van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Loix lonkt naar de titel

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
15 jaar lang werd de ConXioN Omloop van Vlaanderen gedomineerd door WRC's, maar daar lijkt in de 56ste editie meer dan waarschijnlijk een einde aan te komen. De deelname van Benoît Allart is nog niet helemaal zeker en Jourdan Serderidis rekent zichzelf niet tot de kanshebbers met zijn DS 3 WRC. De winnaar moeten we zoeken in het lijstje tenoren dat aan de start komt met een topwagen van de nieuwe generatie, een R5.
We kijken natuurlijk in de eerste plaats naar Freddy Loix, die in Ieper zijn debuut met de Fabia R5 bekroonde met een 10de zege. Het nieuwe wapen van Skoda is meteen uitermate betrouwbaar en Freddy Loix blijft de absolute referentie. Een zege in Roeselare kan hem definitief op weg zetten naar de Belgische titel, maar de winnaar van vorig jaar, Kris Princen, wil daar een stokje voor steken.

Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208 T16 R5
Princen is met zijn Peugeot gebrand op een topprestatie en na drie opgaves hoeft de Limburger niet meer te rekenen. Voluit aanvallen, dat is de boodschap. Vincent Verschueren tankte in Ieper veel vertrouwen met een derde plaats en de GoDrive-piloot wil ook in Roeselare op het podium finishen om een gooi te doen naar de titel van vice-kampioen.

Bij afwezigheid van de twee officiële DS-piloten in R5, zal privé-piloot Verschueren als enige de kleuren van het Franse merk verdedigen in de kopgroep.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Laten we de Ford-piloten zeker ook niet uit het oog verliezen. Davy Vanneste heeft helaas forfait gegeven, maar Didier Duquesne is met de Renties Fiesta R5 zeker ook een kanshebber op een dichte ereplaats. En Stephen Wright, de jonge Ier die in Bocholt al op het podium stond, houdt ook van de snelle proeven van de Omloop. Stuk voor stuk mooie referenties voor Tom Van Rompuy, die zijn R5-debuut maakt met de Fiesta R5 van Bernd Casier.


Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Voor de ereplaatsen in de Top 10 kijken we naar enkele snelle Mitsubishi-piloten, zoals Bert Coene en Johan Faes, maar zeker ook naar de jonge talenten die aan de start staan met snelle voortrekkers. Guillaume Dilley staat niet voor niets tweede in het Belgisch kampioenschap met zijn DS 3 R3T. De Brusselaar zal de zege in de categorie echter niet cadeau krijgen, want Kevin Demaerschalk maakt zijn wederoptreden, net als Hugo Arellano, die twee jaar geleden door Malcolm Wilson nog met lof overladen werd nadat hij huidig WRC-piloot Elfyn Evans op een hoopje had gereden tijdens een talentenjacht.

Chris Debyser is de enige met een Porsche in GT aan de start, maar ook de BMW-piloten van de M Cup zullen voor het dwarse spektakel zorgen. Met 14 BMW's aan de start, vormt de M Cup een verrijking voor het BRC, zeker omdat Franky Boulat, Tobi Vandenberghe en Kurt Braeckevelt ook mikken op een goede algemene klassering. Tel daar nog de Juniors in R2 bij, samen met het prachtige startveld in Historic en een 25-tal Criterium-piloten en je weet dat deze ConXioN Omloop van Vlaanderen alles in huis heeft voor twee dagen top rallysport!

Foto's: Vincent Wouters - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op donderdag 3 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons