van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Voorbeschouwing van BMA

Met de Omloop van Vlaanderen die vrijdag en zaterdag in Roeselare en omstreken georganiseerd wordt is het Jobfixers Belgian Rally Championship toe aan de 7e van in totaal 9 wedstrijden. BK leider Kris Princen (Skoda Fabia R5) neemt bij een nieuwe zege in Roeselare een optie op een tweede opeenvolgende titel. Patrick Snijers (Porsche 997 GT3) start met zijn vertrouwde Porsche 997 GT3 en krijgt voor de gelegenheid Grégoire Munster naast zich als corijder. Broer Charles Munster start met een Opel Adam Cupversie. Voor Pieter-Jan Michiel Cracco (Skoda Fabia R5) blijft 2019 een leerjaar. In zijn thuiswedstrijd is de ambitie de finish halen.
  • STX Motorhomes
Even terug naar vorig weekend waar BMA in Frankrijk met drie wagens aan de start stond in de onverhard rally Terre de Lozère. Bernard Munster kreeg Charles Munster naast zich als corijder. Het werd geen onverdeeld succes. Vader en zoon stuurden de BMA Skoda naar de 8e plaats algemeen en een 3e in de R5 categorie. Alexandre Venazza eindigde met de VW Polo R5 als 26e. Philippe Dubaere reed in Frankrijk zijn allereerste rally ooit. In de Historic wedstrijd eindigde hij met de Porsche als 16e.

Dit weekend ligt de focus op het Jobfixers Belgian Rallychampionship. Kris Princen won dit jaar al 3 wedstrijden (Haspengouw, TAC, Sezoens) en eindigde in de rally van Ieper als tweede. In het kampioenschap heeft hij 16 punten voorsprong op Cédric Cherain die in Roeselare niet aan de start komt. “Uiteraard wil ik voor de zege gaan maar eigenlijk is het aan de andere rijders om mij aan te vallen” zegt Kris Princen. “Als zij in het kampioenschap terrein willen goedmaken ligt het initiatief bij hun. De titel is het hoofddoel dit seizoen. Het zou een prachtige bekroning zijn voor de partners die het mogelijk maken om het BK te rijden. Het ziet er mooi uit maar de buit is nog lang niet binnen.” Princen won deze wedstrijd drie keer. Vorig jaar met de BMA Skoda Fabia R5. In 2014 met een Subaru Impreza WRC en in 1999 met de Renault Maxi Mégane.

Patrick Snijers kruipt in Roeselare opnieuw achter het stuur van zijn vertrouwde Porsche 997 GT3. “Vorig jaar eindigde ik als vijfde na vier Skoda’s. Dit jaar staan er opnieuw een hele rist R5 wagens aan de start maar dit snelle parcours is op maat van de Porsche. De zege in de GT is het doel. Daarnaast mik ik op de top 10, uiteraard zo hoog als mogelijk.” Snijers moet het dit weekend doen zonder zijn vaste corijder Davy Thierie. Voor de gelegenheid neemt Grégoire Munster plaats naast Patrick Snijers. “Ik denk dat duizenden mensen ervan dromen om ooit samen met Patrick Snijers deel te nemen aan een rally” zegt Grégoire Munster. “Toen ik vernam dat Patrick op zoek was naar een corijder stelde ik mijn papa voor, wanneer hij geen échte corijder vond, dat ik graag die taak op mij zou nemen. Behalve een leuke opportuniteit zie dit ook als een deel van mijn leerproces om een betere en completere rallyrijder te worden. Wanneer je naast zo’n groot kampioen kan zitten dan pik je altijd iets op. Makkelijk wordt het niet want de nota’s zijn in het Nederlands. Bovendien hanteert Patrick een ander systeem dan Louis en ik dat doen. Maar dat is ook bijzonder interessant én leerrijk. Komt daar nog bij dat ik plaats neem in een achterwiel aangedreven Porsche met meer dan 500 PK. Er wacht me heel wat werk maar ik kijk er enorm naar uit.”

Twee weken na zijn sterkte prestatie in de rally van Duitsland start Pieter-Jan Michiel Cracco in zijn thuiswedstrijd. “Een thuiswedstrijd rijden is en blijft altijd een tikkeltje speciaal. Maar het is voor een zakenman vooral praktisch. Omdat de klassementsritten bij wijze van spreken in mijn achtertuin liggen kan ik langer werken en toch maximaal genieten van mijn passie. De ambitie blijft dit seizoen dezelfde als altijd: de rally uitrijden en ervaring opdoen. Ik dank Bernard voor de begeleiding die ik krijg. Hij vertelde mij onlangs dat ik per rally één klassementsrit moet kiezen die mij ligt en dat ik daar iets extra kan en mag proberen. Op die manier probeer ik stapsgewijs mij verder te ontwikkelen.”

Tijdens de eerste wedstrijddag van de Omloop van Vlaanderen worden er 5klassementsritten gereden. Het zwaartepunt van de wedstrijd ligt op zaterdag wanneer er nog eens 15 KP’s worden gereden. De wedstrijd eindigt zaterdagavond omstreeks 21.30 u.

Persbericht BMADit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op donderdag 5 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons