van der Horst

Ogier onbezorgd naar WK-leiding, Neuville nog naar vijfde plaats tijdens powerstage

Sébastien Ogier - Julien Ingrassia - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier - Julien Ingrassia - Ford Fiesta WRC
Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) heeft voor de zesde keer in zijn carrière de Rally van Monte-Carlo gewonnen. De Fransman neemt dan ook de leiding in de WK-tussenstand, voor Toyota-rijders Ott Tänak en Jari-Matti Latvala. Thierry Neuville (Hyundai) liet op zondag nog twee besttijden optekenen (KP15 en KP16) en maakte zo in extremis de sprong naar de vijfde plaats in de eindstand.
  • STX Motorhomes
De laatste dag van de Monte-Carlo bestond uit twee doortochten over La Bollène Vésubie - Peïra Cava en La Cabanette - Col de Braus, twee proeven van respectievelijk 18,41 en 13,58 kilometer. Voor leider Sébastien Ogier, die nog de openingsproef op zijn naam schreef, werd het een rustige ochtend. "En toch was dit een moeilijk weekend", reageerde de lokale held na afloop. "De 'Monte' zorgt vaak voor moeilijke omstandigheden, maar dit was buiten proportie. Ik heb nooit zoveel gepiekerd over bandenkeuzes, maar uiteindelijk winnen we en kan ik gelukkig naar huis. Iedere rijder heeft dit weekend fouten gemaakt. Ik dus ook, maar gewoon iets minder dan de rest."

Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 WRC
Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) kon uiteindelijk de schade beperken door in de slotproef nog beslag te leggen op de vijfde plaats. De Oostkantonner liep op zondagvoormiddag na enkele schitterende chrono's 25 tellen in op Ford-rijder Elfyn Evans. Hij startte de powerstage met nog een verschil van 7,2 seconden van de zesde plek. Hij klokte een tweede chrono na de Brit Meeke, maar was wel hierbij acht seconden sneller dan Evans en pakte zodoende de zesde plaats over. Nadien profiteerde hij van een fout van Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC) in de Power Stage. De Fin viel terug van de vierde naar de zevende plek, op amper vier seconden van Neuville. "Al bij al was het een goede rally. Jammer natuurlijk van die fout op donderdag, maar dat is de Monte-Carlo", relativeerde Neuville, die in het kampioenschap op twaalf punten volgt van Ogier. "Zonder dat tijdverlies en die lekke band was een podium zeker mogelijk geweest."

Die achterstand van twaalf punten is mede te danken aan een tweede tijd van de Hyundai-rijder in de Power Stage, achter winnaar Kris Meeke (Citroën DS3 WRC). Regerend wereldkampioen Ogier werd vijfde en pakte één punt.

De tweede manche van het WRC 2018 vindt naar goede gewoonte plaats in Zweden, van 15 tot 18 februari.

Top 10: 1.Ogier 4u18m55.5s, 2.Tänak +58.3s, 3.Latvala +1m52.0s, 4.Meeke +4m43.1s, 5.Neuville +4m53.8s, 6.Evans +4m54.8s, 7.Lappi +4m57.5s, 8.Bouffier +7m39.5, 9.Breen +9m06.7s, 10.Kopecky +16m43.0s.

WK-stand: 1. Ogier (26 punten), 2. Tänak (18), 3. Latvala (17), 4. Meeke (17), 5. Neuville (14).

Foto's: M-Sport Ford WRT, Hyundai WRT




Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in FIA World Rally Championship op zondag 28 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons