Ostricourt: Nabeschouwing van de organisatoren (IAME Series Benelux)

De tweede proef van de IAME Series Benelux in Ostricourt stond wederom garant voor karting van een hoog niveau! Na zeer geanimeerde Finales, waren het Elie Goldstein (X30 Senior), Zach Ripley (X30 Junior), Kimmy Abraham (X30 Cadet), Clément Outran (Mini), Olivier Palmaers (X30 Master) en Sten Dorian Piirimagi (X30 Super Shifter) die de overwinningen verdeelden. Volgende afspraak op 29 en 30 juni op het circuit van de Karting Francorchamps.
Voor de tweede proef van het seizoen streek de IAME Series Benelux neer op het Circuit de la Métropole te Ostricourt, nabij Rijsel.  Niet minder dan 153 piloten kwamen aan de start van een spannende proef in de regio van de Hauts-de-France.  Er waren enkele buien die een extra portie spanning brachten op zaterdagnamiddag, maar op zondag mochten de deelnemers op een droog circuit aantreden.  En zelfs al waren de temperaturen eerder fris, toch werd het zeer warm op het circuit op zondagnamiddag met intense Finales die nog maar eens de liefhebbers van karting hebben verwend.

X30 Senior: de eerste van het jaar voor Goldstein

Joey van Splunteren, auteur van de pole en winnaar van de drie kwalificatiesessies, leek de X30 Senior klasse te gaan domineren in Ostricourt.  Maar in de Finale was het de titelverdediger die zijn suprematie kon bevestigen.  De Nederlander liet zich al snel voorbijgaan door een autoritaire Elie Goldstein.  De Brusselaar, die vorig jaar vicekampioen werd, startte vanaf de 4de positie, maar toonde zich onaantastbaar op het beslissende moment.  Achter hem was het Corentin Collignon die verdiend de  2de plaats veroverde na een prachtige strijd met Joey Van Splunteren en Niels Koolen.  Tijdens de sterk geanimeerde debatten, hadden de broers Esteban en O’Neill Muth zicht op het podium, vooraleer weg te vallen naar de  5de en 6de positie.  O'Neill ging nogal viriel in strijd met Tuur Stalmans die uiteindelijk   8ste  werd.  De Fransman Enzo Lévêque, die net buiten de Top 10 viel, kon de eerste plaats pakken in het klassement van de Rookies.  Sam Balota, leider in deze klasse na Mariembourg, was de grote pechvogel van het weekend en kon geen Finaleticket veroveren.
Door zijn mooie regulariteit kon Corentin Collignon de leiding nemen in het kampioenschap voor Matteo Raspatelli, die 10de werd op zondag, Joey van Splunteren, O’Neill Muth en Tuur Stalmans.  Na zijn gemiste start in Mariembourg, kan Elie Goldstein opklimmen naar de 7de plaats.

X30 Junior: Ripley met spanning tot op het einde

De X30 Junior klasse (12-15 jaar) heeft de gewoonte garant te staan voor spannende races.  En deze Finale in Ostricourt was geen uitzondering op de regel!  Na een zeer intens en geanimeerd wedstrijdbegin konden de Brit Zach Ripley en de Schot Cian Shields ontsnappen en zo onderling voor de overwinning te strijden tijdens de slotsprint.  En ook al pakte Ripley verdiend de overwinning, toch kon Cian Shields zijn leidersplaats in het kampioenschap verstevigen.
Liam Mc Neilly (nog een Brit), die leider was na de kwalificatiesessies kwam als winnaar uit een achtervolgende, jagende en zeer intense groep, voor de Nederlander Bart Ploeg, de Belg Noah Maton, de Pool Jerzy Spinkiewicz, de Nederlanders Nathan Ottink en Dani Prins, de Fransman François Dell’Atti en de Belg Lucas Taelmans, die gegroepeerd voorbij de geblokte vlag kwamen.  Achter Cian Shields is het Liam Mc Neilly die de tweede plaats in het kampioenschap inneemt voor Bart Ploeg, Zach Ripley en Noah Maton.

X30 Cadet: Abraham pakt zijn revanche

Kimmy Abraham, auteur van de beste tijd tijdens de oefensessies in de X30 Cadet klasse (11-13 jaar), werd afgeremd door een carburatorprobleem tijdens de eerste kwalificatiesessie.  De jongeman uit Ittre nam hiervoor vlug zijn revanche door de tweede sessie op zijn naam te schrijven en zodoende op te schuiven naar de vijfde positie in het tussentijdse klassement.  Tijdens de Finale, kon de Mini kampioen uit 2017 naar de kop oprukken om als winnaar uit een fantastische strijd te komen met Théo Pirmez en Rayhan Mouôya, die vertrok vanop de pole.  Théo viel desalniettemin terug naar de  6de plaats, na een tijdstraf van 10 seconden voor onsportief rijgedrag en het was dus Simon Lacroix die de kleinste trede van het podium mocht innemen.  De Nederlander Milan Kok, die vierde werd voor Wout De Ridder, blijft op kop in het kampioenschap met één punt voorsprong op Rayhan Mouôya, terwijl Kimmy Abraham opklimt naar de 3de plaats.

Mini: Heel nipt voor Outran

Clément Outran, die zo goed als in zijn achtertuin reed, kon een magnifieke overwinning pakken in de Mini klasse (7-11 jaar) op het circuit van Ostricourt.  De jonge Fransman, die reeds winnaar was van een kwalificatiesessie, zette zijn duel met  Sacha van ‘t pad Bosch verder tijdens de Finale.  En het is met een verschil van...  slechts 86 duizendsten van een seconde dat Clément voor de Nederlander bleef, die desalniettemin zijn leiding in het kampioenschap verstevigde nadat hij het maximum van de punten kon scoren na de kwalificatiesessies.  Thibaut Ramaeckers, zowel derde tijdens de kwalificaties als tijdens de Finale, kon zichzelf klasseren als eerste Belg en eveneens zijn eerste podiumplaats veroveren in de IAME Series Benelux voor de Nederlander Dylan Visser en de Belg Thomas Strauven.
In het voorlopig klassement heeft Sacha van ‘t Pad Bosch nu een comfortabele voorsprong op Clément Outran en Thomas Strauven vooraleer de volgende afspraak aan te vatten in Francorchamps eind juni.

X30 Master: comeback met een overwinning voor Palmaers

Tijdens zijn comeback in deze competitie liet Olivier Palmaers van zich spreken in de X30 Master klasse (+25 jaar of +75kg).  Met een opbouwende prestatie gedurende het ganse weekend, slaagde hij erin om zich op de tweede plaats te nestelen na de kwalificaties na een, tot dan, keizerlijke Fabio Kieltyka.  Maar tijdens de Finale slaagde Olivier erin zijn rivaal te volgen om dan toe te slaan in het slot van de race.  Met de wetenschap dat deze deelname slechts een one shot is, is het desalniettemin Fabien Kieltyka die de beste zaak doet in functie van het kampioenschap.  Want na het kopduo, eindigde het duel voor de 3de plaats tussen Hubert Bauthier (winnaar in Mariembourg) en Bjorn Verhamme met een aanrijding in de laatste bocht!  Justin Bonnes, de kampioen van 2018, kon hiervan profiteren  om de weg naar het podium te vinden voor Quentin Henry, Benjamin Berghmans, Bjorn Verhamme en Alain Bazard, die wederom de beste Gentleman werd (+45 jaar).
Hubert Bauthier die uiteindelijk  11de werd tijdens deze Finale, ziet Fabio Kieltyka voorbijgaan naar de leiding van het kampioenschap met 5 punten voorsprong, terwijl Justin Bonnes dit nog zeer voorlopige podium vervolledigt.

X30 Super Shifter: Piirimagi met overmacht

Sten Dorian Piirimagi domineerde de X30 Super Shifter klasse in Mariembourg, maar werd verrast tijdens de Finale door de regen en pakte zo uiteindelijke de vierde plaats.  Tijdens deze tweede afspraak in Ostricourt nam de titelverdediger een verpletterende revanche!  De Est die auteur was van de pole tijdens de oefensessies, en aan de leiding stond na de kwalificaties, vloog als een raket weg tijdens de Finales en haalde het met bijna 7 seconden voorsprong op Christof Huibers.  De voormalige leider in het kampioenschap kon enkel de schade proberen te beperken ten opzichte van Piirimagi terwijl een andere Est, Kaspar Korjus, het podium vervolledigde.  Frédéric Op de Beeck en Sam Claes hadden in hun strijd voor het podium een aanrijding op het einde van de wedstrijd en de eerst kreeg een tijdsstraf voor een slecht bevestigde bumper.  Hij zakte zo terug naar een zesde plaats na Thomas Vansteenberghe en Ronan Waelbrouck.
Het is dus Sten Dorian Piirimagi die naar Francorchamps zal trekken als leider van het kampioenschap op 29 en 30 juni voor Christof Huibers en Sam Claes.