van der Horst

Organisatie beschouwt komst van Gerard de Rooy als kantelmoment

Gerard De Rooy - Darek Rodewald - Moi Torrallardona
Gerard De Rooy - Darek Rodewald - Moi Torrallardona
Gerard de Rooy neemt niet deel aan de volgende editie van de Dakar-rally. In plaats daarvan start de Nederlandse veteraan in de Africa Eco Race; de rallyraid die ieder jaar vanuit Europa richting Dakar in Senegal trekt. De wedstrijd volgt daarmee het principe dat de Dakar-rally hanteerde, tot de wedstrijd een tiental jaren geleden besloot naar Zuid-Amerika te trekken. De Rooy is echter uitgekeken op de Dakar-rally en kon nu ook sponsors Iveco en Petronas overtuigen om hem te ondersteunen op zijn weg naar Dakar.
  • Hamofa Performance
Gerard de Rooy
Gerard de Rooy
"Ik was al vier jaar aan het twijfelen", vertelt Gerard de Rooy aan Autosport.be. "De Africa Eco Race spreekt me echt aan, maar sponsors Iveco en Petronas hadden geen interesse in Afrika. Dat veranderde recent en dus gaan we het dit jaar (in de editie 2018 n.v.d.r.) maar eens een keertje proberen. Ik heb al zeer vaak gereden in Afrika en er echt van genoten. Het parcours oogt leuk dit jaar, zeker Mauretanië wat een open land is (en dus mogelijkheden biedt tot inhalen etc. n.v.d.r.). Het is een mooi en zeer divers land en biedt een pak duinen."

Gerard De Rooy
Gerard De Rooy
Hoewel de Africa Eco Race op veel vlakken nog steeds het kleinere broertje van de Dakar-rally is, komt de Rooy niet zonder ambitie aan de start. Hij werkt aan een nieuwe bolide om het parcours van de Africa Eco Race mee aan te snijden, maar het is nog niet zeker dat hij zal starten in dat nieuwe materiaal. "We sleutelen hard aan een nieuwe auto (truck n.v.d.r.); hij is in ontwikkeling en we zijn er volop mee aan het testen. Nadien gaan we een oordeel vellen; als hij niet goed is, keren we gewoon terug naar de oude wagen. Onze ambitie is zonder meer de eerste plaats algemeen, het doel dat mijn vader in 1988 had."

Africa Eco Race
Africa Eco Race
Voor Africa Eco Race-betrokkene Philippe Janssens is de komst van Gerard de Rooy een belangrijke stap voor de rallyraid. "Nu Gerard de Rooy zal starten in de Africa Eco Race, zullen er hopelijk tal van anderen volgen. Gerard gaf het al aan, zijn hart ging al langer uit naar deze wedstrijd, dus het is positief dat hij nu ook zijn partners kon overhalen om hem hier te steunen. Als een grote naam als Gerard de Rooy besluit de Dakar links te laten liggen en zich toe te leggen op de Africa Eco Race, zegt dat wel een en ander. Voor mij is dit een kantelmoment in de geschiedenis van onze wedstrijd."

Jurgen Damen - Darek Rodewald - Gerard de Rooy - Iveco
Jurgen Damen - Darek Rodewald - Gerard de Rooy - Iveco
Gerard de Rooy won de Dakar-rally tweemaal, namelijk in 2014 en 2016. De zege in laatstgenoemde editie droeg onze Noorderbuur op aan onze landgenoot Jurgen Damen, zijn navigator die helaas om het leven kwam bij een ongeluk in Qatar. De Africa Eco Race 2018 start op 31 december dit jaar en eindigt op 14 januari 2018; hopelijk kan Dakar Team de Rooy ook dan weer rekenen op beschermengel Damen...

Foto's: Willy Weyens, Dakar Team de Rooy, Iveco & Art of SpeedDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Africa Eco Race op maandag 5 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Africa Eco Race.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons