van der Horst

ORC Canal Rally: Nabeschouwing van de organisatoren

De ORC Canal Rally in en om Oostrozebeke werd een dominante zege voor Melissa Debackere en Koen Dewaele met hun Renties Skoda Fabia R5.
Met het forfait van Bert Coene en Petra De Duytsche (wisselstukken voor de versnellingsbak op hun Fiesta R5 liepen vertraging op) viel alvast een geroutineerde podium-kandidaat weg. Melissa Debackere liet er echter geen twijfel over bestaan wat de ambitie was want zij ging van bij de eerste proef in de aanval en reeg de snelste tijden aan elkaar. Liefst tien van de veertien klassementsproeven schreef de West-Vlaamse amazone op haar naam en daarmee waren de zaken duidelijk. Debackere en De Waele reden met de Skoda naar de zege. Enkel Patrick Snijers bleef met de Porsche nog aanklampen. “De Lange” verzamelde tweede en derde plaatsen op de proeven en kon zijn scratch meepikken tegen het einde van de wedstrijd. Meer dan een tweede eindplaats kon hij echter niet verhopen. Opvallend, de GT’s deden het goed. Ook Pieter-Jan Michiel Cracco zat voor de gelegenheid op een Porsche GT3 en greep met een scratch op de afsluitende proef definitief de derde podiumplaats. Hij diende over het geheel van de wedstrijd echter wel af te rekenen met een uitstekend rijdende Beel op de Evo X, die net naast het podium viel.

Bij de Historics kon Bert Cornelis zich nog eens tonen met de Opel Monza. Hij pakte de zege in de Divisie 5 en in het algemene klassement bij de Historic wagens. Onderweg kreeg hij wel flink wat tegenstand van Paul Lietaer op de Escort en van Ludo Vitse die met de Opel Astra goed mee was in het ritme. Lietaer maakte het zichzelf echter moeilijk met enkele uitstapjes naast de baan en veel tijdsverlies. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats en de zege bij de Oldtimers. Cornelis, Vitse en Lietaer vormden het Historic podium. In Divisie 1-2 was het voor Stefaan T’Joens en Greet Passchyn op de gebrideerde Mitsubishi Evo X business-as-usual. Het duo verzamelde de scratchtijden in de eerste lus en meldden zich na vier proeven al aan met een fikse voorsprong op Van Eecke en de Subaru Imprezza STi. T’Joens werd nooit echt bedreigd, hervond in de namiddag zijn tweede adem en voegde nog wat snelste tijden toe aan het palmares.

Hij haalde het uiteindelijk ruim voor Van Eecke-Vandewalle en Degruyter-Vanden Buverie (Peugeot 207 RC3T) De rijders krijgen nu even respijt tot de Rally van Wervik en gaan verder met het kampioenschap én de voorbereidingen op Ieper.

Melissa Debackere, winnares van de ORC Rally

“Wat een geweldig weekend was dit! We hadden een fantastische wagen en ik ben zeer blij met onze overwinning. Het is al onze zesde overwinning hier in Oostrozebeke en ik wil dan zeker ook alle partners bedanken die dit mogelijk maakten. Laten we vooral niet vergeten het hele team te bedanken die er het hele weekend waren om te supporteren en te helpen!”

Jasper Vermeulen, co-piloot, met PJM Cracco derde in de ORC

“We haalden een ongelofelijk deugddoende derde plaats. Wat een kanontijd was dat op de laatste proef... Ik ben heel trots op wat Pieter Jan Michiel Cracco hier heeft getoond. Alle dank ook aan Dekens Motorsport die zorgden voor een 
topauto en een top service!”

Persbericht VAS RallyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op dinsdag 28 mei 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons