van der Horst

Ogier oppermachtig in Wales

Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier-Julien Ingrassia - VW Polo R WRC
Wereldkampioen Sebastien Ogier leidt na de eerste wedstrijddag in de Rally van Wales. De Fransman greep van bij de start de koppositie en diepte zijn voorsprong traag maar gestaag uit. Thierry Neuville moest zijn Hyundai al op kant zetten nadat een wiel los kwam op de Hyundai.
  • Hamofa Performance
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Ogier schudde zijn frustratie na zijn dwaze klapper in de Rally van Catalunya meteen van zich af. De Fransman zette vijf besttijden neer op zes proeven. Kris Meeke kon met een blitstijd op Hafren 2, de vierde proef van de dag, de kloof wel nog overbrugbaar houden. De Brit nestelt zich met zijn Citroën DS3 tussen de Volkswagen van Ogier en die van Andreas Mikkelsen, en heeft dus nog steeds uitzicht om voor het eerst in vijftien jaar de zege in eigen land te houden. De laatste winst van een Brit in Wales dateert al van 2000 toen Richard Burns de wedstrijd won. Meeke telt een achterstand van 13 seconden.

Andreas Mikkelsen / Ola Floene - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen / Ola Floene - VW Polo R WRC
Andreas Mikkelsen miste de shakedown door ziekte, maar leek hersteld op vrijdag. De Noor moet wel al een halve minuut goedmaken op Ogier. Hij doet wel veel beter dan zijn teamgenoot Jari-Matti Latvala die op de tweede proef van de dag, de korte proef Sweetlamb, van de baan ging.

Mads Ostberg staat secuur vierde, voor de Hyundai van Dani Sordo die voorlopig de meubelen redt voor de Koreanen. Nieuw-Zeelander Hayden Paddon, die de plaats van Thierry Neuville inneemt, is voorlopig zevende, maar beleefde geen al te beste dag. Toch doet hij beter dan onze landgenoot want die moest de strijd staken nadat het linkerachterwiel van zijn i20 WRC plots afbrak. Weerom een bittere pil voor Neuville die naar Wales trok om opnieuw vertrouwen op te doen. Ook Kevin Abbring moest zijn Hyundai al op kant zetten.

Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Dani Sordo - Hyundai i20 WRC
Door de opgaves kan Lorenzo Bertelli zich in de top tien nestelen. Hij staat voorlopig negende, net voor Stéphane Lefebvre die net zoals Mikkelsen te kampen had met ziekte.

In WRC2 ment Eric Camilli de troepen in zijn Fiesta R5, voor Teemu Suninen in een Skoda Fabia s2000 en Yuriy Protasov in een Ford Fiesta.

Ole Christian Veiby leidt in WRC3. Quentin Gilbert leidde de ganse dag, maar moest de DS3 op kant zetten op de slotproef van de dag. De titelkansen van Gilbert en zijn Belgische co Renaud Jamoul krijgen een deukje, maar ook titelconcurrent Simone Tempestini kende een baaldag met mechanische problemen. Het is nog niet geweten of Gilbert morgen opnieuw kan starten.

Sandro Delaere
Foto's: RIP/Ferera / Willy Weyens

 



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons