van der Horst

Paasraces Supercar Challenge: Enerverende eerste race op Circuitpark Zandvoort

Marc van der Aa/Pieter van Soelen - JR Motorsport M4 Silhouette
Marc van der Aa/Pieter van Soelen - JR Motorsport M4 Silhouette
Zaterdagmiddag 15 april 2017, 14.35 uur, de start van de eerste race van het seizoen. 37 wagens gaan er uiteindelijk van de start, waarvan de pole sitter Bas Schouten en Ward Sluys vertrekken vanuit de pitstraat. Helaas moet het team van Brightfiber met coureurs Patrick de Vreede en Rogier de Leeuw hun BMW aan de kant laten staan met een technisch probleem.
Iedereen is goed weg als de lichten doven en iedereen komt goed door de eerste bochten. We zien de Porsche van Roger Grouwels na de eerste ronde als eerste doorkomen met vlak daarachter de BMW Silhouettes van Pieter van Soelen en Daan Meijer. Daarachter rijdt Cor Euser op de vierde positie voor Edward Grouwels, Marcel van Berlo en Bob Herber. Bas Schouten welke startte vanuit de pitstraat weet ondanks het verkeer wat hij voorbij moet gelijk de snelste rondetijden te noteren en komt rap naar voren. Na een ronde of vijf rijdt hij al rondt de zevende positie.

Sluys/Schouten - JR Motorsport M4 Silhouette
Sluys/Schouten - JR Motorsport M4 Silhouette
In de Supersport divisie was Eric van den Munckhof goed weg met de BMW Z4 Coupe GTR. Hij mocht van pole position vertrekken en wist deze positie te behouden. Daarachter is het Robert van den Berg die strijdt met Peter Schreurs en daarachter strijden Dennis de Borst en Kosta Kanaroglou.
Melvin de Groot had de beste start in de Sport divisie en neemt de leiding. Daarachter de twee Peugeots RCZ van Martijn en Kool en Bart van den Broeck. Zij nemen al vroeg wat afstand van de andere deelnemers in de Sport divisie.

Bas Schouten rukt verder op vooraan in het veld en weet in korte tijd Marcel van Berlo, Edward Grouwels en ook Cor Euser voorbij te gaan. Hij nestelt zich op de vierde positie net voordat er een klap klinkt op het rechte stuk gevolgd door veel rook. Ruud Olij ziet zijn race in rook opgaan en moet zijn BMW aan het einde van het rechte stuk parkeren in het gras met een kapotte motor. Full course yellow wordt gegeven en daarna wordt overgegaan naar een safety car situatie om het rechte stuk vrij te maken van het oliespoor. Ondertussen gaat het pit window open voor de Sport divisie.

Na een kleine 10 minuten safety car wordt het veld weer los gelaten. Iedereen komt goed weg bij de herstart op de bolide na van Piet de Gier. Hij rijdt op het einde van het rechte stuk nog net door de olie en nestelt zich uitkomend Tarzancorner in de grindbak. Hij komt vast te staan en moet wachten tot hij eruit gesleept wordt. Hierdoor verliezen ze heel veel plekken.

Van Soelen weet de leidende positie te behouden, voor Meijer, Roger Grouwels en Schouten. In de Supersport weet Van den Munckhof Robert van den Berg voor te blijven en daaarachter rijden De Borst en Kanaroglou. Peter Schreurs is uit de top vijf gevallen.

Chris Voet/Bart van den Broeck - Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart van den Broeck - Peugeot RCZ
In de Sport divisie zien we de Clio IV van Melvin de Groot als leider in de race, voor Chris Voet welke het stuur heeft overgenomen van Bart van den Broeck. Rob Nieman rijdt een stukje daarachter op de derde positie, voor Sandra van de Sloot en Jos Veldboer. Na de stops van de GT’s en de Supersport divisie, zien we dat Daan Meijer de leiding in handen heeft, voor Marc van der Aa en Ward Sluys. Drie BMW Silhouettes aan de leiding voor de Porsche van Roger Grouwels.

In de Supersport is het Kosta Kanaroglou welke het veld van de Supersport divisie aanvoert, voor Henry Zumbrink die het stuur heeft overgenomen van Van den Munckhof. Benjamin van den Berg rijdt op de derde positie, voor  Martin de Kleijn en Marcel van de Maat.

In de Sport divisie zijn De Groot en Voet flink aan elkaar gewaagd en zwaar in gevecht voor de koppositie. Van der Sloot rijdt daarachter op de derde positie met twee seconden daarachter de Renault Clio van Rob Nieman. Piet de Gier heeft daarachter weer plekken goed gemaakt en weet Jos Veldboer in te halen voor de vijfde positie.

De BMW’s vooraan in het veld vallen elkaar aan op elk stukje asfalt en we zien dat Van der Aa Meijer weet in te halen. Een ronde later is het ook Sluys die voorbij gaat aan Meijer die uiteindelijk zijn BMW in de muur zet in de strijd om de podiumposities. Roger Grouwels schuift hierdoor door naar de derde positie in de race.

Van der Maat is inmiddels voorbij gegaan aan De Kleijn en heeft nu zicht op de top drie. Ted van Vliet is daarachter in gevecht met nieuwkomer Danny Kroese. Kroese komt iedere ronde dichterbij aan Van Vliet en zal niet veel later Van Vliet voorbij steken en een plek winnen.

Een kleine aanvaring tussen Seat coureurs Robin Monster en Teunis van der Grift zorgt ervoor dat beide coureurs hun bolide in de pits moeten parkeren en dan zien we in de volgende ronde ook dat Henry Zumbrink de BMW stil moet zetten en Jordan Albert komt in aanraking met de muur in de Hugenholtz bocht wat einde race betekent. 

Twee ronden voor het einde maakt Edward Grouwels nog een fout waardoor hij op het randje van de grindbak blijft steken en niet meer verder kan en Jimmy Adriaenssens haalt het einde van de race ook niet.

Uiteindelijk is de winst voor Marc van der Aa en Pieter van Soelen. Zij komen na 60 minuten en een ronde als eerste over de finish, met een kleine voorsprong om teamgenoten Ward Sluys en Bas Schouten. Roger Grouwels maakt het podium compleet van de GT divisie. Cor Euser zien we terug op de vierde positie, vlak voor Marcel van Berlo.

Kosta Kanaroglou - Ginetta G50
Kosta Kanaroglou - Ginetta G50
Kosta Kanaroglou zegeviert in de Supersport divisie, voor Robert en Benjamin van den Berg en equipe Marcel van de Maat en Peter Schreurs. We zien dat Martin de Kleijn nog helemaal is terug gevallen uit de top vijf, zeer waarschijnlijk door een kapotte motor. De vierde plek en de punten hiervoor zijn dus ook voor Priscilla Speelman en Danny Kroese die finishen voor Olivier Naaktgeboren en Ronald en Luuk van Loon.

In de Sport divisie zien we Chris Voet en Bart van den Broeck van het Belgische Traxx Racing team als eerste terug in de ranglijst. De tweede plek is voor Melvin de Groot, welke nog een drive through waardoor hij het gevecht moest staken voor de eerste plek. John van der Voort en Sandra van der Sloot pakten de derde plek, voor Rob Nieman en equipe Martijn Kool en Piet de Gier.
Al met al een enerverende eerste race van het seizoen. Hopelijk zien we morgen iedereen opnieuw van start gaan tijdens de tweede race, maar dat betekent dat veel teams/monteurs nog even aan de slag moeten.

Supercar Challenge pb Hankook
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 15 april 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paasraces Zandvoort.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons