van der Horst

WRC: Ogier pakt Kroatische zege in bloedstollend slot

Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier - Toyota Yaris WRC
Sébastien Ogier heeft zondag de Rally van Kroatië, de derde manche in het WRC, op zijn naam geschreven en opent daarmee het palmares. Elfyn Evans verspeelde zijn zege in de laatste bocht in een bloedstollend slot. Thierry Neuville moest vrede nemen met de derde plaats, maar eindigt voor de derde keer dit jaar op het podium. Ogier pakt de leiding in de WK-tussenstand.
  • Skylimit Events
Thierry Neuville (Hyundai) had nog een waterkansje op de overwinning op twee proeven van het einde, na zijn verkeerde bandenkeuze zaterdagochtend. De Belg, duidelijk de snelste van het hele pak over het hele weekend beschouwd, probeerde alles en zette op de voorlaatste proef de snelste tijd neer, maar hij kwam amper dichter op Elfyn Evans (Toyota) en Sébastien Ogier (Toyota). Het was zelfs de Welshman die de beste zaak deed door zijn teamgenoot Ogier op iets meer afstand te rijden, tot 3.9 seconden. Neuville kwam op 8 tellen.

Alles te doen op de slotproef, maar Neuville maakte een klein foutje en moest zich neerleggen bij de situatie. Ogier pakken ging toch niet gelukt zijn. Meer zelfs, de Fransman ontbond zijn duivels en zette ontzettend veel druk op Evans die op zijn beurt een vlekkeloze proef afwerkte, tot de laatste bocht, waar hij even op het gras ging. Ogier pakt dus zijn tweede winst van het seizoen, zijn 51ste uit zijn carrière, en snelt naar de kop van de WK-tussenstand.

Achter de grote drie van deze rally eindigde Ott Tänak (Hyundai) op ongeveer anderhalve minuut. De Est kwam nooit in het stuk voor op één bescheiden besttijd na. Ook in de WK-tussenstand komt hij geen poot dichter met dit resultaat.

Adrien Fourmaux - Ford Fiesta WRC
Adrien Fourmaux - Ford Fiesta WRC
Daarachter verzekerde Adrien Fourmaux (Ford) zich van de vijfde plaats. De jonge Fransman kende een hachelijk moment op de slotdag toen hij in een gracht terecht kwam en een minuut verloor. Maar Fourmaux en zijn Belgische co-rijder Renaud Jamoul mogen terug kijken op een geweldig debuut in een WRC-wagen op het hoogste niveau. Ook Takamoto Katsuta (Toyota) mag als zesde terugkijken op een sterke prestatie met twee snelste tijden op zaterdag en zijn derde zes stek op evenveel wedstrijden.

Gus Greensmith (Ford) leverde opnieuw een bleke prestatie af, al werd de Brit op de slotdag wel afgeremd door hydraulische problemen. Craig Breen (Hyundai) besluit de top acht. Ook hij kende niet het beste weekend en vergooide dure punten door zaterdagochtend lek te rijden in de eerste bocht van de dag, op een klein rond punt dat geen enkele meerwaarde had in het parcours. 

Mads Östberg - Citroën DS 3 WRC
Mads Östberg - Citroën DS 3 WRC
Mads Ostberg (Citroën) reed secuur naar winst in WRC2, zijn seizoensdebuut, ondanks remproblemen op de slotdag. De Noor haalde het uiteindelijk vrij makkelijk van Teemu Suninen (Ford) die zijn kansen op winst verkeek door vrijdag even van de baan te gaan. De Fin sluit de top tien af. 

In WRC3 ging de winst naar Kajetan Kajetanowicz. Sébastien Bédoret kwam in die klasse alst laatste over de meet na een pak lekke banden, die hem zaterdag zelfs dwongen om op te geven en te herstarten in Super Rally. De Belg reed onderweg wel enkele mooie chrono's. In JWRC ging Jon Armstrong na een boeiende race met de winst lopen.

De volgende afsrpaak is die van Portugal, binnen een maand. Het wordt de eerst ontmoeting op gravel in dit hertekende seizoen. Ogier trekt er als leider naartoe, met 61 punten, acht punten meer dan Neuville en tien meer dan Evans.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo & M-Sport & Citroën racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 25 april 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Kroatië.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons