van der Horst

Ook Duits formule 3 kampioenschap verdwijnt

ATS F3 Cup 2014
ATS F3 Cup 2014
De ATS F3 Cup, het nationale Duitse formule 3 kampioenschap, wordt dit jaar niet georganiseerd, dat lieten de organisatoren weten. Een inkrimpend deelnemersveld, moeilijke economische tijden en vooral de strenge regels die de FIA oplegt aan nationale formule 3 kampioenschappen, hebben tot dit besluit geleid. Eerder verdwenen al het Italiaanse en het Brits nationaal kampioenschap, terwijl de F3 Open genoodzaakt was zijn naam te wijzigen in Euroformula Open, wilde het overleven. Het FIA F3 European Championship is na het verdwijnen van alle nationale kampioenschappen nu de enige serie die nog het FIA Formule 3 label draagt.
ATS F3 Cup 2014
ATS F3 Cup 2014
Met amper meer dan 10 deelnemers per race was de ATS F3 Cup verleden jaar nog maar een schim van de eens zo populaire serie en een reddingsplan drong zich dan ook op. Eerst werd er overwogen om samen te werken met het Brits kampioenschap maar dit zagen de kleine teams, die vreesden voor verre en dus duurdere verplaatsingen, niet zitten. In een poging te ontsnappen aan de strenge eisen die de FIA iedere serie die het label Formule 3 oplegt, werd de naam gewijzigd naar German Formula Open. Dit zou toelaten dat oudere wagens die niet aan de laatste FIA-specificaties voldoen zouden kunnen deelnemen en dat er meer dan één race buiten de Duitse grenzen mag gehouden worden. De FIA maakt het teams die in het FIA European kampioenschap aanwezig zijn nu echter zo goed als onmogelijk om nog aan andere series deel te nemen. Gezien in het verleden verscheidene teams in beide series present tekenden vreesden de organisatoren van de ATS F3 Cup dat het aantal deelnemers nog zou zakken en zij trokken de stekker uit de serie.

Laurens Vanthoor - Van Amersfoort Racing
Laurens Vanthoor - Van Amersfoort Racing
In zijn huidige vorm bestond het Duitse kampioenschap F3 sinds 2003 na een samensmelting met de Franse serie. Voordien bestond er ook al een F3 kampioenschap dat vooral floreerde op het einde van de jaren 80 van vorige eeuw. Bekende rijders zoals Michael Schumacher, Tom Kristensen, Heinz-Harald Frenzen, Jos Verstappen of Nick Heidfeld kroonden zich tot kampioen.

Bas Leinders: Duits F3-kampioen 1998
Bas Leinders: Duits F3-kampioen 1998
Meer recent wisten  met Bas Leinders (1998), Frederic Vervisch (2008) en Laurens Vanthoor (2009) drie landgenoten de titel te pakken terwijl o.m. ook Yves Olivier (1999) en Jeffrey Van Hooydonk (2002) zich met een vijfde plaats wisten te onderscheiden. Vervisch en Nico Verdonck eindigden dan weer tweede en derde in 2007.

Foto's: ATS F3 Cup,  Niels Vaeck en Hans van OnsemDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op vrijdag 23 januari 2015.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons