van der Horst

Paasraces Zandvoort: Eerste zege voor de Belgen in Zandvoort

Filip Declerq - Norma M20F
Filip Declerq - Norma M20F
De kop is eraf: de Belgen hebben hun eerste overwinning van 2015 beet. Filip Declercq won met zijn Norma M20F in de eerste race de Group 2 van de Superlights in Zandvoort, maar ook de andere Belgen streden mee om de podiumplaatsen. Toch kenden ze niet allemaal evenveel geluk.
Steve Vanbellingen/Eric Qvick - BMW WTCC
Steve Vanbellingen/Eric Qvick - BMW WTCC
Zandvoort was op paasmaandag het decor van de tweede race voor de Supersport- en Sport-divisie van de Supercar Challenge Powered by Pirelli, waarin BMW het volledige podium bezette na een boeiend kijkstuk. Daan Meijer nam in de duinen de maat van Koen Bogaerts-Mark van der Aa en Dennis de Groot-Marth de Graaf. Steve Vanbellingen en Eric Qvick (BMW WTCC) waren met een zesde plaats opnieuw de beste vertegenwoordigers van de Belgische driekleur, maar toch verliep niet alles naar wens.

De BMW-rijders waren op weg naar een vierde plaats, toen Vanbellingen door een concurrent werd aangetikt. “En dat is echt jammer”, weet teamgenoot Eric Qvick. “We hadden de ophanging aangepast en waren plots twee seconden sneller dan zaterdag. Het podium behoorde net niet tot de
Philippe Bonneel/Bart Van Haeren
Philippe Bonneel/Bart Van Haeren
mogelijkheden, maar dat wordt dus wel onze ambitie voor de komende wedstrijd in Zolder.” De achtste plaats was voor de BMW van Philippe Bonneel en Bart Van Haeren, die verder werken aan hun progressie. “Iedereen maakte op hetzelfde moment zijn verplichte pitstop en daarom hebben we wat tijd verloren om de pits te verlaten”, doet Bonneel zijn verhaal. “Bovendien duurde het even vooraleer mijn gordels goed vast zaten en uiteindelijk gingen meer dan tien seconden verloren.”

Chris Voet en Bart Van den Broeck toonden opnieuw dat de Peugeot RCZ bijna klaar is voor het podium in de Sport-klasse en gaan met een vierde en een vijfde plaats naar huis. “We hebben achteraan smallere banden gemonteerd om vooraan meer grip te creëren”, vertelt Antwerpenaar Bart Van den Broeck. “De progressie was meteen voelbaar en bovendien leren wij onze nieuwe Franse wagen beter en beter kennen. We hopen zo snel mogelijk op een eerste podiumplaats!”

Declercq viert zege in de Superlights

Sam Dejonghe/Luc de Cock - Norma 20FC
Sam Dejonghe/Luc de Cock - Norma 20FC
De Belgen grepen dus net naast een podiumplaats in de Supersport- en Sport-klasse, maar in de Superlights kon er wel gevierd worden. De algemene zege ging op maandagochtend naar de Radical SR8 van Henk Thuis, terwijl Yorck Schumacher en Joey van Splunteren onklopbaar waren in de tweede race. Luc de Cock werd zesde in de eerste race, maar belandde nadien in de zandbak van de Tarzanbocht. “Er was iets mis met de rembalans, waardoor ik de controle over het stuur verloor in de remzone. Buiten die misstap ben ik echter uitzonderlijk tevreden over dit weekend. De competitie is prachtig, de wagen gaat bijzonder snel, maar het fysiek wel niet te onderschatten. Gelukkig heb ik Sam Dejonghe nog om me bij te staan. In Zolder moet de ambitie zijn om voor de overwinning mee te strijden.” Sam Dejonghe had de Norma 20FC op zaterdag nog op de pole positie geparkeerd.

Twee vierde plaatsen waren er voor het duo Tim Joosen-Glenn Haverals (Tatuus PY012). “Net geen podium dus, maar ik ben wel tevreden over onze prestatie in Zandvoort”, zegt de zoon van Eddy Joosen, voormalig winnaar van de 24 Uur van Spa. “Vooral in de tweede manche maakten we kans op een top 3, maar een Stop & Go voor een te korte pitstop maakte een einde aan onze ambities.”

In Group 2 waren de bloemen tijdens de eerste race voor Filip Declerq, die vervolgens tweede zou worden. “Maar ook dat is een puik resultaat gezien de successeconden die ik langer in de pitlane moest doorbrengen. Verder ben ik echt opgetogen over mijn succes in de eerste race, waarin ik heel lang moest standhouden tegen Ko Koppejan (Radical SR3). Uiteindelijk moest hij met pech naar de kant, maar het is altijd leuk om aan het langste eind te trekken!”

David Houthoofd - Norma M20F
David Houthoofd - Norma M20F
Een podiumplaats was er ook voor David Houthoofd (Norma M20F), die na de tweede wedstrijd als tweede het podium mocht betreden. Jammer genoeg eindigde de tweede race voor de West-Vlaming in de bandenmuur. “Ik vocht een duel uit met een rechtstreekse tegenstander, maar werd aangetikt nadat ik me had verremd. Mea culpa, en hopelijk sta ik in Zolder weer aan de start.”

Wim Jeuris viel tot slot uit met een defecte benzinepomp en werd zesde in de tweede race. “Ik kijk vooral uit naar de Belgische omlopen om het verschil te maken”, weet de Radical-rijder. Group 2 werd overigens gewonnen door Wibo Rademaker (Radical SR3) in de tweede race.

Na een geslaagde eerste meeting is het nu al aftellen naar de wedstrijden op Circuit Zolder op 9 en 10 mei, waar ook de GT-categorieën het veld zullen vervoegen.

Supercar Challenge Press
   • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons