van der Horst

Omloop: Clash Verschueren - Princen gaat door

Vincent Verschueren-Veronique Hostens - Skoda Fabia R5
Vincent Verschueren-Veronique Hostens - Skoda Fabia R5
Komend weekend is de Conxion Omloop van Vlaanderen de arena waar de strijd tussen Vincent Verschueren en Kris Princen verder gaat. De Oost-Vlaamse BK-leider verdedigt er zijn titel en een voorsprong van acht punten in de BK-tussenstand. Adrian Fernémont en Kevin Demaerschalk zouden wel eens een belangrijke rol kunnen spelen in die tweestrijd.
  • Heinz Performance
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Manche zeven van de negen. Na de Ypres Rally wordt een lange eindsprint ingezet richting de Rallye du Condroz, waar wellicht pas dan de kampioen zal gekend zijn. Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5), in een nagelnieuwe Skoda, heeft nog altijd de beste troeven in handen. Met twee overwinningen en drie tweede plaatsen heeft hij een belangrijk voordeel op Kris Princen (Skoda Fabia R5) die al twee keer derde werd. Dat betekent, dat als Verschueren straks wint in de Omloop, Princen minstens nog een keertje moet winnen in het najaar, en hopen dat de Oost-Vlaming niet net achter hem eindigt. Als Princen straks wint, dan heeft Verschueren nog altijd zijn drie tweede plaatsen als troefkaarten. Maar misschien lopen we iets te ver vooruit.

Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
De ogen zullen gericht zijn op de twee kemphanen maar ze kunnen heel wat tegenstand krijgen van Adrian Fernémont (Skoda Fabia R5) en Kevin Demaerschalk (Citroën C3 R5). Fernémont is al het hele jaar goed op dreef en toonde zich in moeilijke omstandigheden van de gelijke van de tenoren. Hij kende wel nog niet veel geluk in Roeselare. Het is al van 2014 geleden dat hij de eindstreep zag. Kevin Demaerschalk toonde dan weer in de Ypres Rally dat ook hij het tempo vooraan aan kan. Straks komt hij op een soortgelijk parcours en mag hij dus schaduwfavoriet genoemd worden.

Belangrijke outsiders zijn: Andy Lefevere (Mitsubishi Lancer Evo X), youngsters Achiel Boxoen en Pieter-Jan Michiel Cracco (Ford Fiesta R5), Bert Cornelis (Skoda Fabia R5) in de ex-Verschueren, Melissa Debackere (Skoda Fabia R5) en uiteraard Sébastien Bédoret (Skoda Fabia R5) die onlangs zijn WK-debuut maakte in Duitsland. De Henegouwer krijgt "carte blanche" van mentor Freddy Loix en mag op die manier de kloof met de top zien te dichten. Ook Robin Maes (Skoda Fabia R5), Jourdan Serderidis (Skoda Fabia R5) en Philip Cracco brengen een R5 in stelling.

Porsches en M-Cup

Patrick Snijers 997 GT3
Patrick Snijers 997 GT3
Bij droog weer kunnen ook de Porsches zich mengen om een stek in de top vijf met Patrick Snijers, Tim Van Parijs, Gunther Monnens en Fredericq Delplace, derde nog in de RS Micky, voorop. Ook Jochen Claerhout, Chris Debyser, Henri Schmelcher en Darell Taylor treden aan met een Porsche.

Voorts is er nog de M-Cup waar de tegenstand, Mats van den Brand inclusief, kanonnenvoer lijkt voor Hans Weijs en "the beast" (BMW 130i), al moet die het wel uitzingen tot het einde.

Bij de juniors kondigt zich wellicht een driestrijd aan tussen Niels Reynvoet, en vooral Gilles Pyck, meesterlijk in Ieper, en Grégoire Munster, tweede in de Duitse Opel Adam Cup (met een overwinning op de openingsdag in de Duitsland Rally op zak). Glenn Snaet krijgt in eigen gouw de kans om de kloof met de toppers te dichten.

Nieuwigheid

Heel wat nieuwigheden en "comebacks" zoals De Zoning die zich zonder het ronde punt beperkt tot links insturen. Op KP Beveren is er een spektakelarena gebouwd op het terrein van rijschool Lust. Maar tussen al die zottigheden door is het vooral het duo Houthulst - Passendale (26 km) die scherprechter zal spelen. De Omloop heeft ook met Bandenman Tyre Fitting Zone een primeurtje. Na de zoning krijgen de rijders (en co-rijders) de kans om in een kwartiertje tijd hun banden te vervangen, enkel gesteund door één mecanicien.

Foto's: RIP & Sandro Delaere
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 29 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons