van der Horst

Rally van Australië: Ogier en Volkswagen heersen

Sebastien Ogier - Volkwagen Polo R WRC
Sebastien Ogier - Volkwagen Polo R WRC
Nadat gisteren donderdag de Noorse VW-rijder Mikkelsen na de twee korte etappes van Coffs als eerste leider mocht gaan slapen, was het vandaag de beurt aan ploegmaat Ogier om op dominante wijze de leiding op de eisen. De Fransman won maar liefst zeven van de acht KP’s en in de laatste werd hij amper verslagen met 1/10 sec. door ploegmaat Latvala. Met acht snelste chrono’s voor Ogier, een voor Mikkelsen en een voor Latvala gingen tot hiertoe alle KP-zeges dus voor Volkswagen dat in Australië voor de eerste maal aan de aftrap verschijnt.
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
Mikko Hirvonen - Citroën DS3 WRC
De Fin Mikko Hirvonen was in zijn Citroën DS3 WRC de meest regelmatige na Ogier en staat op de tweede plaats op 20 seconden van de ongenaakbare VW-rijder. Onze landgenoot Thierry Neuville stond lange tijd op een vierde plaats, maar liep gestaag in op de Noord-Ier Kris Meeke die hier de plaats van Sordo inneemt. Net voor de laatste KP van amper 1,6 km stond onze landgenoot nog op de vierde plaats op 7,9 sec. van Meeke. Maar deze maakte een foutje en liet de motor afslaan bij de start van de laatste KP van dag 2 en zodoende kon Neuville doorschuiven naar de derde plaats met een voorsprong van amper een halver seconde op Meeke en een achterstand van 18 seconden op de tweede plaats van Hirvonen.

Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Thierry Neuville - Ford Fiësta RS WRC
Voor Neuville is het nu belangrijk om deze plaats te behouden, gezien hij een voorsprong telt van 20 seconden op Latvala in de tussenstand van het wereldkampioenschap, die zijn grootste rivaal is in de strijd om de tweede plaats. De Fin Jari Matti Latvala verloor veel tijd en betaald nu de prijs van de slechte kwalificatie waardoor hij als derde de baan op moet en zodoende veel stof moet ruimen. Ook Mikkelsen verloor veel tijd nadat hij even naast de baan ging rijden. De Noor moest stoppen en 20 seconden wachten tot het stof wat was opgetrokken. Van stof gesproken; de organisatie besliste om vanwege de beperkte zichtbaarheid tussen de bomen de wagens om de drie minuten te laten vertrekken.  

Morgen opent de rally dag 3 met de langste KP, Nambucca over 49,9 km, gevolgd door Valla over 14,84 km. Deze lus wordt tweemaal verreden en de dag wordt opnieuw afgesloten met tweemaal Coffs over 1,6 km.

Foto's: RIP/Racing International Photography & Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 13 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons