Rally van Wales: Ogier en Volkswagen zetten de kers op de taart

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Afgelopen weekend werd met de Rally van Wales het WRC seizoen 2014 afgesloten. Volkswagen sloot nog maar eens af in winnende positie en dat maakt dat de Duitse constructeur twaalf van de dertien WK manches achter zijn naam schreef met acht zeges voor tweevoudig wereldkampioen Sebastien Ogier en vier voor zijn Finse teammaat Jari-Matti Latvala. De enige die Volkswagen afgelopen seizoen wist te kloppen is onze landgenoot Thierry Neuville die samen met Dani Sordo een dubbel lukte met hun Hyundai i20 WRC in Duitsland.
Jari-Matti Latvala - VW Polo R-WRC
Voor de afsluitende Rally van Wales waren zoals geweten de prijzen reeds uitgedeeld met de constructeurstitel voor Volkswagen en met de top drie voor Ogier, Latvala en Mikkelsen. Alleen de rest van de top 5 moest nog worden ingevuld. Opvallend in Wales was ook het afscheid van Mikko Hirvonen die zijn laatste wedstrijd reed in WRC. Zien we de Fin later terug in RallycrossRX voor een nieuwe wending in zijn loopbaan?

Andreas Mikkelsen - VW Polo R WRC
Tijdens deze afsluitende wedstrijd op het zeer verraderlijke gladde parcours in Wales was de eerste KP-zege voor Ogier terwijl zijn Noorse teammaat bij Volkswagen, Mikkelsen het dichtst in de buurt bleef. Maar dat was dan ook het laatste wapenfeit tijdens de openingsdag voor de Noor, want op de tweede KP ging hij uitgebreid in de kreukels en kwam pas terug via Rally2 op de tweede wedstrijddag. Mikkelsen zou nadien nog vijf KP’s winnen.

Juho Hänninen - Ford Fiësta RS WRC
De strijd op de eerste dag spitste zich toe op het Volkswagen duo Ogier – Latvala dat het eerste wedstrijdgedeelte afsloot op de eerste twee plaatsen met Ogier aan de leiding, gevolgd door Latvala op 6,6 seconden. De rest keek reeds aan tegen een achterstand van meer dan een minuut met de afscheidnemende Fin Hirvonen die in een felle strijd was verwikkeld met Meeke,  Østberg en Neuville voor de laagste podiumtrede.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Dag twee werd een zwanenzang voor Latvala die reeds in de eerste KP in het decor belandde en méér dan drie minuten verloor. Hij zou nadien nog vijf KP zeges achter zijn naam zetten met een vier op een rij tijdens het slot van de wedstrijd, maar verder dan de achtste plaats zou hij niet meer komen. Ondertussen was Ogier verlost van alle druk en begon de Fransman de wedstrijd te controleren. Hij won geen enkele KP meer, maar had alles onder controle. Op het moment dat Latvala uitviel had de tweevoudige wereldkampioen een voorsprong van 1min13sec. terwijl hij nadien de rally afsloot met een marge van nog 37 seconden. Het bewijs dat de kersverse kampioen freewheelend richting finish ging.

Mads Østberg - Citroën DS3 WRC
Na het tijdsverlies van Latvala ontspon zich een zeer mooie strijd voor de overige podiumplaatsen tussen Hirvonen (Ford), Meeke (Citroën),  Østberg (Citroën) en Neuville (Hyundai).
Mads Østberg moest de rol lossen en kreeg de hete adem in zijn nek van Neuville, terwijl Meeke het Hirvonen bijzonder lastig maakte. Dag 2 werd afgesloten met uiteraard Ogier aan de leiding en Hirvonen op een kleine minuut achterstand die op zijn beurt amper 3,4 sec. voorsprong telde op een schitterende Meeke. Mads Østberg stond op de vierde plaats met Neuville en thuisrijder Evans in zijn spoor.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Tijdens de slotdag gingen Østberg en Meeke zwaar in het offensief. Mads Østberg enerzijds om een opzittende Neuvile voor te blijven en Meeke in zijn strijd met Hirvonen om de tweede plaats. De Brit kon nog terugkomen tot anderhalve seconde van de Fin, maar verloor in de voorlaatste KP 51 seconden en verhuisde naar de vijfde plaats. De allerlaatste KP van het seizoen en tevens ook de Power Stage van de Rally van Wales werd gewonnen door Latvala voor Neuville en Mads Østberg. Meeke verloor opnieuw 45 seconden waardoor hij nog naar de zesde plaats werd verwezen ten voordele van zijn landgenoot Evans. Neuville strandde tenslotte op de vierde plaats en op 11,3 seconden van Østberg. Hirvonen sluit dus zijn WRC carrière af in tweede stelling na een bijzonder knappe wedstrijd in zijn Ford Fiësta RS WRC.

Door de tweede en derde plaats van Mikko  Hirvonen en Mads Østberg veranderde er in Wales ook niets meer aan de eindstand van het kampioenschap waarin Hirvonen en Ford de vierde plaats innemen na de trippel van Volkswagen. De vijfde plaats is nu definitief voor Mads Østberg die de eindspurt met Neuville wint met drie punten verschil.

De Fin Keetoma won in WRC2 voor de Italiaan Bertelli en de Brit Wilson. De titel is voor de Qatari Nasser Al Attiyah.

Foto's: Willy Weyens-Racing International Photography

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zondag 16 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally of Great Britain.