van der Horst

Paul Ricard: De broertjes Perfetti verdelen de winst – Van Glabeke van zijn sokken gereden

Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
Kwalificatie, qualifying race en main race op een dag. De 29 piloten die dit weekend paraat tekenden voor de derde manche van de GT Sports Club hebben zich niet verveeld. De snelste Belg van het peloton, Patrick Van Glabeke, werd zwaar van zijn sokken gereden tijdens de eerste race met zijn eigen nagelnieuwe Ferrari 488 GT3 en moest met een brilscore huiswaarts. Nicolas Vandierendonck redde de Belgische meubelen met een zesde en achtste plaats.
Patrick Van Glabeke - Ferrari 488 GT3
Patrick Van Glabeke - Ferrari 488 GT3
Het is waanzinnig hoe de GT Sports Club wint aan interesse en het peloton was afgelopen weekend aangedikt tot 29 deelnemers. Maar niet alleen de kwantiteit stijgt, ook de kwaliteit gaat er in zevenmijlslaarzen op vooruit, terwijl de vaste waarden alsmaar sneller worden. Het wordt aartsmoeilijk voor de gentlemen drivers om zich binnen de top 5 te manifesteren. Zo werd de tweede in de tussenstand, de Poolse Ferrari-rijder Michal Broniszewski, samen met Alessandro Bonacini en Andrea Rizzoli tiende algemeen in de Blancpain Endurance Series en won het trio de Pro-Am Cup. En neem daar nog eens de familie Perfetti bij waarbij vader Augusto (Porsche) en zijn pijlsnelle zonen Egideo (Porsche) en Daniele (Mercedes) aan de aftrap verschenen.

Met een pole en een vijfde kwalificatie voor de broers Perfetti kwamen ze niet om een figurantenrol te spelen. Michal Broniszewski, Daniel Vogt en Ricci realiseerden de tweede, derde en vierde chrono, terwijl onze snelste Belg Patrick Van Glabeke volgde, met een mooie zesde chrono bij zijn debuut in zijn Ferrari 488 GT3. Jean-Michel Baert (Audi) en Nicolas Vandierendonck deelden de zevende startrij.

Egideo Perfetti lukte een kopstart voor Broniszewski en Ricci, terwijl Van Glabeke naar de vijfde plaats schoof en ook Vandierendonck twee plaatsen won. In een onderlinge strijd gingen de drie kopwagens dan naast de piste rijden om elkaar te ontwijken na een inhaalbeweging van Broniszewski. Hiervoor kreeg het drietal een drive through, waardoor Van Glabeke naar de tweede positie ging na de nieuwe leider Volgt en met kampioenschapsleider Cordoni in zijn zog. Vandierendonck zat toen al in zevende positie en vooraan ging Cordoni veel te laat in de ankers of kreeg een breuk aan de remmen. Wat volgde was een zware aanrijding met Van Glabeke, waardoor beide Ferrari’s moesten worden afgesleept. Vogt bleef aan de leiding, maar moest nadien het hoofd buigen tegen Daniele Perfetti die na een late neutralisatie het pleit won in zijn Mercedes voor merkgenoot Daniel Vogt en de Lamborghini Gallardo van McKansy. Nicolas Vandierendonck kon in de SRT Corvette deze eerste race van het weekend afsluiten in zesde postie in het spoor van Martin Lanting en de Bernardi. Achter hem eindigde de broer van de winnaar, Egideo Perfetti die een mooie inhaalbeweging lukte na zijn drive through en samen met broer Edegio en Broniszewski merkelijk sneller waren dan de rest van het veld.

Cordoni en Van Glabeke, die meer dan waarschijnlijk onderweg waren richting podium, kijken beide aan tegen een brilscore, want door de opgelopen schade en het feit dat de main race reeds enkele uren na de qualifying race werd verreden, moesten beide AF Corse rijders forfait geven.

Tijdens de main race over 40 minuten kon Daniele Perfetti zijn merkgenoot Vogt voorblijven die nadien ook nog in de Porsche van Egideo Pertetti en de Ferrari van  Broniszewski zijn meerdere moest erkennen. Nicolas Vandierendonck was opnieuw de best geklasseerde Belg met een achtste plaats na een mooi duel met Martin Lanting, Sourd en Earle.

In de tussenstand van het kampioenschap scoort de leider Cordoni uiteraard niet en ziet zijn leidersplaats verhuizen richting Broniszewski. Na zijn knappe score in Brands Hatch verhuist Patrick Van Glabeke van de vijfde naar de achtste plaats, terwijl Nicolas Vandierendonck ondanks een zesde en een achtste plaats op 29 deelnemers van de achtste naar de tiende plaats valt. Alles zit evenwel nog vrij dicht bij elkaar in zake de puntenverdeling.

De volgende race wordt verreden in België in het voorprogramma van de 24 Hours of Spa.

Foto's: Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Blancpain GT Sports Club op maandag 27 juni 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons