Paasraces Zandvoort: Nabeschouwing van de organisatoren

Circuit Park Zandvoort
Bij de Paasraces op Circuit Park Zandvoort stonden de wedstrijden dit jaar bol van de spanning. In verschillende races werd volop gestreden om elke centimeter van het Zandvoortse asfalt en de eerste kampioenschapspunten van het nieuwe autosportseizoen.

Een van de smaakmakers van de Paasraces was de Supercar Challenge powered by Pirelli. De raceserie was actief met de snelle toerwagens en cupracers uit de Supersport en Sport divisies. De race op zaterdag werd een felle strijd die uiteindelijk werd gewonnen door Koen Bogaerts en Mark van der Aa in een BMW M3 E90 WTCC. Op de tweede plaats finishte solist Eric van den Munckhof met de BMW Z4. Huub Delnoij en Cor Euser, waarbij laatsgenoemde tijdens het Paasweekeinde vierde dat hij al 35 jaar in het racevak zit, eindigden als derde. In de Sport-divisie werd het podium gedomineerd door Renault Clio coureurs. Zo pakten Toon Rutgers en Marco Poland de zege met de Renault Clio Sport en finishte Rob Nieman als tweede. De laatste podiumplaats werd veroverd door Wiebe Wijtzes. De wedstrijd op maandag werd een prooi voor Daan Meijer (BMW E46 GTR), die het duo Bogaerts/Van der Aa, goed wist voor te blijven. De laatste podiumplaats ging naar Dennis de Groot en Marth de Graaf (BMW 132 GTR). In de sport-klasse pakte ditmaal Rob Nieman de zege, gevolgd door Frank Bedorf (Renault Clio). John van der Voort en Benjaming van den Berg eindigden op de derde podiumplaats.

Met een startveld van maar liefst 18 sportscars mag de IDIS Superlights Challenge terugkijken op een fantastisch openingsweekend. Zowel de sprintrace als de endurance race werden een lust voor het oog. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Henk Thuis in de Radical SR8. Met een marginale voorsprong van slechts 1,8 seconde finishte de inmiddels 70-jarige Thuis vlak voor Yorck Schumacher in de Wolf GB08 sportscar. Dat het goed zat met de snelheid van de Wolf bewezen ook Bob Herber en Bas Schouten. Zij eindigden als derde. In de tweede manche kreeg Schumacher versterking van Joey van Splunteren. Dit resulteerde in een prachtige overwinning voor de Wolf-coureurs, terwijl Henk Thuis zich lange tijd als leider staande hield, maar toch genoegen moest nemen met de tweede plaats. Herber en Schouten mochten wederom de bokaal voor de derde positie in ontvangst nemen.

Met de wedstrijden van de Clio Cup Benelux was ook het vertrouwde cupracen weer terug in de Zandvoortse duinen. Met gelijkwaardige versies van de Renault Clio Sport 4 maakten de coureurs er een mooie strijd van. Niels Langeveld pakte de winst in de eerste race met een voorsprong van slechts 0,8 seconde op Loris Hezemans. 2014-kampioen Sebastiaan Bleekemolen maakte het podium van race 1 compleet. De tweede manche leverde een mooi gevecht op tussen Langeveld en Bleekemolen, dat om de laatste podiumplaats ging. De strijd zorgde ervoor dat Loris Hezemans, na een sterke beginfase, voor het eerst in zijn Clio Cup-carrière de winst pakte, voor Melvin de Groot. Niels Langeveld beslechtte de strijd met Bleekemolen in zijn voordeel en werd als derde geklasseerd.

Sportief geduw, competitief getrek en stevige inhaalacties. Dat waren de ingrediënten van de drie wedstrijden van The Truckrace Battle. Hoewel vanwege technische problemen niet alle ingeschreven deelnemers daadwerkelijk de reis naar Zandvoort konden maken, maakten de tien 1000pk krachtige racetrucks er een fantastische strijd van op het GP-circuit, speciaal voor de trucks, met chicane. De openingsrace op zaterdag werd gewonnen Cees Zandbergen in de bekende Rainbow Warrior Scania T124. EK-truckracer Erwin Kleinnagelvoort finishte met zijn Scania R124 als tweede, vlak voor Heinz Werner Lenz in de opvallende Mercedes Actros. Ook in de tweede wedstrijd ging Zandbergen met de zege aan de haal, ditmaal met Lenz op de tweede stek en Kleinnagelvoort als derde. De meeste ogen waren echter gericht op de derde race, waar de trucks traditiegetrouw de meeste verf onderling uitwisselden, tot genoegen van het publiek. Hoewel Zandbergen een goede start had, zorgde een remfout bij de Tarzanbocht ervoor dat Kleinnagelvoort zich naar de leiding kon vechten. Deze hield hij vast tot het vallen van de finishvlag. Zandbergen eindigde als tweede en de derde plaats ging naar de verrassend snelle Brit Graham Powell.

Uitslagen Paasraces 2015

Supercar Challenge - Supersport / Sport

Race 1. Supersport: 1. Bogaerts-van der Aa, BMW M3 E90 WTCC, 31 ronden in 1:00:04.706 (133,34 km/u). 2. Eric van den Munckhof, BMW Z4, op 5.129. 3. Delnoij-Euser, Lotus Exige 250 CUP, op 16.304.

Race 1. Sport: 1. Rutgers-Poland, Renault Clio RS 2.0, 30 ronden in 1:02:07.483 (124,79 km/u). 2. Rob Nieman, Renault Clio RS 2.0, op 6.2612. 3. Wiebe Wijtzes, Renault Clio 3, op 1 ronde.

Race 2. Supersport: 1. Daan Meijer, BMW E46 GTR, 28 ronden in 54:42.355 (132,26 km/u). 2. Bogaerts-van der Aa, BMW M3 E90 WTCC, op 4.920. 3. De Groot-de Graaf, BMW 132 GTR, op 14.822

Race 2. Sport: 1. Rob Nieman, Renault Clio RS 2.0, 27 ronden in 56:27.178 (123,59 km/u). 2. Frank Bedorf, Renault Clio RS 2.0, op 1 ronde. 3. Van der Voort-B. van den Berg, BMW 130i, op 1 ronde.

IDIS Superlights Challenge

Race 1: 1. Henk Thuis, Radical SR8, 18 ronden in 30:36.356 (151,98 km/u). 2. Yorck Schumacher, Wolf GB08, op 1.855. 3. Herber-Schouten, Wolf GB08, op 9.051.

Race 2. 1. Schumacher-van Splunteren , Wolf GB08, 35 ronden in 1:00:28.598 (149,55 km/u).  2. Henk Thuis, Radical SR8, op 7.808. 3. Herber-Schouten, Wolf GB08, op 1:09.252.

Clio Cup Benelux

Race 1: 1. Niels Langeveld, 16 ronden in 31:16.353 (132,21 km/u). 2.  Loris Hezemans, op 0.861. 3. Sebastiaan Bleekemolen, op 7.306.

Race 2: 1. Loris Hezemans, 16 ronden in 31:09.797 (132,67 km/u). 2. Melvin de Groot, op 5.839. 3. Niels Langeveld, op 7.882.

The Truckrace Battle

Race 1: 1. Cees Zandbergen, Scania T124, 9 ronden in 22:09.186 (104,98 km/u). 2. Erwin Kleinnagelvoort, Scania 124, op 6.894. 3. Heinz Werner Lenz, Mercedes Actros , op 7.903.

Race 2: 1. Cees Zandbergen, Scania T124, 7 ronden in 16:55.057 (106,32 km/u). 2. Heinz Werner Lenz, Mercedes Actros , op 5.546. 3. Erwin Kleinnagelvoort, Scania 124, op 25.535.

Race 3: 1. Erwin Kleinnagelvoort, Scania 124, 8 ronden in 19:24.663 (106,50 km/u). 2. Cees Zandbergen, Scania T124, op 0,659. 3. Graham Powell, Renault, op 10.698.