van der Horst

Oschersleben: Nabeschouwing race 1

De Martin-Clucas - Mosler
De Martin-Clucas - Mosler
Een half uur later dan gepland, stonden alle auto’s op de startgrid voor de eerste race van het weekend in Oschersleben. De eerste startrij werd bezet door de Spaanse Moslers en daarachter stonden Henry Zumbrink in de Volvo S60 V8 en Henk Thuis met zijn Puma RT.
De start verliep zeer net opvallend was de goede start van Henk Thuis. Hij wist een tweetal plekken te winnen en lag na één ronde achter de Mosler van Pedro Salvador. Henry Zumbrink kwam als derde door, voor Kosta Kanaroglou en Berry van Elk. In de GTB divisie had Chris Mattheus een steady start en wist de koppositie te behouden voor Jos Jansen en Oliver Freymuth.

Zumbrink - Volvo Silhouette
Zumbrink - Volvo Silhouette
Verder had Ronald van Loon een slechte start in de Supersport divisie, hij verloor plekken aan Dennis de Borst en Marcel van der Maat. Een ronde later wist ook Aart-Jan Ringelberg voorbij te gaan aan de BMW van Van Loon nadat hij in de eerste ronde even naast de baan ging met twee wielen. In de Sport divisie wist Carlijn Bergsma haar pole position te verzilveren en voor Bart Drost te blijven. Toon Rutgers had een goede start en kwam als derde over de start/finishlijn na de eerste ronde.

Pedro Salvador wist een gat te slaan naar zijn achtervolgers Thuis, Zumbrink en Karanoglou die fel met elkaar in gevecht waren. Thuis wist zijn Puma RT in de juiste lijnen over het asfalt te sturen, net zodat Zumbrink niet voorbij kon komen.

In de Supersport divisie was Van Loon nog twee plekken kwijt geraakt aan Priscilla Speelman en Huub Delnoij. De Borst aast op de eerste positie van Van den Munckhof en Van der Maat en Ringelberg zaten daar ook direct achter op positie drie en vier. Na een mooi gevecht weet uiteindelijk Van der Maat de Seat van De Borst in te halen en twee ronden later wist hij ook de leider Eric van den Munckhof voorbij te gaan.

Carlijn Bergsma zet zeer snelle rondetijden neer en vergroot haar voorsprong op de concurrentie. Bart Drost en Toon Rutgers hadden een mooi gevecht om de tweede positie en daarachter waren het vier rijders die elkaar op de bumper zaten. Het was stuivertje wisselen in de vele bochten tussen Stan van Oord, Bart van den Broeck, Rob Nieman en John van der Voort.

Dan zien we ineens de FEBO Seat van Dennis de Borst de pitstraat inrijden. Na een korte check up kan hij wel weer de pitstraat uitrijden en de race hervatten, maar dit is voor korte duur. Dan is er een grote rookwolk achter de Lotus Exige van Priscilla Speelman. De motor van de zwarte Lotus heeft het begeven en Speelman staat met lege handen langs de baan. De olie van de Lotus ligt op de baan waardoor de wedstrijdleiding besluit de safety car de baan op te sturen.

Een ronde nadat de safety car in de baan komt, opent het pit window voor de Sport divisies. Bijna iedereen zien we binnen rijden voor de verplichte pitstop. Na de pitstop zal moeten blijken wie de juiste keuze heeft gemaakt en het meest heeft weten te profiteren van de situatie. De keuze van Carlijn Bergsma is in ieder geval niet de juiste, want zij komt niet binnen gedurende de vooropgestelde tijd, wat hen een tijdstraf oplevert.

Oliver Freymuth - Renault Megane
Oliver Freymuth - Renault Megane
De wedstrijdleiding en de marshalls weten de situatie net voor de start van het pit window onder controle te krijgen. Maar wanneer het licht weer op groen gaat voor de herstart, zien we alle GT bolides achter de safety car naar binnen duiken voor de reguliere stop. Alleen de leidende Pedro Salvador rijdt door, net als Oliver Freymuth in de Renault Megane die hiermee de leiding in handen krijgt in de GTB divisie.

Na de pit stops zien we dat de leiding nog steeds in handen is van de Mosler met startnummer 154, met nu Alberto De Martin achter het stuur. Daarachter ligt Henk Thuis met direct op zijn bumper de tweede Mosler met Oliver Campos Hull. De Mosler dringt direct aan bij Thuis maar hij weet lang niet voorbij te komen. Daarachter is het Zumbrink welke de snelste tijden uit de divisie weet te draaien en hij komt iedere ronden dichterbij aan de leiders.

Wat zeker ook opvalt is de positie van de BS Racing team BMW uit de Supersport. Peter Scheurs ligt na de pit stop zelfs kort op de eerste positie algemeen. Zij hebben het meeste geprofiteerd van de situatie met de safety car en de pitstops. Natuurlijk kon Peter Scheurs deze positie niet lang volhouden, daar de SuperGT bolides veel rapper zijn.

Verderop in het veld zien we mooie gevechten tussen de nummers twee, drie, vier en vijf van de Supersport divisie. Robert van den Berg ligt na de stops nipt voor op Van den Munckhof, Luuk van Loon en Dennis Houweling.  Niet veel later zien we Luuk van Loon de tweede plaats opeisen en hij weet een gaatje te slaan naar de andere drie rijders. Houweling weet zijn geel/grijze Seat voorbij te steken aan de BMW van Van den Munckhof en rukt op naar Van den Berg.

In de Sport divisie blijft het ook spannend. Harold Wisselink heeft als leider wel een groter gat naar zijn concurrenten, maar daarachter is en blijft het wisselen van positie. Helaas heeft Pieter de Jong de Lotus Exige naar de pitstraat moeten sturen met een kapotte dynamo, maar Benjamin van den Berg draait snelle rondetijden en komt gestaag naar voren opzetten. Stan van Oord heeft wat technische problemen aan zijn Clio en moet de strijd eerder staken, maar Niels Kool, Chris Voet en Rob Nieman blijven dicht bij elkaar en houden het tot aan het einde van de race spannend.

In de laatste ronden weet Campos Hull zijn Mosler dan eindelijk langs de Puma RT van Thuis te sturen en hij ging direct op jacht naar de leider in de race. Thuis kreeg geen rust, maar zag direct Zumbrink opduiken in zijn spiegels en twee ronden later moest Thuis Zumbrink ook voorbij laten gaan wat betekende dat een podiumplaats buiten bereik was. In de laatste twee ronden was het gehele podium van de SuperGT divisie anders als drie ronden voor het einde. Campos Hull was snel en wist De Martin in te halen en de leiding over te nemen en ook Zumbrink wist de tweede Mosler nog voorbij te gaan en de tweede positie op te eisen.

Sluys-Mattheus - BMW M4 Silhouette
Sluys-Mattheus - BMW M4 Silhouette
In de GTB divisie waren en weinig wisselingen na de stops. Een solide race van Ward Sluys en Chris Mattheus bracht hen de overwinning, voor Oliver Freymuth en Jos Jansen.

In de laatste fase zagen we ineens de leiders van de Supersport de pitstraat induiken en helaas zagen Marcel van der Maat en Peter Scheurs een overwinning in rook opgaan. Ook Robert van den Berg, welke op de derde positie lag, stond ineens stil naast de baan. Aan het einde van de race was de tweede positie voor de sterk rijdende equipe Dennis Houweling/Aart Jan Ringelberg, welke op de streep maar 0.735 achter de leider finishte. Eric van den Munckhof pakte de derde plek, maar de overwinning was voor Ronald van Loon en Luuk van Loon welke er met de grootste beker vandoor gingen.

Harold Wisselink en Toon Rutgers konden aan het einde van de race rustiger aan gaan doen door de voorsprong die ze opgebouwd hadden. Zij wisten hun BMW als eerste van de Sport divisie rijders over de finishlijn te sturen. Daarachter waren het John van der Voort en Benjamin van den Berg die de finishvlag als tweede gezwaaid zegen worden en Niels Kool wist na een sterke race en mooie gevechten de derde plaats nog te pakken.

Foto's: Supercar Challenge  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons