van der Horst

Opvolging is verzekerd bij familie Solberg

Vader en zoon Solberg
Vader en zoon Solberg
Ex-wereldkampioen rally en tweevoudig wereldkampioen World RX, Petter Solberg, kan zich na zijn actieve autosportcarrière concentreren op zijn inmiddels 16-jarige zoon Oliver. Die scheert momenteel reeds hoge toppen in Letland en op eigen bodem in het RallyX Nordic waarin hij na twee zeges aan de leiding staat in de tussenstand. Binnenkort komt hij het WK en Euro RX vervoegen en wordt dan de jongste rijder ooit op dit niveau.
Oliver & Petter Solberg
Oliver & Petter Solberg
Pas 16 geworden en de toekomst lacht de piepjonge Solberg reeds toe. Hij was reeds actief in rally op 15-jarige leeftijd met een Letse licentie en genavigeerd door Veronica Engan, de vriendin van Mads Ostberg. Gezien de jonge Solberg nog niet over een rijbewijs beschikt moest Engan dan de verbindingsetappes voor haar rekening nemen.

Met de Citroën DS3, de kampioennenwagen van vader Petter is hij ook aan de slag in het hoogstaande RallyX Nordic, een Scandinavisch rallycrosskampioenschap. Daarin staat het jonge talent aan de leiding, voor andere kleppers zoals Thomas Bryntesson, Olivier Eriksson (leider in World RX2), Peter Hedström, Lukas Walfridsonn enz. Hij won onlangs ook de prestigieuze heuvelklim Norges Råeste Bakkeløp en zette met de oude Citroën Xsara van Petter de recordtijd gevoelig scherper.

Petter Solberg - Citroën DS 3
Petter Solberg - Citroën DS 3
Halfweg september kunnen we hem ook bewonderen in rallycrossRX waar hij in Letland met de kampioenenwagen, de Citroën DS3, zal aanzetten in de laatste wedstrijd van het Europees RX-kampioenschap. Hiermee treedt de jonge Noor in het spoor van andere rijders die een vader hadden die ooit kampioen werd in rally of rallycross zoals de gebroeders Hansen, Kristoffersson, de broers Pailler, Grönholm en Larsson.

Oliver Solberg: "Het was de bedoeling om reeds in Zweden met de Citroën DS3 aan te treden in het EuroRX, maar door het feit dat het veld volledig was volzet stond ik pas vierde op de reservelijst en moest er een half mirakel gebeuren om alsnog op de startgrid te staan. We gaan ons opnieuw inschrijven voor de EuroRX in Letland en hopelijk mogen we daar wel starten. Ook de laatste race van het seizoen in Kaapstad staat op het programma. We gaan volgend seizoen in ieder geval de EuroRX rijden om verdere ervaring op te doen. Door mijn jonge leefftijd mag ik in bepaande landen nog niet aan de slag in rally, waardoor ik het meer dan waarschijnlijk voorlopig bij rallycross zal houden. Nadien zien we wel."

Foto's: Johnny Loix - PSRX

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 30 juli 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons