van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Nabeschouwing van de organisatoren

De tweede lus van de tweede etappe van de ConXioN Omloop van Vlaanderen bracht amper wijzigingen teweeg in het klassement, ondanks een onverwachte regenbui in Rumbeke. Maar, net na de laatste servicebeurt in Roeselare, sloeg de pechduivel toe. Leider Adrian Fernémont, autoritair leider sinds de start van de wedstrijd, moest zijn Skoda Fabia R5 aan de kant zetten op weg naar de start van de proef in Passendale met mechanische pech. Nochtans had hij met 22" voorsprong de zege al bijna op zak... in zijn tweede "thuisrally". Fernémont was immers jarenlang een van de rijders van Team Floral, het team dat nu onderdak biedt aan het rallycentrum van de ConXioN Omloop van Vlaanderen.
Voor zijn opgave bleef Adrian Fernémont voorzichtig: "Een rally duurt tot de finish, maar ik kan je zeggen dat we nog geen hachelijk moment hebben beleefd. We kennen onze Fabia R5 natuurlijk heel goed en dat is met dit wisselvallig weer een voordeel. Sébastien en Kevin moeten wellicht wat meer zoeken waar de limiet ligt."

De opgave van Adrian Fernémont is vooral erg jammer voor de spanning in het Belgisch kampioenschap, want met een zege had de Skoda-rijder de spanning terug kunnen brengen in de titelstrijd.

De leiding wordt overgenomen door Sébastien Bedoret, die nochtans geen uitzicht meer had op een eerste overwinning: "Op regelmaat leek het onmogelijk om de 22" nog goed te maken, want Adrian reed een beresterke wedstrijd. Ik keek vooral achter me, want Kevin Demaerschalk bleef ook pushen..."

Kevin Demaerschalk keek vooral met hoopvolle ogen naar de donkere wolken: "In de regen was onze Fiesta vrijdagavond geweldig efficiënt en makkelijk te besturen. Op het droge zijn de afstellingen al verbeterd, maar we komen nog een tikkeltje tekort ten opzichte van de piloten die hun auto beter kennen. Wij hadden immers nog maar 50 km met de Ford gereden..."

Vincent Verschueren volgt op de derde plaats, op 11"6 van Demaerschalk en 4"4 voor Kris Princen, de leider in het kampioenschap die nog altijd zijn draai niet vindt. "Het team zegt me dat er niets mis is met de auto, maar ik kan je verzekeren dat er iets grondig fout is. Als ik hard in de remmen ga, dan blokkeren de vier wielen en de wagen breekt veel te agressief uit. Er moet wat fout zijn met het differentieel. Ik kan niet voluit gaan," aldus Princen, die hier met de auto rijdt waarmee Craig Breen de Ypres Rally won.

PJM Cracco volgt op 3"6 van Princen, terwijl hij op zijn beurt 4"7 voorsprong heeft op Ghislain de Mevius, die zijn sterke prestatie van vrijdagavond op een droog parcours niet kon bevestigen.

In het Junior BRC blijft Gilles Pyck de wedstrijd controleren en in de M Cup heeft Gunther Monnens alle kaarten in handen, al heeft de Limburger problemen met de achterbrug van zijn M3. In Historic ging Bjorn Syx even in de fout, maar hij blijft leider voor Paul Lietaer.

Persbericht Omloop van VlaanderenDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op maandag 9 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons