van der Horst

Ook Kobe Pauwels en Tom Coronel in Portimao aan de bak

Tom Coronel - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Tom Coronel - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Gecombineerd met de première van de Kumho TCR World Tour wordt vandaag in Portimao ook het startschot gegeven voor een nieuw TCR Europe-seizoen. Uittredend kampioen Franco Girolami is er om budgettaire redenen niet meer bij, wat geenszins betekent dat Comtoyou Racing zijn ambities voor 2023 terugschroeft. Het Belgische team zet andermaal vier Audi RS3 LMS in voor Tom Coronel, Macedoniër Viktor Davidovski, de Fransman John Filippi en onze landgenoot Kobe Pauwels.
Kobe Pauwels - Comtoyou Racing
Kobe Pauwels - Comtoyou Racing
Nog meer Audi's zijn er voor de broers Rubén en Felipe Fernández (RC2 Racing Team) en het Britse duo Isaac Smith en Lewis Brown, gerund door het Spaanse Volcano Motorsport. Met acht auto's in een veld van dertien wagens is het Duitse merk meer dan nadrukkelijk aanwezig. Gelukkig zorgt Hyundai voor de nodige concurrentie met drie Hyundai Elantra N voor Aggressive Team Italia-rijders Nicola Baldan en Mikael Karlsson en één Target Competition-auto voor de boomlange Dušan Borković die zijn come back maakt in de serie. 

Voorts noteren we nog één Peugeot 308 TCR gerund door Team Clairet Sport – Burson Auto Parts Racing voor de Australiër Ben Bargwanna. Het Zweedse  MA:GP-team tenslotte laat de Lynk & Co 03  in TCR Europe debuteren met Viktor Andersson achter het stuur. Géén Cupra León TCR's noch Honda Civic's meer dit seizoen, wat het ietwat magere startveld verklaart.  In Pau, Spa, Paul Ricard en Monza krijgen de TCR Europe-deelnemers wel het gezelschap van TCR Benelux-rijders. Aan het samengaan van beide series wordt dus een vervolg gebreid, al zijn er nog geen namen van rijders bekend. Daarbij moet opgemerkt dat de strijd om de TCR Benelux-titel voortaan niet langer beperkt wordt tot teams en rijders uit België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk maar uitgebreid wordt tot alle nationaliteiten.

Voor Comtoyou Racing dat vorig weekend in Monza een geslaagd GT-debuut maakte, blijven de TCR-series een prioriteit. Het team ambieert in TCR Europe een zelfde resultaat als vorig seizoen toen het naast de team- en rijderstitels ook de Diamond Trophy en Rookie-titel won.

Met jong talent Kobe Pauwels zien we één landgenoot aan het werk in de serie. Hoewel nog steeds maar 18 jaar heeft de Vlaming reeds een leuk palmares bij elkaar gereden met een Europese kartingtitel en een 7de stek op het WK Karting. In 2019 koos Pauwels voor een Rallycross-carrière en won hij de nationale CrossCar Junior series-titel. Na meer ervaring te hebben opgedaan in RallyX Nordic in 2020, klom hij in 2021 op naar de Euro RX RX3-klasse met Volland Racing. Volgden drie podiums met o.m. een zwaarbevochten eerste zege in Lohéac, en een tweede plaats in het eindklassement. Liever dan zijn Europese RX3-titel anno 2022  te verdedigen, opteert Pauwels dit jaar voor een carrièreswitch door voor de circuitracerij te kiezen, een discipline waarin hij meer kansen ziet om het tot fabrieksrijder te schoppen. 

 “Er zijn zeker gelijkenissen tussen toerwagenracen en rallycross: beide disciplines kennen een stilstaande start waarbij de launch zeer belangrijk is. Vanaf start tot finish is het knokken voor elke plaats en deze strijdlust uit mijn rallycrossjaren neemt ik mee naar TCR Europe. Het wordt een zeer grote uitdaging om vanaf het begin goed te presteren. Als rookie  zijn veel circuits mij nog onbekend, maar we hebben presaison een stevig testprogramma afgewerkt zodat ik toch kon wennen aan de auto, de circuits en het nieuwe racehabitat. Eerst en vooral wil ik dit jaar genieten en hopelijk volgen dan de goede resultaten.
 
Wie beslist titelkansen mogen worden toegedicht is oudgediende Tom Coronel. Onze 51-jarige Noorderbuur heeft  met 34 seizoenen de langste staat van dienst in de internationale toerwagenracerij en rijdt opnieuw onder de Comtoyou-vlag. Vorig jaar resulteerden  twee overwinningen en zes podiumplaatsen in een tweede plek in de TCR Europe-eindstand achter Comtoyou-stalgenoot Girolami,  hoewel hij één raceweekend miste. 

In de aanloop naar het seizoen heeft Coronel op Spa, Monza en Barcelona met de Audi RS 3 LMS van Comtoyou Racing kunnen proefdraaien.  “Geweldig dat Jean-Michel Baert en François Verbist me al lieten testen nog voor dat de deal opnieuw geklonken was. Ik zal er dan ook alles aan doen om ze voor hun vertrouwen te belonen met goede resultaten. In 2021 kreeg ik het niet voor mekaar, maar vorig jaar was ik opnieuw scherp en snel en klopte het gewoon weer. Ik won meerdere TCR Europe-races en de Motorsport Games, in de WTCR-finale in Jeddah eindigde ik derde en was er zondermeer de snelste Audi-rijder. Dan moet je gewoon doorgaan."

TCR Europe 2023 kalender 

28 - 30 april, Autodromo International do Algarve, Portugal 
12 – 14 mei, Pau, Frankrijk (met TCR Benelux)
26 – 28 mei, Circuit de Spa-Francorchamps, België (met TCR Benelux)
16 – 18 juni, Hungaroring, Hongarije 
21 – 23 juni, Circuit Paul Ricard, Frankrijk (met TCR Benelux)
22 – 24 september, Autodromo Nazionale Monza, Italië (met TCR Blx)
20 – 22 oktober, Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje 

Foto's: Tom Coronel & WSC Group



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR Europe op vrijdag 28 april 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons