van der Horst

Rallye Monte Carlo: Ogier veegt twijfels meteen weg

Sebastien Ogier - Ford Fiesta WRC
Sebastien Ogier - Ford Fiesta WRC
En of Sebastien Ogier klaar is voor het nieuwe WRC-seizoen. De Franse wereldkampioen zet op de shakedown van de Monte Carlo, de seizoensopener, meteen als vanouds de toon met een fantastische tijd, geholpen door de omstandigheden en een kwieke bandenkeuze. Andreas Mikkelsen eindigde zowaar tweede in zijn Skoda Fabia R5.
Zonder grote conclusies te trekken na 3 kilometer, maar een aantal vragen kunnen alvast beantwoord worden. Ja, M-Sport en Ogier zijn klaar voor 2017, en ja, die Toyota Yaris is goedgeboren.

Ogier trok, zoals altijd, als eerste de weg op. De Franse viervoudige wereldkampioen profiteerde optimaal van "propere" wegen, en een setje nagelbanden, en zette met 2:18'1 een weergaloze tijd neer, die enkel hijzelf nog wist te benaderen tijdens zijn tweede run. Andreas Mikkelsen klokte, als tweede op de weg, ook een tweede tijd. Opvallend want de Noor deed dat in een Skoda Fabia R5 die toch een pak minder perfomant is dan de WRC-wagens. "Dit lijkt op 2016. Met Ogier als eerste, en wij tweede..." reageerde Mikkelsen ironisch via twitter.

Dat niet enkel Ogier klaar is voor het seizoen, maar ook de rest van het team van M-Sport bewees de Est Ott Tänak met een knappe derde plaats, weliswaar 6'1 seconden trager dan zijn Franse teamgenoot.

Geen Hyundai of Citroën op plaats vier, maar wel de Toyota Yaris van Jari-Matti Latvala. De Yaris lijkt dus goedgeboren. Op vijf, zes en acht eindigden respectievelijk Hayden Paddon, Dani Sordo en Thierry Neuville. Zij begonnen iets later aan de shakedown, en ook met een veel zachtere compound dan Ogier in de beginfase. Juho Hänninen plaatst een tweede Yaris tussen het pakketje Koreanen.

Hoe goed de nieuwe C3 is, blijft onduidelijk. Zij gingen van start op superzachte banden, en spaarden zo hun bandenstock voor wat nog komen moet de komende dagen. Elfyn Evans redeneerde op dezelfde manier in zijn DMack Fiesta. Het is zelfs Craig Breen die in een oude DS3 WRC de beste tijd noteert voor de troepen van Yves Matton. Hij deed nipt beter Stéphane Lefebvre en een pak beter dan Kris Meeke. 

Foto: Sophie Graillon
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op woensdag 18 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Monte Carlo.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons