van der Horst

Oostenrijk: Verstappen eerste - DNF voor Mercedes en Vandoorne

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Red Bull zegeviert in Red Bull-land! Op de Red Bull Ring in Spielberg won Max Verstappen de Grote Prijs van Oostenrijk. Kimi Räikkönen werd voor Ferrari tweede, gevolgd door teamgenoot Sebastian Vettel. Met deze derde stek neemt de viervoudige wereldkampioen de leidersplaats in de tussenstand voor het wereldkampioenschap over van Lewis Hamlton. Het verschil tussen beide rivalen bedraagt nu slechts één punt. De Brit moest, net zoals zijn Mercedes-collega Valtteri Bottas, opgeven met mechanische problemen. Ook verjaardagsjongen Daniel Ricciardo haalde het einde van de race niet. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne kende wederom een moeilijke zondag en reed gans de wedstrijd op de laatste plaats, nadat hij tijdens de eerste ronde schade opliep aan de wagen en de pits moest opzoeken.
Start GP van Oostenrijk 2018
Start GP van Oostenrijk 2018
Drie wagens zij-aan-zij richting eerste bocht na de start. De Ferrari van Kimi Räikkönen kwam terecht in een Mercedes-sandwich maar het was Lewis Hamilton die als leider door bocht 1 ging, gevolgd door de Fin en de Red Bull van Max Verstappen. Valtteri Bottas ging in de eerste bocht even te wijd en verloor hierdoor een positie aan de Nederlander. In de derde bocht ging "Iceman" voor een inhaalpoging op Hamilton maar ging daarbij in de fout en blokkeerde één van zijn wielen. Hij verliet even de piste maar kon voor de Red Bull blijven. Een bocht later reed Bottas beide heren voorbij naar P2, en even verder moest de rode bolide ook Verstappen laten gaan. Max raakte tijdens zijn manoeuvre even met zijn band één van Kimi's rubbers maar schade werd er niet veroorzaakt. Stoffel Vandoorne kende problemen tijdens een chaotische eerste ronde en beschadigde de voorvleugel van de MCL33. Na een pitstop zakte hij terug naar de laatste stek.
 
Valtteri Bottas viel als eerste Mercedes al vroeg in de race uit
Valtteri Bottas viel als eerste Mercedes al vroeg in de race uit
Tijdens de twaalfde ronde moest Nico Hulkenberg de strijd in Alpenland staken. De Renault-motor ging in rook op en de Duitser kon gaan douchen. En drie ronden later was er dan drama voor één van de Zilverpijlen. Het was Bottas die aan de kant moest met versnellingsbakproblemen. De Fin parkeerde zijn bolide netjes aan de kant maar omdat de marshals de wagen naar een veilige plaats moesten brengen kwam een virtuele safety car van kracht. Zowel Red Bull als Ferrari profiteerden van deze interventie om de banden te wisselen, terwijl Hamilton verrassend buiten bleef. Pas tien ronden later dook de Brit de pit in voor nieuwe rubbers en kwam hierdoor pas als vierde de baan terug op, achter Verstappen, Ricciardo en Räikkönen. Maar het belangrijkste voor de WK-leider was dat hij voor zijn grootste rivaal - Sebastian Vettel - terug de baan opkwam. 

Ricciardo voor Räikkönen en Hamilton
Ricciardo voor Räikkönen en Hamilton
Achter leider Verstappen vormde zich een treintje met Ricciardo, Räikkönen en Hamilton. Een tiental ronden verder in de koers creëerde zich een blaas op de linker achterband van de tweede Red Bull. Na enkele pogingen van de Finse Ferrarist om voorbij de Australiër te geraken, lukte het hem uiteindelijk in de 38e ronde. Er zat niets anders op voor Dani Ricciardo om direct de pit in te duiken voor nieuw schoeisel. Ondertussen was Vettel dichter bij Hamilton geraakt en in de 39e ronde remde de Duitser de Brit uit in de derde bocht en nam de derde plaats over. Wegrijden van de Mercedes deed de Ferrari niet en de regerende wereldkampioen bleef voortdurend in het DRS-venster. Ook in de 50e ronde gingen de tv-camera's richting de linker achterband van Lewis. De Mercedes bleek blijkbaar niet zachtaardig voor deze soort van compound, vergeleken met de twee Ferrari's voor hem. 

Podium GP Oostenrijk 2018
Podium GP Oostenrijk 2018
In de 53e ronde riep de Duitse renstal hun Engelse rijder binnen voor nieuwe banden. Hamilton kwam achter Ricciardo terug de baan op maar lang duurde het echter niet. De Red Bull-coureur ondervond problemen aan zijn versnellingsbak en moest hierdoor de strijd vroegtijdig staken. Niet het resultaat dat hij hoopte op zijn 29e verjaardag. Met nog zeven ronden te gaan was er dan wederom drama voor de Duitse renstal. Ook Lewis Hamilton moest de strijd staken! Het was zijn eerste opgave sinds eind 2016. Een race om te vergeten voor het merk met de ster. Vooraan kwam de leidersplaats van Verstappen niet meer in het gedrang. Kimi werd tweede, gevolgd door Vettel die door de opgave van Hamilton de leiding in het WK terug overneemt. Romain Grosjean (Haas) werd vierde en pakte zijn eerste punten van het jaar. Kevin Magnussen (Haas), Esteban Ocon (Force India), Sergio Perez (Force India), Fernando Alonso (McLaren) en beide Sauber Alfa Romeo's van Charles Leclerc en Marcus Ericsson deelden in de punten. Vandoorne staakte de moeizame strijd enkele ronden voor het einde van de race.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Oostenrijk 2018

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull1:21:56.024
2.Kimi RäikkönenFerrari+1.504s
3.Sebastian VettelFerrari+3.181s
4.Romain GrosjeanHaas+1 lap
5.Kevin MagnussenHaas+1 lap
6.Esteban OconForce India+1 lap
7.Sergio PérezForce India+1 lap
8.Fernando AlonsoMcLaren+1 lap
9.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+1 lap
10.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+1 lap
11.Pierre GaslyToro Rosso+1 lap
12.Carlos Sainz Jr.Renault+1 lap
13.Sergey SirotkinWilliams+2 laps
14.Lance StrollWilliams+2 laps
15.Stoffel VandoorneMcLarenDNF
16.Lewis HamiltonMercedesDNF
17.Brendon HartleyToro RossoDNF
18.Daniel RicciardoRed BullDNF
19.Valtteri BottasMercedesDNF
20.Nico HülkenbergRenaultDNF


Foto's: Racing International Photography



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons