van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Tom Van Rompuy met Fiësta R5

Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
De jonge Antwerpenaar Tom Van Rompuy zal in de Omloop van Vlaanderen, de zevende manche van het Belgische Rallykampioenschap, zijn eerste wedstrijdkilometers van het seizoen afmalen in rally nadat hij reeds met een BMW E92 M3 de pannen van het dak reed tijdens de 1000km van Palanga en de 24 Hours of Zolder op circuit. Hij pakt daarvoor uit met een grote verrassing, namelijk een Ford Fiesta R5. Van Rompuy krijgt in Roeselare thuisrijder Bert Feys naast zich.
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Dat de ambitie er bij Van Rompuy van af druipt is geen geheim. Na een seizoen in de Ford Fiesta R2 in 2013 en een jaar in de Historic Opel Kadett in 2014, kiest hij in Roeselare voor de Ford Fiesta R5, een absolute topwagen. Het worden de eerste wedstrijdkilometers met een vierwielaangedreven rallywagen.



Tom Van Rompuy - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy - Ford Fiësta R5
“We hebben vorig weekend de wagen voor het eerst aan de tand gevoeld tijdens een testsessie in streek van Erquelinnes. We voelden ons meteen thuis in Team Floral, en kregen heel wat goede tips mee. We werkten uiteindelijk zo’n 120 kilometer af. We hebben de wagen wat naar onze hand kunnen zetten, en het ging steeds beter”, aldus Tom Van Rompuy. Ambities durft de Antwerpenaar niet uitspreken. “We willen vooral ervaring opdoen met deze prachtige wagen en hopen finaal op een mooie ereplaats te eindigen.”


Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Van Rompuy krijgt Bert Feys naast zich. De Izegemnaar deed de jongste jaren enorm veel ervaring op naast Tobi Vandenberghe en kent de wegen rond Roeselare goed. Ook hij komt uiterst gemotiveerd aan de start. “Het is een unieke kans in mijn jonge carrière. Tom is een uitstekende piloot met een duidelijke toekomstvisie. Maar het belangrijkste is dat er een goede klik is in de wagen. Vorig jaar reden we al eens samen in de Rally van Sint-Truiden, en we wonnen meteen bij de historics. In Roeselare willen we onze band versterken. Ik wil dat Tom me blindelings kan vertrouwen.”

Beiden waren enorm onder de indruk van de wagen. “De acceleratie, het remvermogen, de stabiliteit. Het is een topwagen. Tom kreeg de wagen snel onder de knie. Ik ben nu al benieuwd naar onze tijden in de Omloop van Vlaanderen”, besluit Feys.

Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Of dit verhaal een vervolg krijgt, wil het duo nog niet kwijt. “We willen vooral genieten van dit moment. Ik wil dan ook mijn vader Dirk Van Rompuy ongelooflijk hard bedanken om mij deze kans te geven en mij te laten proeven van deze topwagen.” De 56ste Omloop van Vlaanderen vindt plaats op 4 en 5 september. Er moeten, gespreid over twee dagen en waarbij achttien klassementsproeven worden afgewerkt, goed voor bijna 187 kilometer tegen de klok. De rally eindigt zaterdagavond, rond 21 uur.

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op vrijdag 4 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons