van der Horst

Paul Ricard: Nabeschouwing van de organisatoren

Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
Porsche GT3 Cup Challenge Benelux
De finale van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op Circuit Paul Ricard heeft de verwachtingen meer dan ingelost! In een startveld van 36 deelnemers wisten de 20 rijders uit de Benelux voor een groot deel van het spektakel te zorgen, en tegelijk het steeds hogere niveau van de snelste monomerkencup van de Lage Landen te tonen. De jonge Turk Ayhancan Güven (Attempto Racing) was twee keer de beste in het Benelux-klassement, en werd oververdiend tot kampioen gekroond. De Nederlandse Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta) bleek bij beide races de beste in Klasse B, waardoor ze met panache een bij aanvang van het seizoen totaal onverwachte titel wist te veroveren.
Race 1: Güven oppermachtig, ongelooflijke comeback van Van der Sloot

Ayhancan Güven (Attempto Racing) liet bij de seizoensfinale op Circuit Paul Ricard geen enkele twijfel over zijn titel bestaan. De 20-jarige Turk was bij de kwalificaties al de beste van de Benelux-deelnemers en wist dan autoritair naar de zege te rijden. Niet alleen in het Benelux-klassement, maar ook algemeen. De beste manier om zich nog voor het einde van het kampioenschap van de titel te verzekeren!

“De Porsche GT3 Cup Challenge Benelux winnen was duidelijk mijn hoofddoel voor dit seizoen”, aldus de protégé van de Turkse automobielfederatie. “Ik wist pas laat dat ik zou deelnemen, en kon afgelopen winter niet testen. Aan het begin van het seizoen was ik snel, maar ik beging wel enkele fouten: een straf voor een slechte positie op de grid, een gemiste start, een straf voor het niet respecteren van de track limits... Maar sinds de tweede race in Spa was het vertrouwen er helemaal en de resultaten volgden. Ik zou de promotoren van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux willen bedanken voor het organiseren van dit kampioenschap, dat een steeds hoger niveau krijgt, maar ook voor het Junior Program, dat me toeliet een grote evolutie te ondergaan. Ik ben heel trots om in dit kampioenschap de titel te kunnen veroveren!”

In een peloton van 36  Porsche 911 GT3 Cup en op een circuit dat hun collega's van het Franse kampioenschap door en door kennen wisten de rijders uit de Benelux te schitteren, met vier rijders in de top-10 algemeen. Het waren uiteindelijk de Nederlander Max Van Splunteren (GP Elite) en de 19-jarige Turk Berkay Besler (Toksport WRT) – die ook deel uitmaken van het Junior Program – die samen met Ayhancan Güven op het Benelux-podium mochten staan. Vierde werd de ervaren Xavier Maassen (DVB Racing), die er zo dus niet in slaagde om de titelstrijd tot zondag te rekken, maar over het hele seizoen wel de zilveren medaille veroverde, voor Dylan Derdaele (Belgium Racing). De kampioen van 2016 wist in de slotfase Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre) te passeren.

In Klasse B begon de dag met een donderslag bij heldere hemel, toen Sandra van der Sloot (Squadra Aragosta), leider in het kampioenschap, na de kwalificaties werd gediskwalificeerd wegens een niet-conforme rijhoogte. De Nederlandse moest als 36ste de start nemen, maar sneed dan als een mes door de boter door het peloton, om uiteindelijk als 20ste te finishen, als eerste in de Klasse B van de Benelux! Een uiterst belangrijke zege in de titelstrijd, temeer omdat haar rivaal Menno van de Grijspaarde (GP Elite) zich tevreden moest stellen met een vierde plaats, achter Nicolas Saelens (Belgium Racing) en Ziad Geris (GP Elite), beiden schitterend in de Var. Roger Grouwels (RaceArt) legde beslag op de vijfde plaats, en zag zijn podiumkansen in het kampioenschap danig slinken.

Race 2: Güven pakt de dubbel, van der Sloot met panache
Ayhancan Güven vertrok ook bij race 2 van op pole positie en domineerde opnieuw het Benelux-klassement. Goed voor zijn vijfde opeenvolgende overwinning, de achtste over het hele seizoen. Na een spannende finale  wist de jonge Turk – dankzij een derde plaats in de laatste race – ook de titel in de Porsche Carrera Cup France te veroveren! Een dubbel die bewijst dat Ayhancan Güven zeker kan worden beschouwd als een waar jong talent van de internationale autosport.

In een heel competitief startveld lieten de deelnemers van de Benelux zich opnieuw van hun beste kant zien, met vijf rijders in de top-10. Berkay Besler kwam als tweede over de streep, maar na een gespierd duel met Max Van Splunteren – die hij in de voorlaatste ronde achterstevoren duwde – kreeg hij logischerwijs een straftijd van dertig tellen aan de broek. Net zoals in het kampioenschap werd vice-kampioen Xavier Maassen dus tweede, voor Dylan Derdaele. Na zijn spin finishte Max Van Splunteren nog vierde, Didier Van Dalen vervolledigde de top-5.

In het kampioenschap staat Max Van Splunteren samen met Ayhancan Güven en Xavier Maassen op het podium. Dylan Derdaele en Jesse van Kuijk (GP Elite), wat onzichtbaar tijdens de finale in Le Castellet, vervolledigen de Top-5. 

Net zoals in de eerste wedstrijd domineerde Sandra van der Sloot ook in race 2 Klasse B. Ze reed van start tot finish aan de leiding, en verzekerde zich van een verdiende – doch onverwachte – titel.
“Zaterdag, na de ontgoocheling van de kwalificaties, ben ik met het mes tussen de tanden vertrokken”, vertelt de Nederlandse. “Omdat ik als laatste moest vertrekken wist ik niet goed wat te verwachten... maar ik had onmiddellijk door dat ik in een goed ritme zat. Ik beleefde er enorm veel plezier aan om mijn tegenstanders één per één in te halen! Zondag pakte ik een tweede zege en kon dus de titel veroveren. Helemaal onverwacht, want voor dit seizoen bestond mijn enige autosportervaring uit races met kleine voortrekkers, die duidelijk minder power hadden dan deze Porsche. Ik heb echter enorm veel plezier beleefd aan het stuur van deze 911 GT3 Cup! Nooit had ik gedacht dat ik al in mijn eerste jaar Klasse B zou kunnen winnen. Dit seizoen zal ik niet snel vergeten... en ik ben nu al heel gemotiveerd om in 2019 te proberen om dichter bij de algemene top te komen.”

Roger Grouwels finishte op de tweede plaats, voor Nicolas Saelens, opnieuw op het podium, Menno van de Grijspaarde en Ziad Geris. In de eindstand van het seizoen wist Menno van de Grijspaarde de zilveren medaille te veroveren, voor Ziad Geris, Roger Grouwels en Pierre Piron (Kronos Porsche Centre).

Na deze spannende finale zijn alle blikken nu al gericht op de lente 2019, voor de start van het achtste seizoen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux!

Porsche GT3 Cup Challenge BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op zondag 14 oktober 2018.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons