Paolo Ippolito pakt wereldtitel KZ in Wackersdorf

Wackersdorf
Wackersdorf
Paolo Ippolito is de nieuwe wereldkampioen karting in KZ schakelklasse. De Italiaan won de finale op het circuit van Wackersdorf waar in de openingsronde een handvol titelkandidaten de handdoek moesten gooien. Viktor Gustaffson en Stan Pex werden tweede en derde. In de KZ2 was de titel voor thuisrijder Niels Tröger, Davide Forè won de KZ2 Masters titel.
De openingsronde van de KZ finale kende een dramatisch verloop voor enkele topfavorieten. Emilien Denner, vrijdag nog goed voor de pole, nam bij de start de leiding maar werd in de eerste bocht wijd gedrukt door Ippolito en kwam daarna in het geharrewar terecht en moest de handdoek gooien. Ook voor Jeremy Igelsias, Senna Walstijn, David Trevilov, Tom Leuillet en Danilo Albanase zat het WK er al na één ronde op. Ippolito had meteen een bonus van een seconde op Stan Pex die al snel Viktor Gustaffson zag naderen. De Zweed ging voorbij aan de Nederlander en dichtte zelfs de kloof naar leider Ippolito maar die had aan de meet nog enkele tienden bonus om zijn titel veilig te stellen. Gustaffson werd tweede, Pex derde.

In de KZ2 klasse was de zege voor Niels Tröger. De Maranello piloot weerstond aan de zware druk van Alex Powell die gedurende de gehele wedstrijd binnen de seconde van de Duitser bleef. Tot een aanval kwam het echter nooit en zo reed Tröger naar de wereldtitel, de eerste overigens voor Duitsland sinds 1980, toen voor Bernd Schneider. Alex Powell kan tevreden terugkijken op zijn WK, de Mercedes Junior werd tweede voor Daniel Vasile. Van de bijna 120 deelnemers was Tim Ver Elst de enige landgenoot. Na een tegenvallende kwalificatie kon hij zich niet plaatsen voor de finale.

In de KZ2 Master klasse vonden twee helden uit de kartsport elkaar terug. Alessandro Manetti, drievoudig Europees en tweevoudig wereldkampioen enerzijds, Davide Forè, viervoudig Wereldkampioen, anderzijds. Geen wonder dat beide heren elkaar in de finale troffen in de strijd om de titel. Het is Davide Forè die een wereldtitel mag bijschrijven op zijn conto na een mooi duel met Manetti. Die moest van wat verder op de grid komen en keek tegen een achterstand van bijna anderhalve seconde aan toen hij halfweg de race op plaats twee terecht kwam. De jacht was geopend en in ronde 21 plaatste Manetti een aanval die nogal stevig werd afgeblokt door Forè. Manetti moest door het stof, kon geen tweede aanval meer plaatsen en moest zo genoegen nemen met de tweede plaats. Met Claude Bal en Thierry Delré hadden we ook twee landgenoten in de strijd. Ze kwalificeerden zich als 32e en 39e en mochten ook na de heats door naar de finale. Een sterk weekend voor beiden werd bekroond met een negende plaats voor Delré en plaats zeventien voor Bal.

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 10 september 2023.