van der Horst

Petit Le Mans: Meyer Shank Racing pakt winst en titels

Hélio Castroneves, Tom Blomqvist en Oliver Jarvis
Hélio Castroneves, Tom Blomqvist en Oliver Jarvis
Petit Le Mans moest vrezen voor orkaan Ian, maar uiteindelijk werden de tien uren vol gemaakt en eindigde de Meyer Shank Racing Acura bovenaan. Tom Blomqvist, Oliver Jarvis en Hélio Castroneves zaten altijd mee vooraan, maar konden hun koppositie pas echt consolideren toen hun concurrenten voor zowel de winst als de titel één voor één uitvielen. De GTD-klasse was dan weer sneller dan de GTD Pro's.
  • St. Paul
Nochtans was er geen orkaan nodig om de nodige chaos te brengen tijdens de race, want vooral in de eerste helft van de race waren er genoeg incidenten waarvoor de safety car voor moest uitrukken. Zoals voor de JDC-Miller Motorsports Cadillac, die zwaar crashte in bocht vier halfweg de race.

Vooraan was het vooral Chip Ganassi Racing dat de lakens uitdeelde, maar het liep fout voor het team toen beide wagens elkaar raakten in de eerste bocht en zo uitgeschakeld waren voor de winst. Hierdoor kregen we een strijd tussen beide Acura's. Wayne Taylor Racing nam de kop, maar verloor deze aan Meyer Shank Racing tijdens de pitstops en op de koop toe geraakte de wagen betrokken bij een aanrijding. Hierdoor verloor de blauw-zwarte Acura niet alleen de kans op winst, maar ook die op beide titels. Van dan af bleef de Action Express Racing Cadillac van Pipo Derani, Olivier Pla en Mike Conway in het zog van de leiders, maar konden niet verhinderen dat MSR zijn tweede winst van het seizoen behaalde. Derde eindigde de tweede Action Express Racing Cadillac van Jimmy Johnson, Kamui Kobayashi en Mike Rockenfeller. De beide Chip Ganassi Racing Cadillac's kwamen uiteindelijk terug op de baan en vervolledigden de top vijf.

CORE Autosport - Ligier JS P320-Nissan
CORE Autosport - Ligier JS P320-Nissan
In LMP2 werd het een strijd tussen Tower Motorsports en DragonSpeed voor de winst, het was de eerste die won. John Farano, Louis Déletraz en Rui Andrade hield de wagen van Sébastian, Juan Pablo Montoya en Henrik Hedman achter zich. Derde eindigden Tristan Nunez, Josh Pierson en Steven Thomas voor PR1/Mathiasen Motorsports. Hiermee is Farano ook kampioen in LMP2. Dat terwijl LMP3 gewonnen werd door de Andretti Autorsport Ligier van Gabby Chaves, Josh Burdon en Jarett Andretti. Zij hielden de JR III Racing Ligier van Garett Grist, Nolan Siegel en Ari Balogh achter zich. Kampioen werd de CORE Autosport Ligier van Colin Braun en Jon Bennett die eindigde op een vijfde plaats.

Heart of Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
Heart of Racing - Aston Martin Vantage AMR GT3
Bij de GT's was het niet een wagen uit de topklasse - GTD Pro - die als eerste over de meet ging, maar naar een GTD. Mario Farnbacher, Kyffin Simpson en Till Bechtolsheimer waren dan ook in de Gradient Racing Acura de besten. Zij vochten het uit met de Inception Racing McLaren van Brendan Iribe, Jordan Pepper en Sebastian Priaulx, die de koppositie verloren tijdens de pitstops. Bij Inception Racing pakte men wel de titel in de Michelin Endurance Cup, alleen stonden Pepper en Priaulx zonder Iribe op het podium, gezien de Amerikaan richting Barcelona vertrokken was voor de finale van de GT World Challenge Europe Endurance Cup. Derde eindigde Robby Foley, Michael Dinan en Bill Auberlen in de Turner Motorsports BMW, net voor de Wright Motorsports Porsche van Jan Heylen, Zach Robichon en Ryan Hardwick. Maxime Martin eindigde als zevende in de Heart of Racing Aston Martin, maar dat was genoeg opdat teamgenoot Roman de Angelis kampioen werd. Ulysse de Pauw eindigde als tiende in de Cetilar Racing Ferrari op vier ronden van de winnaar.

Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Pfaff Motorsports - Porsche 911 GT3 R
In GTD Pro kon de Risi Competizione Ferrari profiteren van de beschadigde Vasser Sullivan Lexus om de leiding op het einde over te nemen en als eerste over de meet te gaan. Het trio mocht wel de overwinning vieren, maar mocht deze even later terug afgeven. Daniel Serra had zijn rijtijd overschreden met elf minuten, waardoor Jack Hawksworth, Ben Barnicoat en Kyle Kirkwood gepromoveerd werden naar winnaars. BMW M Team RLL met Connor de Philippi, John Edwards en Jesse Krohn eindigde als tweede, terwijl Matt Campbell, Mathieu Jaminet en Felipe Nasr met de Pfaff Motorsports Porsche als derde geklasseerd werden, zij waren al kampioen vanaf dat de start gegeven werd.

Foto's: IMSA - CORE Autosport - Aston Martin Racing - Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 2 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons