van der Horst

Paasklokken luiden start van nieuw BNL seizoen in

Rotax Senior Max
Rotax Senior Max
Op Karting Genk vond tijdens het afgelopen paasweekend de eerste manche van de BNL Karting Series 2023 plaats. Met 280 piloten op de deelnemerslijst kon de organisatie ook dit seizoen weer op een heel mooi startveld rekenen. Strijd was er op alle fronten en na de laatste finales op zondag mochten Jacob Ashcroft (Mini), Mitchell Van Dijk (Junior), Sean Butcher (Senior), Tom Braeken (DD2) en Denis Thum (DD2) als winnaars naar huis.
De BNL Karting Series staan er in 2023 opnieuw helemaal. Door de overvolle startvelden moest de organisatie het weekendformat aanpassen en werkten enkel de DD2 en DD2 Masters het normale stramien met twee races op zaterdag en twee op zondag af. De Mini's, Junioren en Senioren reden op zaterdag kwalificatie heats en streden op zondag voor de prijzen in een prefinale en een finale.
Mini: Jacob Ashcroft grote winnaar
Rotax MiniMax
Rotax MiniMax
Bijna 60 Mini rijdertjes tekenden present op de Horensberg. De klasse omvat sinds dit seizoen zowel de MicroMax als de MiniMax en dat onder de naam MiniMax. Het samenvoegen van beide klassen met een aanpassing van de leeftijdsgrens was een schot in de roos. De toeschouwers zagen mooie, spannende wedstrijden met Jacob Ashcroft als winnaar. De Brit reed op zaterdag naar de pole en bleef ook na de heats in de leidende positie. Een chaotische start van de prefinale sloeg hem niet uit zijn lood, want ook na een korte code rood wegens een crash in de formatieronde reed hij naar winst. De beslissende finale werd er eentje om duimen en vingers van af te likken waarbij Albert Friend de zege pakte maar deze later moest afstaan na een straf voor het doorduwen van een concurrent. Ashcroft kreeg de zege zo in zijn schoot geworpen en keert met het maximale puntenaantal huiswaarts. Friend zou door zijn straf terugvallen tot P4 in de einduitslag en moest Roy Armstrong en Kai Clarke voorlaten. 
Junioren: Twee tweede plaatsen brengen Van Dijk de zege
Rotax JuniorMax
Rotax JuniorMax
Mitchell Van Dijk werd de winnaar in de Rotax Junior Max. Ook hier werd de strijd gevoerd op het scherpst van de snee met twee verschillende winnaars in de prefinale en finale. Christopher El Feghali won de prefinale en pakte daardoor de pole voor de finale, later op de middag. De zeer tumultueuze wedstrijd werd met nog zeven minuten op de klok stilgelegd na een pittige crash waarvan Luka Scelles het voornaamste slachtoffer was. De Fransman werd naar het ziekenhuis gebracht voor een check up. Na de herstart was het racen met het mes tussen de tanden. Mika Van de Pavert kende de beste start en ook onze landgenoot Beau Lowette mengde zich in de strijd om de zege. Helaas verslikte de Limburger zich in een inhaalmanoeuvre op Kasper Schormans en verloor hij enkele plaatsen. Lowette zou vijfde worden, Schormans kon niet meer verder. Vooraan was Van de Pavert al snel helemaal los en achter hem won Mitchell Van Dijk, net zoals in de prefinale, de strijd om plek twee. Mateja Radenkovic werd, ook voor de tweede keer, derde. Van Dijk pakt dankzij zijn twee tweede plaatsen de dagzege, voor onze landgenoot Radenkovic en de Nederlander Mika Van de Pavert.
Senioren: Sean Butcher ongrijpbaar
Sean Butcher
Sean Butcher
Sean Butcher toonde zich heer en meester in de Rotax Senior Max. Butcher gaf in de kwalificaties nog geen al te beste indruk met een elfde plaats, terwijl de pole naar de Nederlander Jayden Thien ging. Tijdens de heats kwam Butcher opzetten. De Brit klom richting de derde plaats na Ethan Jeff Hall en Maxence Bouvier die de prefinale op zondag vanaf de eerste lijn konden aanvatten. Butcher drukte zijn stempel al in de prefinale door knap naar de zege te rijden maar het echte huzarenstukje zou later volgen, in de finale. Butcher behield de kop na de start terwijl het vlak daarachter in bocht twee al misging. Onder andere Kaï Rillaerts zag daar een goed resultaat in rook opgaan toen hij van de baan werd getikt en als allerlaatste weer moest aansluiten. Rillaerts zou uiteindelijk nog terugkomen tot P5 maar de regerende kampioen liep in zijn inhaalrace een klikbumper op waarvoor hij bestraft werd en terugviel tot P15. Vooraan legde Butcher er duchtig de pees op en achter hem was het continu stuivertje wisselen. Het gaf hem in geen tijd een gigantische voorsprong waardoor de zege nooit of te nimmer in gevaar kwam. Zoals verwacht regende het na afloop nog tijdstraffen die de top tien overhoop gooide. Matthew Higgins werd uiteindelijk tweede, Kai Hunter derde maar dat, zoals geschreven, op zeer ruime afstand van alleenherser, Sean Butcher.
DD2: Tom Braeken soleert naar winst, Thum wint de DD2 Masters
Rotax DD2
Rotax DD2
In de DD2 klasse was de zege voor Tom Braeken. Onze landgenoot startte aan zijn eerste volledige seizoen in de DD2 klasse, nadat hij aan het einde van vorig seizoen reeds enkele malen van de klasse kon proeven. Braeken mistte de start van het seizoen allerminst en moest enkel in de tweede race op zaterdag de duimen leggen. Achter de zeges van de overige drie wedstrijden liet hij steeds zijn naam optekenen. Zijn teamgenoot Enzo Bol maakte het feestje compleet met een mooie tweede plaats. Patriks Locmelis werd derde, Maxim Dirickx vierde. In de DD2 Masters klasse was de zege voor Denis Thum. Hij haalde het voor de Fransman Nicolas Picot en Nicolai Kristensen. 

Foto's: Kartphoto
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 10 april 2023.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons