van der Horst

UPDATE: Peterhansel boekt tweede dagwinst - Loeb geeft op

Stéphane Peterhansel - Peugeot 3008 DKR
Stéphane Peterhansel - Peugeot 3008 DKR
De Fransman Stéphane Peterhansel (Peugeot 3008 DKR) heeft zijn tweede dagwinst geboekt in de 40ste Dakar. Uiteraard verstevigt hij zijn koppositie in de algemene stand. Voor veel rijders werd de vijfde etappe richting Arequipa een hel. Sébastien Loeb is het grootste slachtoffer.
De laatste dag op uitsluitend Peruviaanse bodem en de deelnemers zullen het geweten hebben. Slechts een handvol rijders bleef gespaard van grote problemen en daar was Stéphane Peterhansel opnieuw bij. De enige die ietwat kon volgen was Yazeed Al-Rahji (Mini) maar toen ook die in de problemen kwam, had Peterhansel zijn tweede dagwinst enkel nog voor het grijpen.

Bernhard Ten Brinke (Toyota Hilux) reed een uitstekende etappe en werd tweede op bijna vijf minuten. De andere Toyota van Giniel De Villiers knoopte aan met een dagpodium op ruim twaalf minuten van de dagwinnaar. Carlos Sainz (Peugeot 3008 DKR) werd vierde op ruim achttien minuten. Nasser Al-Attiyah verloor opnieuw 25 minuten, maar werd wel vijfde. Hij was vijf seconden sneller dan de Mini van Orlando Terranova. Mini zat opnieuw in het verliezende kamp.

Het was lang wachten tot de rest van de karavaan binnenliep, want nagenoeg alle protagonisten, zoals Al-Attiyah, Cyril Despres, Mikko Hirvonen, Jakub Przygonski en vele andere reden zich vast. Voor Sébastien Loeb is de Dakar over. Hij verloor bijna 3 uur na de eerste sectie en co-rijder Daniel Elena is gewond geraakt aan het staartbeen. Vooral dat laatste noopte de Elzasser ertoe om de handdoek in het zand te gooien.

In de algemene stand heeft Peterhansel nu al een half uur voorsprong op zijn teamgenoot Sainz en 1u15 op Ten Brinke die voor het eerst op het virtuele podium terecht komt in deze Dakar. Al-Attiyah en De Villiers zetten drie Toyota's in de top vijf. Peugeot laat dus beter geen steken vallen vooraan. Jakub Przygonski en Tom Colsoul staan inmiddels achtste algemeen als eerste Mini. Met François-Xavier Beguin staat er nog een tweede Belg in de top tien. Hij leidt Patrick Sireyjol door de Dakar. Ze staan tiende. Stéphane Prévot is met Yong Zhou voorlopig achttiende.

Bij de motoren ligt alles terug open na de opgave van Sam Sunderland. Adrien Van Beveren, Kevin Benavides en Matthias Walkners staan binnen de 75 seconden. Joan Barreda Bort, die op gegeven moment op een half uur lag van de kop volgt op 7'33 na nieuwe etappewinst.

Resultaten onder voorbehoud.

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 10 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons