van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Loix op een zucht van de titel

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Vorig seizoen stelde Freddy Loix zijn tweede opeenvolgende Belgische rallytitel veilig in Roeselare, maar deze keer zal hij nog een paar weken moeten wachten om mathematisch zeker te zijn van zijn derde titel. Na het uitvallen van zijn belangrijkste belagers Kris Princen en Vincent Verschueren, reed de titelverdediger onbedreigd naar de zege in de 56ste Omloop van Vlaanderen, de zevende manche van het Belgian Rally Championship.
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
De overwinning van de Skoda Fabia R5 was nochtans verre van zeker zaterdagmiddag, halfweg de wedstrijd. Kris Princen was op dat moment immers de snelste met zijn Peugeot 208 T16, op enkele tellen gevolgd door Loix en Vincent Verschueren met zijn DS 3 R5. Het drietal maakte er een fantastisch spektakel van, maar de pechduivel sloeg zaterdagmiddag toe. Kris Princen moest de strijd staken door problemen met de benzinedruk, terwijl Vincent Verschueren de oliedruk weg zag vallen. Freddy Loix kon vanaf dan rustig controleren en de zege in de Omloop van Vlaanderen veilig stellen.

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
"Het was bijzonder jammer dat Kris en Vincent moesten opgeven, want elke rallyrijder gaat liefst voluit. De strijd was fantastisch. maar na hun opgave heb ik het tempo logischerwijze laten zakken. De nieuwe Skoda Fabia R5 heeft nog een progressiemarge, zeker in de T-situaties, maar twee zeges in de eerste twee rally's, dat kan niet beter," vertelde Freddy Loix, die de East Belgian Rally ook zal rijden.


Didier Duquesne - Ford Fiësta R5
Didier Duquesne - Ford Fiësta R5
De tweede plaats ging verrassend naar Didier Duquesne, die zijn beste resultaat in het Belgisch kampioenschap behaalde met de Ford Fiesta R5 van het Renties Racing Team. "Dit is een geweldig resultaat voor ons team. We hadden in de slotfase nog een heel warm momentje toen we even op twee wielen gingen aan hoge snelheid, maar gelukkig ging het net goed," lachte Didier.

De derde plaats ging naar Jourdan Serderidis, die met drie snelste tijden op de Zoning bewees dat zijn DS 3 WRC de krachtigste wagen van het veld was. Voor de Griekse Belg was het een unieke ervaring om eens te proeven van een WRC.

Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy beleefde zijn debuut in een vierwielaangedreven Fiësta R5 en bezegelde dit met een zevende plaats op 4/10 sec. van de zesde plaats van Demaerschalk. Hierdoor is Tom meer dan geslaagd in zijn ingangsexamen bij de grote jongens. Hij realiseerde tweemaal de tweede en eenmaal een derde chrono op de zoning na de de Citroën WRC van Serderidis. Zijn ervaring op circuit speelde hier duidelijk in zijn voordeel.
Dirk Van Rompuy: "Tom had de opdracht om de wagen aan de meet te brengen en progressie te boeken tijdens de rally. En dat is fantastich gelukt. Hij beheerste zijn zenuwen en zonder die lekke band had er misschien nog meer ingezeten. Hij is gegroeid in de rally."

Filip Pyck - Mitsubishi Lancer
Filip Pyck - Mitsubishi Lancer
Filip Pyck was de snelste in de standaardklasse, maar hij strandde na een sterke wedstrijd op de 4de plaats, amper 6"1 van het podium. De strijd bij de voortrekkers was het ganse weekend ongemeen spannend tussen regerend Junior-kampioen Guillaume Dilley en Kevin Demaerschalk. De Brusselaar moest zaterdagochtend Demaerschalk even voor zich dulden, maar in de slotfase pakte Dilley toch de vijfde plaats. Met zijn vijfde plaats blijft Guillaume Dilley bovendien tweede in de tussenstand van het Belgisch kampioenschap en is hij de enige die Freddy Loix nog van de titel kan houden, al is die kans eerder mathematisch dan realistisch.

Polle Geusens - Ford Fiësta R2
Polle Geusens - Ford Fiësta R2
In het Junior BRC ging de overwinning naar Polle Geusens. Sébastien Bedoret bekroonde zijn nationaal debuut met de zege in R1 Junior, waarvoor hij beloond werd met de Junior Award.





Stefaan Stouf - Porsche 911
Stefaan Stouf - Porsche 911
In Historic nam Paul Lietaer een fantastische start, waarbij hij op de 6de plaats algemeen stond, maar na een gebroken koppeling moest Lietaer opgeven. Stefaan Stouf domineerde de rest van de wedstrijd met zijn Porsche.



Foto's: RIP/Degryse
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 6 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons