van der Horst

Petit Le Mans: Meyer Shank Racing wint laatste race, Action Express Racing kampioen

Action Express Racing kampioen IMSA 2023
Action Express Racing kampioen IMSA 2023
Na een zeer geaccidenteerde editie van Petit Le Mans, was het de Meyer Shank Racing Acura die met de winst naar huis ging. Tom Blomqvist, Colin Braun en Helio Castroneves kwamen als eerste over de meet nadat de wedstrijd eindigde met een full course caution. Dat was evenwel niet genoeg om de titel te behalen, want deze ging naar de Action Express Racing Cadillac. Voor onze landgenoten Laurens Vanthoor en Jan Heylen werd het helaas een wedstrijd om snel te vergeten.
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
De Porsche Penske Motorsport #6 (Tandy/Jaminet/L. Vanthoor) was de eerste die uitviel nadat Mathieu Jaminet betrokken geraakte bij een crash met meerdere wagens. Het team van Roger Penske had uiteindelijk de wagen nog terug gerepareerd, maar helaas crashte Vanthoor met de wagen in de Esses, waardoor zij finaal de handdoek in de ring moesten gooien. Ook voor de Wayne Taylor Racing with Andretti Autosport Acura kwam de kampioenschapsdroom ten einde op een dik uur van de meet. Filipe Albuquerque crashte zwaar en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis, evenwel zonder ernstige verwondingen.

Uiteindelijk kwam Meyer Shank Racing als eerste over de meet nadat de Acura ARX-06 twee ronden achterstand opliep in het begin van de race. Blomqvist/Braun/Castroneves konden tijdens de voorlaatste full course caution naar een tweede plaats opklimmen en de leiding overnemen bij de herstart. Uiteindelijk zouden ze deze ook behouden, nadat in de laatste tien minuten de twaalfde full course caution uitkwam en hun zege niet meer in het gedrang kwam. Cadillac Racing met Renger van der Zande, Sebastien Bourdais en Scott Dixon eindigde als tweede, terwijl de Proton Competition Porsche van Harry Tincknell, Gianmaria Bruni en Neel Jani het laagste podiumtrapje in beslag namen. Action Express Racing eindigde met hun Cadillac pas als zesde, maar gezien al hun dichtste concurrenten uitvielen was dit genoeg voor Pipo Derani en Alexander Sims - gelankeerd door Jack Aitken - om de titel te claimen.

WeatherTech Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo 2020
WeatherTech Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo 2020
In GTD Pro eindigde de wedstrijd in een tweestrijd tussen de WeatherTech Racing Mercedes en de Pfaff Motorsports Porsche voor de overwinning. Beiden waren zeer gewaagd aan elkaar, maar het waren Daniel Juncadella, Jules Gounon en Maro Engel die Klaus Bachler, Patrick Pilet en Kevin Estre achter zich hielden. De titel waas eigenlijk geen probleem meer, gezien de Vasser Sullivan Lexus alleen moest starten om de titel te claimen. In GTD was er drama voor Jan Heylen. De Gelenaar lag in positie om de tweede plaats te claimen in de race, totdat hij in de eindfase de laatste full course caution veroorzaakte. De Wright Motorsports Porsche werd aangetikt door de Iron Lynx Lamborghini en vloog daardoor in brand. Zo viel hij terug naar een elfde plaats. De winst in GTD ging naar de Forte Racing Powered by USRT Lamborghini van Misha Goikhberg, Loris Spinelli en Patrick Liddy.

In LMP2 ging de winst naar CrowdStrike by APR met George Kurtz, Ben Hanley en Nolan Siegel. De titel ging echter naar PR1/Mathiasen Motorsports van Ben Keating, Paul-Loup Chatin en Alex Quinn, die als derde over de meet gingen. In LMP3 kwam de zege dan weer op naam van de Jr III Racing Ligier van Garett Grist, Dakota Dickerson en Bijoy Garg. De titel ging naar de Riley Ligier, die met Gar Robinson, Felipe Fraga en Josh Burdon eveneens als derde over de meet bolde.

--- Uitslag Petit Le Mans 2023 (pdf) ---

Foto's: IMSA - Porsche AG - Mercedes-AMG MotorsportDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 15 oktober 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons