terugkeren naar Dakar, exact een kwarteeuw na de laatste zege. In een video stelt het merk dat de leeuw opnieuw zal brullen, gevolgd door de onomwonden boodschap "Peugeot returns to Dakar". De Leeuw uit Sochaux won de Dakar rally reeds vier jaar op rij, van 1987 tot en met 1990, en lijkt in 2015 opnieuw te willen aanknopen bij die zegereeks.
Tijdens een officiële persconferentie deze namiddag op de Champs-Elysées liet Peugeot weten dat de kleuren van het merk in de volgende Dakar verdedigd worden door drie 2008 DKR’s. Zoals verwacht zullen de bolides bestuurd worden door Carlos Sainz, Stéphane Peterhansel en Cyril Despres. De overstap van Carlos Sainz lekte al eerder uit terwijl Peterhansel nog tot einde mei onder contract ligt bij Mini. Vijfvoudig winnaar bij de moto’s Despres maakt dus de overstap naar vier wielen.

De 2008 DKR is een crossover model dat op 20 april op het salon van Peking zal voorgesteld worden en gebaseerd is op de Peugeot 2008 crossover die momenteel al in Europa beschikbaar is. Peugeot zal voor zijn terugkeer naar de autosport opnieuw kunnen rekenen op sponsoring van Total en Red Bull, de naam van beide fabrikanten was ook al te vinden op de Peugeot  208 T16 Pikes Peak die vorig een nieuw recordtijd neerzette op de beroemde Amerikaanse heuvelklim wedstrijd. Met rijders Sainz, Peterhansel en Despres steekt Peugeot zijn ambitie niet onder stoelen of banken, men gaat al direct voor de overwinning. Peterhansel won de Dakar al 11 maal, zesmaal bij de moto’s en vijfmaal bij de auto’s en moest dit jaar wegens teamorders nog een twaalfde overwinning afstaan aan zijn teamgenoot bij Mini, Nani Roma. De 62 jarige dubbele ex-wereldkampioen rally Carlos Sainz nam al zeven maal deel aan de Dakar en won in 2010 aan het stuur van een VW Touareg. Cyril Despres kwam vijf maal als winnaar bij de moto’s over de eindstreep en zal nu proberen in de voetsporen van Peterhansel te treden. Peugeot liet ook weten dat zijn deelname aan de Dakar geen eenmalig feit zal zijn maar een project over verschillende jaren.

Vandaar werd overigens ook het parcours voor de Dakar 2015 voorgesteld.Foto's: Peugeot & MiniSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Dakar Rally Raid op woensdag 26 maart 2014.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons