van der Horst

Paul Ricard: Race 1: Ide en Soulet domineren in de regen

GPR AMR - Aston Martin Vantage V8 GT3
GPR AMR - Aston Martin Vantage V8 GT3
Het mag best een stunt genoemd worden. Enzo Ide en Maxime Soulet wonnen vandaag bij hun debuut in de GT Open en met de Aston Martin Vantage V12 GT3 van Pino Sperlinga meteen hun eerste race op het circuit van Paul Ricard. Er stond geen maat op het Vlaams-Waalse duo in de uiterst moeilijke omstandigheden, na een zeer indrukwekkende eerste stint van Enzo Ide waarin hij in geen tijd van P5 was opgerukt naar de leiding, kon Maxime Soulet vervolgens de klus afmaken en zelfs de voorsprong verder uitbreiden tot maar liefst een minuut op de Kessel Racing Ferrari van onder meer Chevrolet fabrieksrijder Jan Magnussen. Het algemene podium werd in eerste instantie vervolledigd door de Super GT Corvette van Bert Longin en Diederik Sijthoff, maar de door Patrick Selleslagh gerunde wagen kreeg achteraf nog een tijdstraf van 30 seconden aangesmeerd voor het afsnijden van een chicane en werd uiteindelijk als zesde algemeen geklasseerd.
  • Powercars
Start race 1
Start race 1
Het is een niet alledaags zicht in het GT Open kampioenschap, de GTS-klasse (zeg maar GT3) was gedurende de hele dag vooraan te vinden. Tijdens de kwalificaties in de voormiddag konden deze wagens hun sessie onder betere omstandigheden afwerken dan de Super GT’s (GT2) waardoor zij ook de eerste twaalf plaatsen op de grid konden innemen voor Race 1. Bovendien beschikken de GT3 wagens over elektronische hulpmiddelen zoals ABS en tractiecontrole die hun in principe een voordeel moeten geven in de natte omstandigheden. Doch dit doet zeker geen afbreuk aan de knalprestatie die Ide en Soulet vandaag hebben neergezet in een volledig nieuwe omgeving en onder zeer moeilijke omstandigheden. Het is nu afwachten of de West-Vlaming een vervolg zal breien aan deze ‘one-off’ met de Aston Martin Vantage die hem duidelijk lijkt te liggen.
 
Ook Bert Longin miste zijn start vandaag niet. Herenigd met zijn vertrouwde Corvette C6.R en troepen van Patrick Selleslagh reed de Leuvenaar een zeer degelijke tweede wedstrijdhelft. Nadat zijn Nederlandse teamgenoot Sijthoff niet al te veel indruk wist te maken in de openingsfase, schoof Longin vanaf de rand van de top 10 op naar de voet van het podium en kon daar in de laatste paar ronden de Scuderia Villorba Corse S-GT Ferrari van niemand minder dan eenzittertalent Luca Filipi passeren. Zoals u hierboven reeds kon lezen werd de Corvette uiteindelijk nog van de derde naar de zesde plaats verwezen.
 
Morgen wordt nog de tweede race over 50 minuten afgewerkt en wegens de dichte mist van deze ochtend ook nog de bijhorende tweede kwalificatiesessie.

b2bf21dcc9c8dc14451a38792a9c2f21631afbdc.jpg


Foto's: Fotospeedy/GT OpenSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in International GT Open op zaterdag 27 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons