van der Horst

Petit Le Mans: Historische zege voor Porsche

Nick Tandy - Patrick Pilet
Nick Tandy - Patrick Pilet
Nick Tandy, Richard Lietz en Patrick Pilet hebben in een uitzonderlijke editie de achttiende Petit Le Mans op hun naam geschreven. Niet enkel in hun GTLM-klasse maar ook algemeen ging de zege naar de troepen van Porsche North America. In een chaotische wedstrijd met talloze spins, botsingen en tien neutralisaties werd de wedstrijd twee uur te vroeg afgevlagd. Na acht uur regenachtige omstandigheden, waarbij de GT's een betere wegligging hadden dan de snellere prototypes, achtte de koersdirectie het genoeg geweest.
Na hun straf na de kwalificatie dienden beide wagens van Porsche North America achteraan te vertrekken. Al snel gingen de Duitse wagens echter als een warm mes door de GTLM-boter en later klommen ze ook op in het algemeen klassement. Vooral een uitstekende Tandy, in juni nog winnaar in Le Mans met de 919 prototype, had een groot aandeel in de zege die de titel schonk aan Pilet. De #24 BMW Team RLL met het trio John Edwards, Lucas Luhr en Jens Klingmann werd tweede met Olivier Gavin, Tommy Milner en Ryan Briscoe derde voor Corvette Racing. 

Bij de prototypes vinden we duidelijk één grote verliezer: VisitFlordia.com Racing met Richard Westbrook en Michael Valiante. Vertrokken als leider in de tussenstand verloor de #90 Corvette DP te veel tijd in de modder naast de baan tengevolge van foutjes van eerst Valiante en later Mike Rockenfeller. Met een achterstand van twee ronden werden ze pas vijfde. Zo ging de zege én de titel voor het tweede jaar op rij naar Action Express Racing met Christian Fittipaldi en João Barbosa. Derde rijder was IndyCar-ster Sébastien Bourdais. De zusterwagen van Dane Cameron, Eric Curran en Max Papis reed twintig ronden voor het einde nog aan de leiding en had ook een kans op de titel maar zou uiteindelijk naar de derde positie afzakken, achter nog Chip Ganassi Racing met Scott Pruett, Joey Hand en kersvers IndyCar-kampioen Scott Dixon in de Riley-Ford. 

PR1/Mathiasen Motorsports - Oreca FLM09-Chevrolet
PR1/Mathiasen Motorsports - Oreca FLM09-Chevrolet
In de PC-klasse hadden de deelnemers met hun open cockpit extra last van de soms zware regenval. De winnaar vinden we pas terug op de veertiende plaats algemeen. Het zag er even anders uit met enkele spins en stevig schade aan hun Oreca FLM09, maar uiteindelijk ging de titel alweer naar Jon Bennett en Colin Braun die met Anthony Lazzaro vierde werden (pas 29ste algemeen). Hun grootste tegenstanders, PR1/Mathiasen Motorsports, boekten met Mike Gausch, Tom Kimber-Smith en Andrew Palmer de zege maar dat was niet voldoende voor de titel. Zij werden op het podium vergezeld door Renger van der Zande, Mirco Schulits en Mike Hedlund (Starworks Motorsport) en Tomy Drissi, Johnny Mowlem, Marc Drumwright en Don Yount (BAR1 Motorsports). 

Park Place Motorsports - Porsche 911 GT America
Park Place Motorsports - Porsche 911 GT America
Ook in de GTD-klasse tenslotte had Porsche in omstandigheden met weinig grip andermaal een streepje voor. Park Place Motorsports (Patrick Lindsey, Spencer Pumpelly en Madison Snow) en Magnus Racing (Andy Lally, John Potter en Martin Ragginger) maakten er een dubbel van voor het merk uit Stuttgart. Riley Motorsports legden met de Dodge Viper GT3-R beslag op de derde plek met Ben Carter, Al Carter en onze landgenoot Marc Goossens. In de titelstrijd ging het helemaal mis met zowel Christina Nielsen in de Aston Martin Vantage GT3 van TRG-AMR als met Christopher Haase en Dion von Moltke in de Audi R8 LMS van Paul Miller Racing. Beide wagens kenden geen probleemloze wedstrijd met als gevolg respectievelijk een negende en een tiende plaats. Zo gaat de titel op de valreep nog naar Scuderia Corsa en Bill Sweedler en Townsend Bell in de Ferrari 458 Italia GT3. 

Foto's: IMSA



Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Tudor United Sportscar Championship op zondag 4 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons