van der Horst

Officieel: Sébastien Ogier terug naar Citroën!

Sebastien Ogier
Sebastien Ogier
Sébastien Ogier heeft een contract ondertekend dat hem terugbrengt naar de stal waar hij zijn WRC carrière startte meer bepaald Citroën Total Abu Dhabi WRT. Tien jaar geleden begon Ogier zijn WRC-avontuur bij de Franse constructeur met een C4 WRC. Het merk met de dubbele chevron was een beetje op de dool na het ontslag van de Brit Kris Meeke en er werd reeds in de wandelgangen gefluisterd dat ze graag opnieuw een, beroep wilden doen op de Franse wereldkampioen.
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R-WRC
Zodoende is de stoelendans begonnen, waarbij nog andere piloten niet zeker zijn van een zitje voor 2019. Ogier werd wereldkampioen met het M-Sport World Rally Team van Malcolm Wilson, maar Ford is momenteel geen officiële constructeur. Misschien zien we Meeke terug opduiken, ditmaal voor Ford of keert Latvala (tegenvallend seizoen bij Toyota) terug naar M-Sport waarmee hij een succesvolle carrière kende.

Ogier verhuisde na Citroën richting Volkswagen omdat hij niet in de schaduw kon/wou rijden van landgenoot Loeb en deed ontwikkelingswerk met de toenmalige VW Polo WRC. Hij reed op datzelfde ogenblik wel het WRC2 met een Skoda Fabia. Toen Volkswagen de stekker trok uit het WRC-verhaal, verhuisde de Fransman naar Ford waar hij het team van Wilson de wereldtitel schonk.

Ogier pakte in 2008 de titel in het Junior World Rally Championship. Via het Citroën Junior Team kwam hij in 2010 terecht bij Citroën's fabrieksteam. Hij won datzelfde jaar in Portugal zijn eerste WK-rally. Een seizoen later eindigde hij derde in de strijd om de rijderstitel. Een overstap naar Volkswagen via de Skoda R5 in WRC2 maakte hem in 2013 voor het eerst wereldkampioen. Hij verlengde zijn titel in 2014, 2015 en 2016. Nadat Volkswagen stopte in WRC, maakte Ogier de overstap richting M-Sport waarmee hij in 2017 opnieuw wereldkampioen zou worden. Ook dit seizoen is hij nog niet uitgeteld voor de titel en speelt Citroën geen rol van betekenis. Bijgevolg kan Ogier voluit zijn kans gaan om M-Sport een nieuwe titel te bezorgen. Maar daarvoor moet hij nog langs Tanak en Neuville...

Foto's: Red bull - Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rally Championship op vrijdag 28 september 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons