van der Horst

Oud ploegmaat Eric van de Poele, Philippe Favre sterft bij skiongeluk

Philippe Favre in F3000 (1990)
Philippe Favre in F3000 (1990)
De Zwitser Philippe Favre kwam vrijdag 6 december om het leven aan de gevolgen van een skiongeval. Favre was eind de jaren tachtig van vorige eeuw een begenadigd autoracer die sucessen behaalde in zowel de formule 3 als de Formule 3000. In België genoot hij enige bekendheid nadat hij in 1989 team vormde met Eric van de Poele in het F3000 kampioenschap bij GA Motorsport Lola en vooral nadat hij met Honda driemaal aan de start kwam van de 24 uren van Spa.
  • Prospeed Competition
Philippe Favre
Philippe Favre
Philippe Favre maakte een stormachtig debuut in de formule 3000 in 1989, bij de eerste race op het circuit van Silverstone pakte hij onmiddellijk de pole en finishte tweede in de wedstrijd; een prestatie die hij echter nooit meer zou kunnen evenaren. De Cosworth motor in de Lola van Favre en van de Poele was wel minder sterk dan de Mugen motor die de meeste teams gebruikten, waardoor de rijders moeite hadden om de wagens te volgen die uitgerust waren met de Japanse motor. Favre zakte steeds dieper weg in het klassement terwijl van de Poele toch nog enkele mooie prestaties kon neerzetten. De volgende jaren probeerde Favre nog hoger op te geraken via het Japans F3000 kampioenschap waarna hij nog een seizoen Indy Lights reed in de States.   

Favre liet zich opmerken in 1986 wanneer hij vicekampioen Formule Ford werd in Engeland en tweede eindigde bij het fameuze Formule Ford  Festival. De twee jaren nadien reed hij Formule 3 in Engeland en behaalde er één overwinning alvorens over te stappen naar de F3000. Nadat Favre zijn formule carrière stopte ging hij over op endurance racen, hij reed tweemaal Le Mans voor het Kremer Honda team, kwam uit in het BPR kampioenschap met een Venturi en reed in het FIA GT1 kampioenschap voor Lister. Hij kwam ook driemaal aan de start van de 24 uren van Spa, telkens met Honda. In 1995 op een Accord met Snijers en de Radigues, in 1998 op een Integra met Tassin en Juspin en in 1999 met een Accord van het ELR team. Na de eeuwwisseling verscheen hij nog sporadisch aan de start van een race, hij reed ondermeer nog tweemaal de 24 uren van Le Mans met een Lucchini. Vrijdag overleed de Zwitser aan de verwondingen die hij opliep bij een skiongeval, hij werd net geen 52 jaar oud.

Foto: Philippe Favre Events



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op zaterdag 7 december 2013.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons