van der Horst

Petit Le Mans: 43 wagens, afscheid van DPi en mogelijk een orkaan

Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Action Express Racing - Cadillac DPi-V.R
Dit weekend staat de finale van het IMSA Weathertech Sportscar Championship op het programma met Petit Le Mans. 43 wagens zullen er uiteindelijk op Road Atlanta losgelaten worden, verdeeld over de vijf klassen, al stonden er net geen 50 bolides op de eerste deelnemerslijst. Wel zijn er drie landgenoten van de partij. Daarnaast vormt deze race ook het afscheid van de DPi's, al is het de vraag of het een afscheid in stijl wordt oftewel dat de race letterlijk in het water zal vallen.
Wayne Taylor Racing - Acura ARX-05 DPi
Wayne Taylor Racing - Acura ARX-05 DPi
Na vijf jaar valt het doek over de DPi's. In 2017 maakte de klasse zijn debuut en deze vormt ook de aanzet naar de toekomstige LMDh-reglementen. Vier verschillende merken namen er aanvankelijk aan deel, totdat Acura en Cadillac op het einde alleen overbleven. Al zal de strijd om de algemene titel vooral binnen de Amerikaanse tak van Honda vallen. Filipe Albuquerque en Ricky Taylor leiden voor Wayne Taylor Racing de dans, maar Tom Blomqvist en Oliver Jarvis liggen voor Meyer Shank Racing op vinkenslag. Beide teams krijgen versterking enerzijds van Brendon Hartley en anderzijds van Helio Castroneves. Inzake de Michelin Endurance Cup kan de JDC Miller Motorsports Cadillac zich nog wel mengen in de debatten.

In LMP2 verliezen we in vergelijking met de eertse deelnemerslijst Racing Team Nederland. Na de juridische perikelen van Frits van Eerd in Nederland, besloot men om toch af te zien van een deelname dit weekend. Ook is de LMP3-klasse sterk afgeslankt. Van elf wagens origineel, staan er maar acht aan de start. Een opvallende afwezige is Muehlner Motorsports America. Het team was aangekondigd met de Duqueine en Ugo de Wilde, maar op de recentste startlijst zijn ze niet meer aanwezig.

Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3-R
Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3-R
GTD Pro bleef qua aantal identiek en ook daar zal de strijd hevig zijn. Voor de algemene titel heeft de Pfaff Motorsports Porsche van Matt Campbell en Mathieu Jaminet de beste papieren tegenover Jordan Taylor en Antonio Garcia, uitkomend voor Corvette Racing. Maar voor de Michelin Endurance Cup krijgen ze tegenstand van de Risi Competizione Ferrari met Davide Rigon en Daniel Serra. Pfaff Motorsports krijgt Felipe Nasr in steun, terwijl Corvette Racing Nicky Catsburg mee achter het stuur ziet kruipen. Bij de Ferrari komt James Calado erbij.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
In GTD daarentegen gaat het nog spannender worden voor de titels. Roman de Angelis leidt wel de dans in het klassement, maar gezien de top vijf op 162 punten van elkaar ligt en een overwinning goed is voor 350 punten, zijn er nog veel gegadigden voor de titel. De Canadees krijgt wel de steun van Maxime Martin, die dit weekend zijn laatste race als fabriekspiloot rijdt bij Aston Martin en Ian James. Wie ook mee in de top vijf staat en kan meedingen naar de titel is Jan Heylen. Samen met Ryan Hardwick is de Gelenaar op zoek naar de eerste algemene titel in de klasse, nadat hij vorig jaar nog de Michelin Endurance Cup won. In de Wright Motorsports Porsche krijgen zij Zach Robichon in steun. Tot slot mag Ulysse de Pauw ook proeven van het Amerikaanse kampioenschap. Cetilar Racing, dat nog begin dit jaar de 12 Hours of Sebring achter hun naam schreef, is uitgeteld voor de Michelin Endurance Cup, maar toch blijft het team een goede springplank naar de IMSA voor onze jonge landgenoot.

Alleen heerst er ook een lichte vrees in Brasselton, Georgia. Op dit moment is het volop orkaanseizoen in Noord-Amerika en de Carraïben en orkaan Ian kan een spelbreker vormen dit weekend. Deze zou aankomen in Florida op de nacht van woensdag op donderdag en doortrekken naar de staat Georgia. Er wordt veel regen verwacht op vrijdag en zaterdag. Men heeft de optie om de wedstrijd eventueel uit te stellen naar zondag, al kan deze dan pas van start gaan na 12 uur lokale tijd vanwege de mis. Of het kan eventueel als een memorabele editie eindigen zoals in 2015, waar toen een Porsche GTLM naar de overwinning gleed.

Foto's: IMSA - Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op woensdag 28 september 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons