van der Horst

Oulton Park: Balfe Motorsport en Paddock Motorsport pakken winst

Balfe Motorsport - Audi R8 LMS EVO II
Balfe Motorsport - Audi R8 LMS EVO II
Zoals de traditie luidt start na twee jaar COVID het British GT kampioenschap terug tijdens het Paasweekend in Oulton Park. Twee races werden er op maandag voorgeschoteld en beide wedstrijden kenden hun eigen stijl. Zo won Shaun Balfe en Adam Carroll in de Balfe Motorsport Audi na een spannende eerste race, terwijl de Paddock Motorsport McLaren van Kelvin Fletcher en Martin Plowman als winnaar werd aangesteld na een chaotische tweede race.
  • LTF
Tijdens de eerste race namen de Team ABBA Racing Mercedes en de Team Rocket RJN McLaren het voortouw na de start, maar deze laatste zou al snel verdwijnen door een crash. De groene Mercedes daarentegen hield stand, met in zijn zog de 2Seas Motorsport Mercedes. Maar lang duurde het feestje niet, want beide wagens werden namelijk bestraft met een stop en go van 30 seconden voor een te korte pitstop. Daardoor kreeg Carroll de leiding in handen, al was de overwinning nog niet binnen met dank aan Jules Gounon. De Fransman, die de Ram Racing Mercedes overnam van Ian Loggie, zette de jacht in op de leider na de pitstops met gewaagde inhaalmanoeuvres en probeerde een kwartier lang voorbij de Brit te geraken. Zonder succes en zo kregen we voor het eerst sinds lang een overwinning van een Audi in de British GT. Nick Halstead en Jamie Stanley die uitkomen voor het in GT3 debuterende Fox Motorsport vervolledigden de top drie.

Paddock Motorsport - McLaren 720S GT3
Paddock Motorsport - McLaren 720S GT3
Terwijl het tijdens de eerste race spanning troef was, verliep de tweede allesbehalve vlot. Na een crash tussen een McLaren GT4 en Ginetta GT4 moest al snel de safety car uitrukken en verloren de profs maar liefst twintig minuten. Daarenboven werd de wedstrijd stilgelegd tijdens de pitstops vanwege een zware regenvlaag, nadat verschillende wagens van de baan gleden. Vanaf dan werd het nog ingewikkelder wegens het reglement. Tijdens de rode vlag mocht men de pitstop afwerken en moesten er daarna nog 25 minuten afgewerkt worden. Daardoor mochten Loggie en Balfe onverwacht het uitvechten voor de winst, of toch niet. Gezien de pitstops niet konden afgewerkt worden en zij een succespenalty van respectievelijk zeven en tien seconden moesten nemen, moesten ze ver genoeg voor blijven op de eerste achtervolger om toch op de hoogste tredes te mogen staan. Dat lukte niet, waardoor de Paddock Motorsport McLaren van Fletcher en Plowman de winst kreeg, voor Richard en Sam Neary in de Team ABBA Racing Mercedes en de Sky Tempesta Racing van Chris Froggatt en Kevin Tse.

In GT4 stond er tijdens de eerste race geen maat op de Steller Racing Audi van Sennan Fielding en Richard Williams, mede dankzij een stop and go voor de Newbridge Motorsport Aston Martin vanwege een te korte pitstop. Matt Topham en Darren Turner konden wel weerwraak nemen door de algemene overwinning te nemen in race twee.

Foto's: British GTDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in British GT Championship op maandag 18 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Oulton Park.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons