van der Horst

Paul Ricard: PK Carsport oppermachtig in GT2 European Series

DE GT2 European champions 2022
DE GT2 European champions 2022
De finale van de GT2 European Series werd verreden op het circuit van Paul Ricard waar twee races over 50 minuten geprogrammeerd stonden. Stienes Longin en Nicolas saelens (PK Carsport Audi R8 LMS GT2) wonnen de eerste race maar toch bleven Filip Sladecka en Stefan Rosina (True Sport KTM X-Bow) de titelfavorieten bij de start van race 2. Maar onze landgenoten wisten de KTM rijders voorbij te gaan in de tweede race die op de avond plaats vond en pakten zelfs de leiding van de wedstrijd. Maar kort voor het einde van de race raakte de KTM betrokken bij een aanrijding en verloor alzo de tweede plaats en daarbij ook alle hoop op de titel. Met een tweede winst waren Longin en Saelens de verdiende Europese kampioenen.
Start race 1 Paul Ricard
Start race 1 Paul Ricard
Met vier, Sladecka, Saelens, Hassid en Klaus Angerhofe naast elkaar gingen ze na de start van de zaterdagmorgen race op de eerste bocht af terwijl Vannelet rond ging. Saelens kwam als eerste de bocht uit voor Hassid, maar deze laatste wist opnieuw voorbij onze landgenoot te geraken en wist weg te rijden van zijn tegenstander. Ondertussen kreeg Saelens teamgenoot Peter Guelinckx achter zich aan, die van op de derde lijn was vertrokken. Guelinckx wist de overhand te nemen maar ging daarna rond waarop Saelens de tweede plaats heroverde net voor hij te horen kreeg dat hij 5 seconden straftijd kreeg voor een jumpstart.

Na de verplichte pitstops was het echter Bert longin die de leiding in handen had voor Stienes. Maar Anders Fjordbach in de Brabham BT63 rukte op en ging voorbij de Audi van Bert Longin die zijn zoon had moeten voorlaten. Longin Senior zag alsnog Stefan Rosina voorbij hem gaan op het einde van de race om alzo de derde plats te pakken en zo belangrijke punten te scoren in het kampioenschap. Michael Vergers werd met de High Class Racing Audi vijfde, terwijl vader en zoon Hassid afgezakt waren naar de zesde plaats maar alsnog het Am klassement wonnen.

PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
De start van de tweede race werd gegeven bij zonsondergang. Fjordbach was het beste weg voor Rosina en Stienes Longin. Maar net voor de pitstops wist Longin junior voorbij de KTM X-Bow te geraken om alzo de tweede in te nemen. Daarop dook Rosina als eerste de pits in terwijl de twee wagens op kop nog twee ronden doorreden. De Brabham verloor echter tijd bij de pitstop waardoor Saelens als leider de race aanvatte voor Aurelijus Rusteika (High Class Racing Audi). Sladecka in de KTM lag vierde maar won een plaats ten koste van de Brabham van Weeda. De Slowaak zette zijn zinnen op het inhalen van de Audi van Rusteika maar het kwam tot een contact waarop beide wagens de strijd moesten staken. Ook Weeda ging in de fout slipte en werd aangereden door de tweede PK Carsport Audi met een safety car periode als gevolg. De race werd terug vrijgegeven voor een korte sprint waar Saelens zijn koppositie wist te behouden. Gilles Vannelet (Reiter Engineering KTM X-Bow) kwam als tweede over de lijn en won de Am klasse. Henry en Maxime Hassid (LP Racing Audi) werden derde van een fel uitgedund veld. Met een zesde zege verzekerden Longin en Saelens zich van de titel in de ProAm klasse terwijl Henry Hassid kampioen werd in de Am klasse.

Foto's: Fanatec GT2 European Series
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op zaterdag 15 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons