van der Horst

Permanente deelnemers EK RX en Super1600 gekend

Larsson & MDK
Larsson & MDK
De FIA maakte de deelnemerslijsten bekend van de Euro RX voor Supercars en Super1600. Met 13 wagens lijkt het EuroRX dun bezaaid, terwijl de Super1600 23 inschrijvingen telt. In Super1600 is dit quasi een status quo tegenover vorig seizoen, maar bij de Supercars is de opkomst eerder mager. Vorig jaar zagen we nog gemiddeld 25 à 30 wagens op de piste. De 13 vaste inschrijvingen dit jaar zijn minder dan de helft ten opzichte van het voorbije seizoen, maar de organisatie maakt zich sterk dat er nog een pak eenmalige deelnames zullen volgen.
Start EuroRX Mettet
Start EuroRX Mettet
Net als in het WK waar we met Kristoffersson, Solberg, Loeb en Ekström vier piloten uit de top 5 zagen vertrekken, zien we bij de Euro RX-rijders een volksverhuizing, al is dit wel in de omgekeerde richting gezien de voltallige top 3 met Nitiss, Marklund en Raymond richting het WK verhuist. Geruststellend enerzijds, want het zag er lange tijd niet goed uit voor het deelnemersveld binnen het WK. Dat probleem verhuist nu ietwat richting het Euro RX dat naast voormeld trio ook nog andere kleppers, zoals Bryntesson, Linneman, Walfridsson, enz. ziet vertrekken. Na het vertrek van Michaël De Keersmaecker op het hoogste niveau zien we bovendien ook geen Belgen meer bij de permanente inschrijvingen.
 
Het FIA European Rallycross Championship voor Supercar en het FIA European Rallycross Championship voor Super1600 gaan elk over zes meetings.
 
Nitiss voor Raymond & Münnich
Nitiss voor Raymond & Münnich
In Euro RX Supercar wordt Robin Larsson de grote favoriet als ex-kampioen Euro RX Supercar in 2014 en winnaar van de World RX van Argentinië in 2015. De Zweed was vorig seizoen in het WK actief voor het Olsbergs MSE-team en dit jaar zal hij een ex-EKS-Audi S1 bemannen bij JC Raceteknik.
 
De Franse viervoudige Adros Trophy kampioen, Jean-Baptiste Dubourg, vorig jaar vijfde in het EK, keert terug in een Peugeot 208. JB eindigde vorig jaar op het podium in de openingsmanche van Euro RX in een Renault Clio. Die wagen verhuist dit seizoen naar het WK binnen het GCK Academy-team voor onder meer onze landgenoot Guillaume De Ridder. Jean-Baptiste vormt ploeg met jongere broer Andrea, die ook een Peugeot 208 zal bemannen.
 
ALL-INKL.COM Münnich Motorsport-baas Rene Münnich, die met Timo Scheider ook actief is in het WK, doet het met een identieke Seat Ibiza in de Euro RX Supercar samen met Mandie August.
 
Reinis Nitiss - Ford Fiesta RX Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiesta RX Supercar
De ervaren Peter Hedstrom rijdt samen met de Zweed Daniel Thoren onder zelfde vlag van Hedström Motorsport in een Volkswagen Polo.
 
Ook de Finse vicekampioen Mikko Ikonen is eentje om in de gaten te houden. Hij komt aandraven met de Ford Fiesta waarmee Reinis Nitiss in 2018 de titel pakte.

Verder nog onder meer de Hongaar Attila Mozer, die de overstap doet van Audi naar een Peugeot 208 van Nyriad Motorsport, terwijl Ales Fucik zijn Skodia Fabia ruilt voor een VW Polo van het Tsjechische team KRTZ Motorsport. De Hongaar Tamas Karai doet het met een Audi A1 in eigen beheer.

Vijf Audi's A1S Super1600 van Volland Motorsport

Start Super1600
Start Super1600
Met 23 vaste inschrijvingen draait de Super1600 quasi status quo met vorig seizoen. Ook hier zes wedstrijden, te beginnen in Barcelona-Catalunya alvorens richting Spa-Francorchamps te trekken waar de Euro RX niet zal aanwezig zijn. Verder gaat het nog richting Holjes, Estering, Loheac en Riga.

Rokas Baciuška - Audi A1 Super1600
Rokas Baciuška - Audi A1 Super1600
Regerend kampioen Rokas Baciuska maakt promotie richting World RX met ESmotorsport en de Skoda Fabia Supercar. De Russische vicekampioen Aydor Nuriev kiest voor Volland Racing dat nu volledig de Audi-kaart trekt. Vorig seizoen konden kampioen Baciuska en Baumanis (3de) nog tijdens het seizoen overschakelen van Skoda naar Audi binnen het Hongaars team. Van Artis Baumanis is er momenteel geen spoor, terwijl Volland Racing naast Nuriev nu ook Audi's voorziet voor Marton, Egorov, Shigabutdinov en Belevskyi. Zij zullen het onder meer opnemen tegen een vloot van een tiental Skoda's Fabia, aangevuld met Renault, Peugeot, Citroën en Alfa Romeo.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op vrijdag 15 maart 2019.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons