van der Horst

Peterhansel onder stoom - Peugeot klauwt hard

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Na een traag begin kwam de Franse Diesel Stéphane Peterhansel woensdag helemaal onder stoom. Het werd zelfs een ware triomftocht voor Peugeot die naast dagwinst ook in de breedte goed scoorde. Toyota kende een snertdag.
  • VR Racing
Voor het eerst was de navigatie belangrijk. Daarnaast moesten er tussen Tucumán en Jujuy heel wat hoogtemeters gemaakt worden waardoor deze 39ste Dakar voor het eerst zijn ware gelaat liet zien. En wanneer de Dakar echt begint, dan weet je dat de grote favorieten zich positioneren.

Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat Stéphane Peterhansel zich na de eerste monsterproef helemaal vooraan manifesteert. De 12-voudige winnaar neemt woensdag zijn eerste ritwinst van 2017. Zijn 69ste dagwinst in totaal en zijn 36ste dagwinst bij de wagens. Absolute records. Het werd voor zijn werkgever Peugeot zelfs een glorietocht met Carlos Sainz op twee en Sébastien Loeb op drie.

Spanjaard Sainz verloor wel bijna twee minuten, Fransman Loeb zelfs meer dan drie minuten, maar de Franse negenvoudige rallykampioen behoudt wel de leiding. Sainz wordt tweede op driekwart minuut, Peterhansel derde op ruim vier minuten.

Voor Toyota werd het een helletocht. Alle wagens kwamen stil te staan en favoriet Nasser Al-Attiyah rukte zelfs een wiel af. Mini profiteerde, met Mikko Hirvonen voorop. De Fin werd vierde in de dagstand en schuift ook naar die plaats door in het algemeen klassement. Nani Roma is nu eerste Toyota-rijder op ruim dertien minuten. Rond 21u Belgische tijd stond Al-Attiyah terug stil, terwijl Giniel De Villiers alsnog zijn weg kon vervolgen.

Met een tiende tijd wordt Jakub Przygonski, met Tom Colsoul aan zijn zijde negende algemeen in de Mini. De Pool staat op amper 6 minuten van zijn officiële merkgenoot Orlando Terranova.

Bij de motoren reed de Spaanse Hondarijder Barreda Bort iedereen op een hoopje. Hij heeft nu tien minuten voorsprong op de KTM van de Brit Sunderland.

Donderdag trekt de karavaan voor het eerst richting Bolivië, maar vooral richting de duinen waar navigatie pas echt een cruciale rol zal gaan spelen. In 2015 verloor Loeb in deze vaardigheid zijn ijzeren greep op de wedstrijd en gleed winst als zand door zijn hand weg. Er staan 416 wedstrijdkilometers op de teller. De finish ligt in het Boliviaanse Tupiza.

Resultaten onder voorbehoud.

Foto: ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 4 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons