van der Horst

Pau: Hyundai-voortrekker Norbert Michelisz op zoek naar tweede WTCR-titel

Norbert Michelisz - BRC Hyundai N Squadra Corse
Norbert Michelisz - BRC Hyundai N Squadra Corse
Norbert Michelisz (37) begint aan seizoen vijf van de WTCR − FIA World Touring Car Cup zonder zijn trouwe teamgenoot Gabriele Tarquini aan zijn zijde, nadat de Italiaan de helm aan de haak hing. De Hongaarse volksheld staat voor een nieuwe uitdaging nu hij in zijn door BRC Hyundai N Squadra Corse gerunde Hyundai Elantra N TCR een voortrekkersrol binnen het team krijgt. Een gesprek met de WTCR-kampioen van 2019, kort voor de seizoenopener komend weekend in Pau.
Over teamleider worden...
“Om eerlijk te zijn is het een heel fijn gevoel, maar het voelt ook een beetje vreemd omdat ik Gabriele steeds als  gids en leraar had. Ik realiseer me nu dat ik het ben die meer verantwoordelijkheid draagt, hoewel ik niet zeker weet of ik een leider ben zoals hij het was. Maar ik hou van verantwoordelijkheid en ik besef dat ik beter kan presteren als ik extra verantwoordelijkheid en extra druk heb.”

Bij het vertrek van Tarquini uit het team...
De rol die hij speelde bij de ontwikkeling van de i30 en daarna de Elantra was belangrijk. Het is een ingrijpende verandering hem niet in het team te hebben, maar ik daarnaast is het ook zo dat er in voorgaande jaren veel geweldige mensen om ons heen werkten die nog steeds hier zijn. Het team is nog altijd in staat om eventuele extra stappen zonder hem te zetten. Maar er zijn veel persoonlijke  en enkele rijdersgerelateerde aspecten die waarschijnlijk niet te compenseren vallen."

Over het verliezen van een wingman...
Voor mij was Gabriele mijn beste teamgenoot ooit. We hebben elkaar veel geholpen en het was een hele fijne ervaring om een teamgenoot te hebben waar je op kunt bouwen. Het was heel belangrijk om iemand als Gabriele te hebben om eerlijk van gedachten te wisselen, iemand die ten volle begrijpt dat er soms belangenconflicten tussen teamgenoten kunnen zijn. Maar je teamgenoot is ook je concurrent en als je wil winnen, moet je ook die zien te verslaan". 

Norbert Michelisz & Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Norbert Michelisz & Mikel Azcona - BRC Hyundai N Squadra Corse
Over het verkrijgen van een nieuwe teamgenoot...
Mikel [Azcona] is een fantastisch piloot, een van de beste in de serie. We werken nog niet zolang samen maar ik weet zeker dat we heel mooie momenten zullen delen. Ook moeilijke, waarbij we het tegen elkaar zullen opnemen. Hij is een taaie concurrent, maar ook een eerlijke racer, wat ik altijd waardeer. Zijn combinatie van leeftijd, ervaring, talent en stijl, zijn assertieve stijl is zeer indrukwekkend. Hij begrijpt heel goed wanneer hij veel moet riskeren en wanneer hij een stap terug moet zetten. Bij regen is hij waarschijnlijk een van de allerbesten. We hebben nu samen al wat tijd op de baan gedeeld en ik moet zeggen dat zijn snelheid iets unieks is en dat hij zich zeer snel kon aanpassen aan de Elantra.”

Over het winnen van een tweede titel...
Na Maleisië in 2019 was ik er vrij zeker van dat gezien het me zo'n stressniveau kostte om de titel te winnen, ik dit nooit meer wilde herhalen. Maar dan verstrijkt de tijd, herinner je je de mooie momenten en wil je hetzelfde nogmaals beleven. Ik herinner me dat ik toen over de finish kwam en emoties ervaarde die je nergens anders krijgt. Als piloot leef en zoek je naar deze momenten. Het is een beetje zoals een drug denk ik, je wilt gewoon hetzelfde keer op keer ervaren en daarom moet titelwinst het doel zijn voor dit seizoen. De ervaring leert ook dat om een ​​titel te pakken alles in de juiste plooi moet vallen en dat is niet elk seizoen het geval. Maar dankzij die zelfde ervaring begrijp je ook hoe je je daarop kunt voorbereiden en hoe je jouw kansen kunt vergroten.”

Foto's: FIA WTCR

 Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 6 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Pau.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons