van der Horst

Oostenrijk: Hamilton op pole - Rosberg en Vettel bestraft

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton vertrekt morgen vanop de pole voor de GP van Oostenrijk. De Brit reed onder wisselende weersomstandigheden de snelste tijd in Q3. WK-leider Nico Rosberg reed de tweede tijd maar zal vijf plaatsen achteruit worden gezet vanwege een nieuwe versnellingsbak. De Duitser was er in de laatste vrije training deze voormiddag hard afgegaan. Ook Sebastian Vettel wordt vijf plaatsen achteruit gezet om dezelfde reden waardoor de startopstelling wat vreemd oogt. Nico Hülkenberg vertrekt morgen als tweede en Jenson Button als derde!
  • STX Motorhomes
Daniil Kvyat - Toro Rosso-Ferrari
Daniil Kvyat - Toro Rosso-Ferrari
Al tijdens Q1 hingen er dreigende wolken boven de Red Bull Ring waardoor vele rijders al snel buiten kwamen voor een eerste snelle ronde. Rosberg reed de snelste tijd terwijl Vettel en Hamilton de enige overige rijders waren die onder de 1:07 geraakten. Daniil Kvyat kende een stevige klapper, te wijten aan een gebroken ophanging rechts achteraan. Ook Sergio Perez had eerder last van de ophanging, mogelijk te wijten aan de nieuwe boordstenen.
De sessie werd met nog vier minuten te gaan onderbroken wat in de kaarten speelde van Pascal Wehrlein. De Duitser reed in zijn bescheiden Manor een sensationele tiende tijd en doordat er op de relatief korte omloop altijd veel verkeer is, zeker wanneer iedereen na de rode vlag nog snel even een poging wil wagen, stootte hij door naar Q2. Ploegmakker Haryanto overleefde Q1 niet net zo min als beide Renault's en beide Saubers. De nachtmerrie voor Toro Rosso zet zich voort. Na de dubbele opgave in Azerbeidzjan viel na Kvyat nu ook Sainz stil met een Ferrari-motor die het niet meer deed. De Spanjaard kwalificeerde zich wel voor Q2 maar zou er geen meter rijden.

Fernando Alonso - McLaren-Honda
Fernando Alonso - McLaren-Honda
Ook in het tweede deel van de kwalificatie stormde iedereen onmiddellijk naar buiten want er werd regen aangekondigd na acht minuten. Andermaal maakten Hamilton, Rosberg en Vettel de top drie vol. Hoewel de regen in de slotfase effectief neerviel in Spielberg waren er geen grote verrassingen in Q2 uitgezonderd misschien het feit dat Button zich tot in Q3 worstelde met een tiende tijd en Fernando Alonso niet. Naast Alonso, Sainz en Perez die door bovengemelde problemen niet reden werden ook beide wagens van Haas geëlimineerd. Ook voor Wehrlein eindigde de kwalificatie in Q2 wat allerminst een schande is. De Duitser reed een erg indrukwekkende twaalfde tijd.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg
Nico Rosberg, Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg
Door de plotse regenval werd de start van Q3 wat uitgesteld. De tien overgebleven rijders kwamen op intermediates de baan op die snel opdroogde waardoor het de kunst was om als laatste een ronde af te leggen. Halverwege de sessie werd er overgestapt op slicks waarna het een zoveelste Mercedes één-twee werd met Hamilton een halve seconde sneller. Hülkenberg reed een mooie derde tijd, weliswaar op meer dan een seconde, en zal dus op de eerste rij vertrekken. Achter Vettel reed Button de vijfde tijd en vertrekt morgen als derde. Het was geleden van de GP van Australië 2014 (Kevin Magnussen tweede en Button derde) dat een McLaren nog zo hoog op de startgrid stond. Kimi Raikkonen reed de zesde tijd gevolgd door de rijders van Red Bull en Williams.

Uitslag Kwalificaties F1 Grote Prijs van Oostenrijk 2016

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:07.922
2.Nico RosbergMercedes+0.543
3.Nico HülkenbergForce India+1.363
4.Sebastian VettelFerrari+1.859
5.Jenson ButtonMcLaren+1.978
6.Kimi RaikkonenFerrari+1.979
7.Daniel RicciardoRed Bull+2.058
8.Valtteri BottasWilliams+2.518
9.Max VerstappenRed Bull+3.231
10.Felipe MassWilliams+4.055
11.Esteban GutierrezHaas1:07.578
12.Pascal WehrleinManor+0.122
13.Romain GrosjeanHaas+0.539
14.Fernando AlonsoMcLaren+0.576
15.Carlos Sainz Jr.Toro Rossogeen tijd
16.Sergio PerezForce Indiageen tijd
17.Kevin MagnussenRenault1:07.941
18.Jolyon PalmerRenault+0.024
19.Rio HaryantoManor+0.085
20.Daniil KvyatToro Rosso+0.468
21.Marcus EricssonSauber+0.477
22.Felipe NasrSauber+0.505
    
Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons