van der Horst

Etappe 3: Loeb grijpt tweede ritwinst – Nieuwe dubbel voor Peugeot

Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
De Fransman Sebastien Loeb heeft zichzelf en Peugeot een tweede ritzege in de 38ste Dakar geschonken. De negenvoudige WRC-kampioen deed dat in de omgeving van Jujuy wel met iets minder overmacht dan gisteren, want Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz kwam in het slot nog flink aandringen. Loeb verstevigt uiteraard zijn leidersplaats.
De problemen in de Dakar zijn nog niet volledig van de baan, want de derde klassementsproef moest opnieuw ingekort worden. Dit keer van 314km naar ongeveer 190km, opnieuw door het weer. De eerste 120 kilometer lagen er door de zware regenval onberijdbaar bij en werden geschrapt. De vrachtwagens gingen zelfs niet meer van start.

Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
De rit begon zoals hij maandag eindigde. Sebastien Loeb greep de concurrentie bij de keel en kneep steeds harder. Toch kreeg de Fransman het net voor de slotfase nog knap lastig, want de Qatarese Mini-rijder Nasser Al-Attiyah en zijn teamgenoot Carlos Sainz drongen nog aan, maar ze moesten uiteindelijk toch anderhalve minuut toegeven op Loeb die er in het slot nog duchtig de pees oplegde. Topfavoriet Al-Attiyah steekt wel voor het eerst in deze editie zijn neus aan het venster.


Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Mikko Hirvonen-Michel Perin - MINI Axion X Raid
Toyota deed het in blok iets minder goed dan maandag. De Zuid-Afrikaan Giniel De Viliers plaatste zijn Toyota op iets meer dan 2 minuten op een vierde stek en redde de eer van het Japanse merk.
Mini deed het beter dan maandag, want naast Al-Attiyah kon Mikko Hirvonen zich ook in de top vijf nestelen, op bijna 3 minuten van Loeb weliswaar. Ook Orlando Terranova en Nani Roma deden het een pak beter dan gisteren, maar konden toch geen stek vinden in de top tien.

De derde Peugeotrijder Stephane Peterhansel eindigde op een zesde plaats. Hij moest bijna 3 minuten toegeven op Loeb. De vierde Peugeotrijder Cyril Despres verloor zelfs bijna 6 minuten en moest vrede nemen met plaats tien.

Leeroy Poulter en Bernhard ten Brinke met co-rijder Tom Colsoul eindigde respectievelijk zevende en achtste. Yazeed Al-Rajhi, die vandaag aankondigde dat hij zes manches van het WRC zal rijden met een Fiesta WRC, eindigde negende in zijn Toyota.

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
In de algemene stand leidt Loeb, voor de Villiers. Die staat inmiddels al op ruim vijf minuten en heeft Stéphane Peterhansel in zijn nek hangen. De Fin Hirvonen staat op regelmaat vierde op 5’52 en is daarmee eerste Mini. Al-Attiyah staat op 6’39 maar kreeg al een minuut straftijd. Leeroy Poulter voert een leger Toyota’s aan. Hij gaat ten Brinke/Colsoul en Vladimir Vasilyev vooraf. Despres staat negende, voor Sainz die de top tien binnenduikt na een uitstekende dagprestatie.

Bij de motoren neemt Joan Barreda Bort de leiding op zijn Honda. Oud-leider Toby Price valt terug naar plaats tien.

Woensdag moeten er 429 kilometers tegen de klok worden afgewerkt. Er wordt dan een lusje gemaakte rond het Noord-Argentijnse Jujuy.

Foto's: Willy Weyens - MINI Motorsport
 
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 5 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons