van der Horst

Etappe 7: Peterhansel zet door

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel heeft zichzelf een nieuwe overwinning in de Dakar geschonken, een hele speciale, want het was de 70ste dagwinst voor de Fransman uit Vesoul. De Peugeotrijder loopt zo een heel klein beetje op land- en teamgenoot Sebastien Loeb uit in de algemene stand. De zevende, weerom ingekorte, proef maakt deel uit van een marathononderneming want er is geen service.
  • Oeste Kart
Peterhansel rondt een nieuwe kaap met zijn 70ste dagwinst, zijn 37ste al bij de wagens. Er moesten "maar" 160 kilometer worden afgelegd omdat het weer ook de 39ste Dakar parten speelt en dus ook deze etappe werd ingekort. Het terrein van de dag zag er vooral zanderig uit en in de zandbak blijft Peterhansel heer en meester. Sebastien Loeb knoopte zijn wagonnetje aan en werd mooi tweede. Hij eindigde op driekwart minuut en zorgt voor een dubbel voor Peugeot.

Giniel De Villiers komt voor de eerste keer echt vooraan meestrijden en zorgde er met zijn Toyota voor dat er alsnog een ander merk op het dagpodium kwam, weliswaar op ruim drie minuten. De Fin Mikko Hirvonen werd vijfde op ruim vijf minuten. Nani Roma doet met een vijfde stek een iets minder goede zaak in de algemene stand.

Nani Roma - Toyota Hilux
Nani Roma - Toyota Hilux
De Spaanse Toyotarijder komt weliswaar op het virtuele podium maar moet nu al bijna twaalf minuten toegeven op Peterhansel en tien minuten op Sebastien Loeb. Cyril Despres tuimelt na een mindere etappe van dat virtuele podium maar staat nog steeds vierde. Jakub Przygonski en Tom Colsoul noteerden een 15de tijd en vallen terug naar de achtste plaats in de ranking.

Bij de motoren deed de Britse KTM-rijder Sam Sunderland een goede zaak met een derde plaats in de dagrangschikking, maar hij hield wel alle dichtste tegenstanders ruim achter zich.

Dinsdag trekt de Dakar terug naar Argentinië met een proef van net geen 500 kilometer, een verschrikking dus op een hoogte van minstens 3000 meter en maximale pieken tot 4400 meter. Na een stevige reeks duinen gaat het via de Argentijnse canyons richting Salta. Het wordt vooral uitkijken naar Sebastien Loeb die de slag om de duinen goed heeft doorstaan en stilaan terugkeert op zijn favoriete speelterrein.

Foto's: Willy Weyens en ToyotaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 9 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons