van der Horst

Pau-Arnos: Poles voor Yvan Muller en Frédéric Vervisch (update)

Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Frédéric Vervisch - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Veteraan Yvan Muller scoorde op de karaktervolle, oldskool-omloop in het Zuid-Franse Pau-Arnos zijn eerste pole van het seizoen. De Lynk&Co-rijder toonde zich in Q3 duidelijk de betere van Hyundai-vertegenwoordigers Jean-Karl Vernay en Norbert Michelisz. Santiago Urrutia en een geenszins foutloze Yann Ehrlacher zetten met P4 en P5 de Lynk&Co-dominantie in de verf. Audi Comtoyou-rijder Frédéric Vervisch versierde via een tiende chrono in Q2 de pole voor race 1. Teamgenoot Gilles Magnus daarentegen start morgen andermaal twee keer vanop de laatste startplaats.
  • STX Motorhomes
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Magnus was in Q1 immers de boeman met dienst toen hij zijn Audi RS3 LMS na amper vijf minuten in de grintbak begroef. Waar hij na een gelijkaardige schuiver in free practice nog zonder hulp verder kon, verging het de Antwerpenaar deze keer minder goed; zijn auto moest worden gesleept, wat de neutralisatie van de sessie  met zich meebracht. Net als vorige week in Most -  toen weliswaar ingegeven door een technisch probleem - betekende code rood dat Magnus ook dit weekend tweemaal vanuit laatste positie moet aanzetten...

In Q1 pikte sessiesnelste Yann Ehrlacher alvast vijf punten mee, de Lynk&Co-rijder ging de drie Hyundai's van Norbert Michelisz, JK Vernay en Gabriele Tarquini vooraf. Ook Esteban Guerrieri scoorde met de vijfde tijd één punt. Frédéric Vervisch stond kort voor het afvlaggen nog zesde maar viel terug naar de tiende stek, voor Tiago Monteiro en Nathanaël Berthon die zich nipt wisten te kwalificeren. Van de titelkandidaten deed naast Magnus ook Mikel Azcona (P18) een barslechte zaak, de Cupra's bleken helemaal niet competitief op deze omloop. Tom Coronel van zijn kant leek goed op weg om de cut voor Q2 te halen tot hij werd gehinderd door Santiago Urrutia (zie UPDATE) die vanuit de pitlane de baan opkwam.

In Q2 vonden we Vervisch al snel andermaal op P10 terug. In de slotfase konden enkel Monteiro en Comtoyou-teamgenoot Berthon onze landgenoot nog een hak zetten maar de Portugees dook de pits in terwijl een stukke schokdemper het einde van Berthon's ambities betekende. Vervisch vertrekt morgen in race 1 dus vanop de pole, onze landgenoot krijgt Thed Björk als buur op de eerste startrij. Jean-Karl Vernay sloot de sessie als snelste af, de Fransman zou het met merkgenoot Michelisz en het Lynk&Co-trio Ehrlacher-Muller-Urrutia in de shoot out uitvechten voor de pole in race 2. Honda-topper Esteban Guerrieri scoorde met een zesde tijd net geen punten. 

JK Vernay - Yvan Muller - Norbert Michelisz
JK Vernay - Yvan Muller - Norbert Michelisz
In Q3 zette Ehrlacher als eerste aan, de jonge Fransman bakte er voor één keer niks van en zag zijn magere chrono met  liefst 1.360" verbeterd door oom Yvan Muller. Die bleek een perfect rondje uit de mouw te hebben geschud, goed voor de pole. Vernay had vrede met zijn tweede startplaats, voor Michelisz en Urrutia die blijkbaar via de boordradio niet had meegekregen boven Ehrlacher's chrono te blijven... Laatstgenoemde lukte dus pas de vijfde tijd en krijgt op de grid voor race 2 naaste concurrent Guerrieri als buur op rij drie. De puntenkloof tussen de Argentijn en de leider is inmiddels wel opgelopen tot 25 punten.

UPDATE: Santiago Urrutia werd hiervoor na afloop bestraft met een terugzetting met vijf plaatsen op de grid voor race 1 en start nu als elfde ipv. als zesde. De bestraffing heeft geen repercussies op de puntenstand.

Pau-Arnos - Uitslag Q1:

Pau-Arnos - Uitslag Q2: 

Pau-Arnos - Uitslag Q3: 

Stand Rijderskampioenschap na Kwalificatie

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 16 oktober 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons