van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Start dag 2 in mineur na crash met helikopter

Kris Princen - Subaru WRC
Kris Princen - Subaru WRC
De Belgische rallywereld werd gisteren opgeschrikt door de zware crash van de helikopter waarbij een zware tol werd betaald. G&V zaakvoerder Lieven Ghekiere en rallyrijder John Deconinck lieten hierbij het leven. De voltallige redactie van autosport.be wenst langs deze weg zijn medeleven te betuigen aan de familie en de vrienden van deze twee gepassioneerde mensen.
Ten Brinke - Ford Fiësta RS WRC
Ten Brinke - Ford Fiësta RS WRC
Van de 108 teams aan de start van de ConXioN Omloop van Vlaanderen, gingen er 101 terug van start voor de tweede etappe. Jonas Langenakens stond wel nog op de startlijst, maar de Mitsubishi-piloot uit Landen zal niet meer in actie komen wegens technische problemen (uitlaat). In de Fiesta Sport Trophy is Thibault Radoux vrijdagavond uitgevallen met een motorpanne. Claude Bal verdween eveneens uit de wedstrijd en de G&V Teams trokken zich begrijpelijk terug na de tragische gebeurtenis.

Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Meteen bij het begin van de tweede etappe in de ConXioN Omloop van Vlaanderen heeft favoriet Kris Princen met zijn Subaru Impreza WRC S12B orde op zaken gesteld. Het profiel van de proeven ligt de WRC's beter en het is duidelijk dat de Limburger het goede ritme terug gevonden heeft. Princen heeft de leiding genomen met 20"9 voorsprong op Freddy Loix, die nog perfect op titelkoers zit.
"Ik had verwacht dat ik wat tijd zou verliezen op Kris, maar niet dat het verschil zo groot zou zijn. We gaan ons concentreren op de titel. We hebben een mooie voorsprong op Cédric Cherain," vertelde de leider in het BRC na de eerste zaterdagronde.

Bernhard Ten Brinke, die overigens jarig is, en Bob de Jong zijn in een pittig duel verwikkeld voor de derde plaats, maar ze zitten ook Loix op de hielen. De Jong, vierde, volgt op slechts 5"3 van Loix.
Cédric Cherain volgt op een keurige vijfde plaats met zijn Fiesta R5: "We proberen ons tempo te verhogen, maar het parcours blijft erg glad en verraderlijk. Het is al van 2005 geleden dat ik hier nog gereden heb, dus moest ik de nota's in de eerste ronde nog verifiëren."

Streekpiloot Andy Lefevere staat knap op de 6de plaats met zijn Lancer EvoX: "We zitten aan ons maximum. Veel sneller kan ik niet en de piloten voor ons zijn beter gewapend, al wil ik Cherain nog passeren..."

Mathias Viaene - Porsche 997 GT3
Mathias Viaene - Porsche 997 GT3
Hermen Kobus kampte op de laatste twee proeven met motorproblemen. De motor gaf niet meer het maximale vermogen, tot grote frustratie van de tweede in de tussenstand van het BRC. Mathias Viaene is met zijn Porsche 997 GT3 opgerukt naar een prachtige 8ste plaats. Met een derde tijd algemeen op KP 5 verraste Viaene alle volgers bij zijn nationaal debuut met de Porsche: "In de snelle waaiers voel ik me in mijn sas, maar in de trage, technische situaties laat ik nog tijd liggen. Ik ben wel onder de indruk van de wegligging. Ondanks de korte veerweg kan ik bijna even diep snijden als de WRC's."
De top 10 wordt voorlopig vervolledigd door Pieter Tsjoen, die problemen heeft met de transmissie, en Chris Van Woensel, die door een defect aan de sproeiers voor het koelen van de inlaatlucht flink wat vermogen mist in zijn Subaru. Patrick Snijers is in Passendale, de eerste proef van de 2de dag, van de baan gegaan.

Foto's: RIP & Wilfried GeertsDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 6 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons