van der Horst

Oostenrijk: Kan iemand Mercedes verschalken in Alpenland

Lewis Hamilton & Max Verstappen
Lewis Hamilton & Max Verstappen
Dit weekend staat er wederom een Grote Prijs Formule 1 op het menu, en deze keer staan de tenten recht in Oostenrijk. Op de Red Bull Ring zal de strijd om het wereldkampioenschap verder gevoerd worden. Na zijn derde zege van het seizoen heeft Lewis Hamilton een voorsprong van 14 tellen op aartsrivaal Sebastian Vettel. Een verrassend aantal want ook vorig jaar - zoals nu - net voor de negende manche én ook net voor Oostenrijk bedroeg de kloof tussen de Brit en de Duitser maar liefst 14 punten. Maar deze keer zijn de rollen echter omgekeerd met de Ferrarist in de achtervolging op de Mercedes-rijder.
  • De Swert Opticiens
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Sinds de terugkeer op de F1-kalender in 2014 werd elke race in het Alpenland gewonnen door Mercedes. Nico Rosberg in 2014 en 2015, Lewis Hamilton in 2016 en Valtteri Bottas vorig seizoen. WK-leider Hamilton gaat dit weekend niet alleen op zoek naar zijn 50ste pole positie in een Mercedes, maar nummer 44 gaat ook op zoek naar zijn 44ste zege voor het merk met de ster. Zijn rivaal Sebastian Vettel heeft veel goed te maken na vorig weekend en hoopt om de lakens terug naar zich toe te trekken. De viervoudige wereldkampioen aast zondag naar zijn allereerste zege op de Red Bull Ring. Vorig jaar moest hij zich tevreden stellen met een tweede stek.

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
Maar nu Hamilton en Vettel elk drie zeges op zak hebben dit seizoen kan Daniel Ricciardo toch niet achterblijven? De Red Bull-coureur viert zondag zijn 29ste verjaardag en een zege voor de Aussie zou een kers op de taart zijn. Hiermee zou hij zijn achterstand op Hamilton en Vettel niet enkel verkleinen maar met een overwinning zal hij de derde rijder in de F1-geschiedenis worden die een GP wint op diens verjaardag. De legendarische James Hunt deed het hem in 1976 voor in Nederland, en Jean Alesi zegevierde op Canadese bodem in 1995. Maar kan de Australiër deze keer zijn eigen teamcollega verschalken? De afgelopen twee races stond Max Verstappen op het podium. De laatste keer dat deze eer Dani Ric toekwam was na zijn zege in Monaco.

Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Alle ogen gericht op Mclaren dit weekend want reeds drie races op rij scoorde het team uit Woking geen punten. Deze locatie is echter nooit een fijne race geweest voor Fernando Alonso. De Spanjaard haalde de finish maar liefst vier van zijn zes deelnames in Oostenrijk niet en eindigde slechts één keer in de punten met een vijfde stek in 2014. Hopelijk vergaat het hem en Stoffel Vandoorne dit weekend beter want in Frankrijk werden beide heren zelfs al in Q1 uitgeschakeld. “Vooruitkijken is het beste dat je kan doen na een teleurstellend resultaat. Het is dus goed dat we dit weekend weer een race hebben. En ook het weekend erna”, zei Alonso in een vooruitblik van de renstal. “In Oostenrijk willen we de auto weer beter leren begrijpen. We boeken progressie en zullen er komen.”

Stoffel Vandoorne - McLaren-Renault
Stoffel Vandoorne - McLaren-Renault
Stoffel Vandoorne kan wel terugblikken op mooie momenten in Oostenrijk. Tijdens zijn GP2-dagen in 2015 behaalde hij er een zege en een tweede stek. "Ik kan echt genieten van dit circuit”, aldus de West-Vlaming in datzelfde bericht van McLaren. “Bocht 3 is een goede bocht voor het racen, je kan er een andere auto uitremmen. De toevoeging van een derde DRS-zone op het rechte stuk tussen bocht 1 en 2 zou ook een nieuw element moeten toevoegen aan de race. Hopelijk brengt het spektakel. Daarnaast vind ik de laatste bocht prachtig. Daar begin je eigenlijk al aan voordat je klaar bent met de voorgaande bocht." Het is reeds van de Grote Prijs van Azerbeidzjan geleden dat de 26-jarige Rumbekenaar punten kon pakken. Hopelijk is er snel beterschap in zicht.

De kwalificaties op zaterdag zijn rechtstreeks te volgen op Play Sports 2 van Telenet om 14u55.  De race op zondag gaat live op Play Sports 2 om 14u45. Ook de Franstalige collega’s van La Une zenden de kwalificatie en de race rechtstreeks uit.

Foto's: Georges De Coster & Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons