van der Horst

Paul Ricard: Maxime Soulet & Bentley zegevieren na slijtageslag

M-Sport - Bentley Continental GT3
M-Sport - Bentley Continental GT3
De Blancpain GT Endurance Cup-wedstrijd in Paul Ricard wordt niet voor niets 's avonds én over zes in plaats van drie uur verreden. Het is immers de generale repetitie voor de 24 Hours of Spa, en zodoende ziet het er goed uit voor onze landgenoot Maxime Soulet. Hij haalde immers samen met zijn teamgenoten Andy Soucek en Vincent Abril de zege binnen na een ware slijtageslag waarin de strategie uiteindelijk van cruciaal belang bleek.
Frédéric Vervisch
Frédéric Vervisch
Bij de start nam de van pole vertrokken Yelmer Buurman in de Black Falcon Mercedes #4 meteen het voortouw voor de SMP Racing Ferrari #72 van Victor Shaytar. De beste start was echter voor Frédéric Vervisch in de WRT Audi #2 die meteen een tiental plekken goedmaakte door van de 22e startplaats naar net buiten de top tien te rijden.

Start Blancpain GT Endurance Cup Paul Ricard
Start Blancpain GT Endurance Cup Paul Ricard
Enkele vroege incidenten zorgden uiteindelijk voor verschillende pitstop-strategieën bij de teams; een contact tussen de Herberth Motorsport Porsche #911 en de AF Corse Ferrari #51, allebei uit de Pro Am-klasse, zorgde eerst voor een full course yellow en daarna een safety car. Even later gebeurde net hetzelfde maar dan voor een zware crash van Tomas Enge in de Reiter Lamborghini #24. Het hele veld werd dus door mekaar geschud waardoor we pas in de eindfase een overzicht kregen van wie nu waar reed.

Podium Blancpain GT Endurance Cup Paul Ricard
Podium Blancpain GT Endurance Cup Paul Ricard
De van pole vertrokken Black Falcon Mercedes #4 reed dan wel vaak aan de leiding maar zat op een alternatieve strategie en moest met nog veertig minuten op de klok nog een laatste pitstop afwerken. Daarbij liep het echter nog fout, de auto kwam aan een slakkengang binnen en werd de box ingeduwd door het team met vermoedelijk een defecte versnellingsbak. Vooraan kon de Bentley van Soulet, Soucek en Abril de kop pakken voor de SMP Racing Ferrari #72 van Davide Rigon, Shaytar en ex-DTM rijder Miguel Molina. De derde plaats ging in extremis nog naar de WRT Audi #1 van Antonio Garcia, Nico Müller en René Rast, die profiteerde van het duel tussen de AKKA ASP Mercedes #88 en RJN Nissan #23 die uiteindelijk vierde en vijfde werden.

Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Vervisch kon samen met teamgenoten Christopher Mies en Pieter Schothorst nog beslag leggen op de achtste plaats in de WRT Audi #2. De Ferrari van ondermeer Louis Machiels werd zeventiende en vierde in de Pro Am-klasse. Stefan Vancampenhoudt loodste zijn Walkenhorst BMW naar de finish op de 28e plaats maar won wel de Am-klasse. Ook op de tweede podiumtrede stond een Belg, Jacques Duyver in de Kessel Racing Ferrari #888 eindigde algemeen op de 29e plaats. 

Rowe Racing - BMW M6 GT3
Rowe Racing - BMW M6 GT3
Maxime Martin werd tot opgave gedwongen nadat onze landgenoot even van de leiding kon proeven, de BMW kreeg te kampen met een technisch mankement en moest vroegtijdig naar de box. Voor Dries Vanthoor werd het na de zege in Le Mans dit keer een minder goed weekend; Marcel Fässler moest naar binnen met een lekke band en een beschadigde ophanging met nog meer dan vier uur op de klok. We zagen zo de WRT Audi #5 niet meer terug, ook de Audi van Christian Kelders liep overigens rond datzelfde ogenblik al een lekke band op. De Lamborghini van Bernard Delhez moest ook al vroeg aan de kant met motorschade, net als die van merkgenoot Bertrand Baguette.

--- UITSLAG BLANCPAIN GT PAUL RICARD (PDF) ---

Foto's: Georges De Coster & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Endurance op zondag 25 juni 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons