van der Horst

Paul Ricard: Xwift Racing Events beleeft eerste topweekend op Europees niveau

Eerste internationale zege voor Xwift Racing Events
Eerste internationale zege voor Xwift Racing Events
Xwift Racing Events is ondertussen een bekende naam op de Benelux-autosportscène en het team zet in 2023 ook zijn eerste stappen in de internationale GT-racerij. En na een geslaagde kennismaking met de GT4 European Series op het Italiaanse circuit van Monza volgde de verplaatsing naar PaulRicard voor opnieuw twee wedstrijden van een uur, tegen het kruim van de Europese GT4-competitie, op het menu stonden.
  • Powercars
Xwift Racing Events doet de zaken niet half, want in Frankijk behaalde het team met basis in Oost-Vlaanderen op zaterdag een tweede plaats, en op zondag, in zeer moeilijke weersomstandigheden ging het Frans-Belgische duo met de zege lopen. Een eerste overwinning voor de troepen van Pieter Denys op het Europese front, waarmee het Belgische team nu ook meespeelt in het hoogstaande Europese GT4-kampioenschap.

Hoewel de tweede plaats op zaterdag zonder meer ook een zege had kunnen zijn, was het hoogtepunt van het weekend voor Xwift Racing Events uiteraard de overwinning op zondag. Etienne Cheli nam een zeer goede start en gaf de auto over aan zijn Belgische teamgenoot die meteen na de pitstop plots andere weersomstandigheden voorgeschoteld kreeg:

“De ruitenwissers gingen voor het eerst aan met nog iets meer dan 20 minuten te gaan, wat een aantal teams ertoe aanzette om opnieuw te pitten om regenbanden te monteren terwijl andere teams - waaronder wij - besloten om het erop te wagen om op slicks de race uit te rijden”, doet Antoine Potty het verhaal van zijn laatste deel van de race. “Ik wist onze Xwift Racing Events Toyota Supra GT4 EVO vooraan te handhaven en met nog 18 minuten op de klok barstte... de hel los werkelijk los! De regen veranderde in een stortbui, maar het was nu te laat om nog een bandenwissel te overwegen. Ik moest als op eieren rijden en in een werkelijk apocalyptische laatste ronde had ik een beetje meeval met een incident achter me, waardoor ik in epische omstandigheden de zwartwit geblokte vlag als eerste zag. Het was een emotioneel moment, want het was niet alleen een zege in bijzondere omstandigheden, het was ook de alleerste Europese zege voor mijn teamgenoot Etienne Cheli en de allereerste Europese overwinning voor het jonge team.”

Op zaterdag was het dus nog net iets te vroeg voor een eerste zege, maar met een tweede plaats op 2,6 seconden van de winnaars, pakten Etienne Cheli en Antoine Potty toch belangrijke punten. Met de oogst van het gehele weekend schuiven het Franse en Belgische talent op naar de tweede plaats in het kampioenschap op 18 punten van de leiders. Hetzelfde geldt in de tussenstand bij de teams in de GT4 European Series.

De GT4 European Series is een competitie voorbehouden aan GT4-wagens van zeer diverse en mythische sportwagenmerken, met naast Toyota, onder meer ook Alpine, Aston Martin, BMW, Chevrolet, McLaren, Mercedes-AMG en Porsche. Het kampioenschap bestaat uit zes meetings met telkens twee wedstrijden van 60 minuten, met één verplichte pitstop. De competitie start eind april op het F1-circuit van Monza en loopt vervolgens via Paul Ricard (Fra), Spa-Francorchamps (Bel), Misano (Ita), Hockenheim (Dui) en Barcelona (Spa).

De volgende afspraak is dus op 29, 30 juni en 1 juli op het thuiscircuit van Xwift Racing Events, Spa-Francorchamps.

Xwift Racing EventsDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT4 op dinsdag 6 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons